Kommunista skanzen

2004. 02. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haláltáborok működnek Észak-Koreában, a foglyokon tömegpusztító fegyverek hatóanyagaival végeznek kísérleteket – adta hírül a BBC riportfilmje. Megrázó, döbbenetes, de valójában nem igazán meglepő állítások ezek, a kommunista diktatúrák szerves tartozékai a lágerek. A „népi” Koreáról keveset tud a világ. Az ország fokozatosan bezárkózott, s a testvéri országokban végbemenő változások után szinte hermetikusan befalazta magát, őrizve a népboldogító eszme romlatlan tisztaságát, annak nélkülözhetetlen rekvizitumaival együtt. A külvilág csak annyit láthat, hogy rettentő méretű ipari létesítmények terpeszkednek a tájban, s a lakosság fülig érő mosollyal imádja a néhai és a jelenlegi vezért. Az uniformisba bújtatott emberek boldogok és elégedettek, s a tíz éve halott Kim Ir Szennél csak egyetlen kiválóbb személyiséget ismernek, a mauzóleumban halhatatlankodó nagy vezető fiát, Kim Dzsong Ilt. Az ostoba és átlátszó propaganda láttán a szabad világ csak zavartan heherészik. Nem ad hitelt az idétlen idillnek, de arra jók ezek a képek, hogy az emberi jogokra oly kényes szabadságbajnokok háborgó lelkiismeretét átmenetileg elandalítsák. Más kultúra, más gondolkodásmód, más mentalitás – biztos jól elvannak.
Észak-Koreában nincsenek jól az emberek. Akikben még élnek illúziók vagy nosztalgia a kommunizmus iránt, azokra ráférne egy helyi tanulmányút. Észak-Korea kiváló adottságokkal bír, természeti kincsekben, ipari nyersanyagokban gazdag, földjei bőséggel teremnek. Ennek ellenére az egy főre eső nemzeti jövedelem nyomorúságos, az utóbbi években rendszeresen éhínség tizedeli a lakosságot. A lenini GOELRO-tervet ekképpen formulázhatjuk: gazdag ország + nyomorgó nép = kommunizmus. De ez esetben nem helyénvaló az irónia. Észak-Korea 24 millió polgára valóban többet, jobbat érdemelne. Mindenesetre a két Koreát összehasonlítva ékes példáját kapjuk annak, hogy mire jutott a testvéri szocialista országok által támogatott népi demokrácia az elnyomó kapitalista rendszerrel szemben. A különbség oly nagy, hogy az összevetés már értelmét veszti. Rohamos fejlődés, gazdagodás az egyik, infantilis és militáns propaganda, éhínség és haláltáborok a másik oldalon. Mindkét oldal eredményeit a koreai nép fegyelmezett, szorgalmas munkája hozta létre.
Becslések szerint legalább kétszázezren sínylődnek a haláltáborokban. Vannak közöttük köztörvényes bűnözők, politikai foglyok, vallási aktivisták, disszidálással próbálkozók s gyermekek is, akiknek csak annyi a bűnük, hogy szüleiket bűnösnek ítélte a rendszer. A hivatalos szervek – ha egyáltalán reagálnak a BBC-ben elhangzott hírekre – természetesen bőszen és felháborodottan tagadni fognak minden „imperialista rágalmat”, visszautasítják az „ellenséges zavarkeltést”. Ez is a kommunista taktika része, minél tovább hazudoznak, ködösítenek, annál nehezebben derül ki az igazság, annál könynyebb eltüntetni a bizonyítékokat, elkenni a felelősséget. Ha sokáig húzzák, arra is van esélyük, hogy megússzák a számonkérést. (A recski haláltábor egykori létezését még a 80-as években is tagadták a magyar hivatalos szervek, nem is vontak felelősségre senkit.) Az észak-koreai haláltáborok létéről csak menekültek beszámolóiból értesült a nagyvilág, konkrét, kézzelfogható bizonyítékok nincsenek. Ki van zárva, hogy nemzetközi szervezetek a helyszínen vizsgálódjanak, adatokat gyűjtsenek, így a Simon Wiesenthal Központ felhívása pusztába kiáltott szó marad.
Az Észak-Koreában elkövetett kommunista bűnöket a nagyhatalmak egyelőre elég jól tolerálják. Pillanatnyilag nem érdekük, hogy a belső viszonyokba beleszóljanak, nyomást gyakoroljanak a vezetőkre a nép életkörülményeinek javítása céljából. Jelenleg kizárólag az észak-koreai atomarzenál leszerelésével foglalkoznak, ami nagy valószínűséggel létezik. Amíg erről tárgyalnak, a kommunista despoták biztonságban érezhetik magukat. Még az sincs kizárva, hogy előbb-utóbb ők is levezényelnek egy rendszerváltozást, és az egykori iszonyatos bűnöket elintézik egy „na és”-sel kísért kézlegyintéssel: ne bolygassuk a múltat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.