Kósáné odacsapott a klerikális reakciónak

Horváth Béla
2004. 04. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósáné Kovács Magda, a Kádár-rendszer egykori szakszervezeti funkcionáriusa ma modern köztársaságot építő szocialista képviselő, visszatért gyökereihez. Úgy gondolta, húsvét közeledtével és A passió magyarországi bemutatója kapcsán ismét fel kell lépnie a klerikális reakció ellen. Kezébe vette hát a könyvespolcán – ne felejtsük, francia–magyar szakos tanári diplomája van – porosodó Magyar Dolgozók Pártja-kiadványt 1950-ből, amelynek a címe: Útmutató a falusi és városi haladó fokú szemináriumok hallgatói részére – Harc az egyházi reakció ellen. Az egykoron sajtó- és cenzúratörténettel foglalkozó, ma pedig a szocialisták EU-listáján biztos befutóként várakozó politikus asszony ráérő idejében olvasgatni kezdett: „Az egyházi reakció dühödten támadja pártunkat. Az egyház igyekszik akadályozni a párt munkáját azzal, hogy gyűléseinkkel egy időben rendez litániákat, körmeneteket, búcsújárásokat.” Kósáné ekkor megvilágosodott, felébredt benne az alvó mozgalmár, s már nyúlt is a telefonhoz, hogy felhívja a pártjával egyre bensőségesebb viszonyt ápoló üzleti vállalkozást, a lélekiparban utazó Hit Gyülekezetét. „Nyilatkozni akarok lapjukban, a Hetekben a Vatikán ellen – recscsenthetett bele funkcionáriusi hangon a kagylóba. – A Vatikán le akarja nyúlni az egész Európát, és be akarja kebelezni. Méghozzá elképesztő gyorsasággal és agresszivitással. Elvtársak, éberség! A Tilos Rádió jó volt, de kevés. Barangó fontos lépést tett meg, de itt nem lehet megállni. Majd én megmutatom, hogyan kell fellépni a csuhásokkal szemben.”
És lépett. Fel, egyre feljebb. Az ámulattól sokkot kapott szerkesztők csak néztek utána… Kósáné akciójából is kitűnik, hogy a magyar baloldal a rendszerváltás után sem tud napirendre térni a történelmi egyházak létezése felett, annak ellenére, hogy a Németh Miklós-kormány 1990. február 9-én helyreállította a diplomáciai kapcsolatot a Magyar Köztársaság és a Szentszék között. Sőt, ez a konszenzusteremtés azzal folytatódott, hogy az első szabadon választott polgári kormány, illetve a jobboldali többségű Országgyűlés megalkotta az 1991. évi XXXII. számú törvényt, amely a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetéről rendelkezett.

Keresztény gyökerek

II. János Pál pápa 1991-ben látogatott először Magyarországra, és találkozott a tudomány és a művészet képviselőivel is. Ekkor mondta a következőt: „A kultúra embereinek egyik feladata az, hogy az újonnan megszervezett szabadság keretében az új magyar társadalmat az olyan erények alapjaira építsék, mint a becsületesség, az igazságosság, a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás, az egyetértő együttműködés.” Nos, Kósáné tanárnő ekkor bizonyára alapszervi szemináriumot tarthatott szocialista barátnőinek, így nem hallhatta ezt a felhívást. A pápa a Népstadionban a következőket mondta a magyar ifjúságnak: „Fedezzétek fel magyar és keresztény gyökereiteket, és minden lehetőt tegyetek meg a szebb jövő építéséért. Kapcsolódjatok bele újból e kontinens történelmének folyamába. Ne hátul kullogva rimánkodjatok azért, hogy befogadjanak benneteket, hanem úgy jelentkezzetek, mint akik a keresztény eredetű nagy európai hagyományt hordozzátok.” Kósáné, ha értesült e szavakról, bizonyára libabőrös lett, és idegnyugtatásul újra elolvasta „A restauráció éles kultúrharc kezdetét jelzi” című írást a Szabad Nép modernizált változatában, a Népszabadságban.
Az Új Ember 1992. október 18-i számában Kada Lajos érsek, a Vatikán németországi követe így írt a magyarországi állapotokról: „Az ellenzék (a baloldal) mindenféle módon igyekszik az egyház életét nehezebbé tenni, ahelyett, hogy az ország és a nemzet érdekében megadná a lehetőséget éppen azon értékek növelésére, építésére, amelyeknek a hiányát minden józanul gondolkodó ember, kell hogy érezze… Az ellenzék (baloldal), illetve a sajtó, a televízió mintha koncentrált támadást intéznének az egyház és a vallás ellen. Ez szomorú tény…” Pedig hol voltunk még akkor a Barangóktól, Gyurcsányoktól! Még az első MSZP– SZDSZ-kormány sem lépett színre.

