A kormányfő szignálta szegénységi bizonyítvány

Gellért János
2004. 01. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly szegénységi bizonyítványt állított ki magáról és kormányáról Medgyessy Péter miniszterelnök a következő nyilatkozatával: „A lakáshitelezéssel kapcsolatos döntésre azért volt szükség, hogy egy nagyobb válságot elkerüljünk. Ön mit választana: épüljön több lakás azokból a nagyobb összegű hitelekből, amelyeket a jobb módúak vesznek igénybe a kevésbé jómódúak adóforintjainak terhére, vagy értékelődjön le a forint, és ezért veszítsen értékéből a családi pótlék, a nyugdíj, és ne hozzanak tőkét ide külföldről? Számomra egyértelmű a válasz.”
Egyetértek miniszterelnök úrnak azzal a megállapításával, hogy válság már van, és egy nagyobb válságot el kell kerülni. Engedjen meg egy udvarias kiigazítást. Amit a „lakáshitelezéssel kapcsolatos döntésnek” nevez, az a valóságban kemény kamatemelés. Annyira durva lépés, hogy sok tisztességesen adózó állampolgárnak romba döntötték a lakásvásárlási álmait. Ha Medgyessy elmulasztotta megkérdezni munkatársait, hogy ez milyen mértékben növeli egy hosszú időtartamú kölcsön visszafizetésének törlesztőrészletét és kamathányadát, akkor szíveskedjen papírt, ceruzát ragadni és kiszámolni. Vissza fog riadni a végeredménytől. De csak akkor, ha nem a jómódúak kategóriájába tartozik.
Megtévesztő a kérdés felvetése az idézett formában. A kérdés azt szuggerálja, hogy a miniszterelnök szerint várható és tételesen felsorolt rossz események kizárólag csak a lakáshitelek emelésével kerülhetők el. Mintha nem is lenne más választás. Pontosabban szólva nagyobb válságot okozhat a lakáshitelek támogatásának az a része, amelyet a kevésbé jómódú állampolgárok adóbefizetéseiből a költségvetés a jobb módúak lakáshitelének kamattámogatására használ fel. Első ránézésre megnyerőnek tűnik ez a kijelentés, de van egy hibája. Az egyetlen hiba ebben a megállapításban az, hogy maga a megállapítás nem igaz. Ha figyelmesebben megvizsgáljuk ezt a szöveget, akkor hétköznapi nyelvre lefordítva a lényegi mondanivalója a következő: Azt akarja elhitetni velünk, hogy minden bajnak az a forrása, hogy a jobb módúak elkezdtek építkezni és lakásokat vásárolni. Ennek költségét részben a kevésbé jómódúak fizetik meg az állami költségvetésen keresztül. Ha ez így megy tovább, nagyobb válság fenyegeti az országot, leértékelődik a forint, veszít értékéből a családi pótlék, nem hoznak külföldi tőkét az országba. Nincs mit tenni, minden magyar állampolgár kamatterhét növelni kell. Így majd a jobb módúak kevesebb lakást építenek.
A miniszterelnök által elmondottakat mindennapi nyelven megfogalmazva látható, hogy az egy manipulált szöveg, amelyben az együvé nem tartozó jelenségeket úgy keverte össze, hogy az igazság látszatát keltse. Mindezt tetézi azzal, hogy a kevésbé tehetőseket is igyekszik érzelmileg maga mellé állítani. Ugyanis a helyzet az, hogy a költségvetésnek ez a kis tétele nem indíthat el olyan lavinát, ami az idézetben szerepel. Az viszont igaz, hogy a támogatások megvonása nem eredményezne a felsorolt mutatókban olyan pozitív változást, ami az idézettekből kisejlik. Másrészt a támogatások kívánatos rendje egyszerű törvénymódosítással kialakítható, a támogatások célba juttathatók, ezzel a fenti probléma hatása kiküszöbölhető. Az előadottak szerint ekkor máris értékállóbb lenne a forint, emelkedne a nyugdíj reálértéke stb. Nem így van. Egy elhibázott fiskális gazdaságpolitika csődje körvonalazódik a kormány gazdasági döntéseiből, tele buktatókkal és a következő kormányra ráterhelt visszafizetési kötelezettségekkel. A manipuláció célja a figyelem elterelése a szétzilált gazdaság valóságos helyzetéről.
A kormány hozzáértéséről kiállított és miniszterelnök úr által dedikált szegénységi bizonyítvány a következőket tartalmazza. Bevallja, hogy a lakosság kamattámogatását és a pénz, nyugdíj stb. értékmegőrzését nem tudja egyszerre kezelni. A szocialisták vonalvezetésének visszatérő jellegzetessége, hogy képtelenek a gazdaságot élénkíteni. Csak statikus adok-elveszek szemléletmódban tudnak gondolkodni. Olyan mutatók együttes pozitív hatását, mint például az infláció csökkentése, a gazdasági növekedés, a forint értékállóságának megőrzése, a nyugdíjak reálértékének növelése, az államháztartási hiány csökkentése, valamint a tőkebehozatal egyidejű biztosítása, nem tudták elérni. Erre eddig egyedül az Orbán-kormány volt képes. Ehhez a kellő szakértelem mellett az ország ügyei iránt elkötelezett felelősségérzetre is szükség volt.
Az előző MSZP–SZDSZ-koalíció működésére a Bokros-csomag megszorító intézkedései nyomták rá a bélyegüket. Akkor a fogászati kezelések megdrágításával „Fogatlan nemzettel Európába!” volt a jelszó. A lakáshitelekkel kapcsolatos döntés után bővült a repertoár: „Fedél nélkül az Európai Unióba!” Meddig tart még az út a lejtőn lefelé?

A szerző villamosmérnök

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.