Strigulák húsvétkor

A Magyar Nemzet 1993. június 23-i számában cikket írtam a vallásos műsorok védelmében az MSZP vezetőinek – Horn Gyula és Gellért Kis Gábor – Paskai László bíborossal történt esztergomi találkozójáról. Előzőleg a balliberális Magyar Hírlap így számolt be az eseményről: „A szocialisták szóvá tették, hogy túlzások is tapasztalhatók az egyházak mai szerepében. Az MSZP szerint az egyházaknak nem használ az sem, ha a közszolgálati médiumokban túltengnek a velük foglalkozó műsorok.” A Magyar Nemzet tudósításában azt olvashattuk, hogy „Gellért Kis Gábor MSZP-s ügyvivő a televízióban megjelenő vallási műsorok dömpingjére hívta fel a figyelmet”. Cikkemre, amelyben hivatkoztam a sajtótájékoztatón elhangzottakra, a szocialista politikus duzzogva így válaszolt: „Tavaly karácsonykor több mint tíz alkalommal született meg a kisded a Magyar Televízióban egy nap alatt; legutóbb, húsvétkor pedig hétszer támadt fel a Megváltó néhány órán belül.” Televízióelnökök, figyelem! Vigyázat, mert idén lehet, hogy Kósáné Kovács Magda fogja húzni a strigulákat húsvétkor a képernyő előtt.
A 2002-es országgyűlési kampányban Kósáné tanárnő tanítványai, a Werberjugend tagjai bejelentették, hogy magnóval a kezükben fogják a vasárnapi prédikációkat hallgatni, hogy kiszűrjék a templomokból a nekik nem tetsző papokat. Egyes vérmesebb, szocialista köztársaság-építők már dörzsölték a tenyerüket, hogy újra meg lehet tölteni a váci, márianosztrai börtönöket. Szerencsére ez elmaradt, jött helyette az MSZP szociáldemokrata platformjának jászberényi konferenciája 2004 februárjában, ahol Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter pécsi KISZ-titkári stílusában kifakadt: „Lehet, hogy valaki azt gondolja, ez Mária országa, de ahogy látom, Mária a kezét mindenképpen levette róla, és csak mi vagyunk itt, mi tudjuk formálni” – fogalmazott a milliárdos. Nos, a szocialista köztársaság-építő szavai értő fülekre találtak, mert egy suhanc a közelmúltban Szűz Mária-szobrot döntött le Letenyén. A szomszéd faluban élő tizenhét éves ifjú este hat óra körül döntött úgy, hogy felmászik a szoborra, és a talapzatáról ledönti azt. Az alkotás a földet éréskor több darabra tört. Menynyire igaza volt már fél évszázaddal ezelőtt is Márai Sándornak, aki a bolsevista nevelés félelmetes példája kapcsán figyelmeztetett, hogy a nevelés kérdését lássuk az elkövetkezendő idők fő feladatának…

Az okos hallgató

De a modern köztársaság építésének, és vele az ádáz antiklerikális küzdelemnek még nincs vége. A médiában olvashattunk egy újabb építőkockáról. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából, 2004-ben a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének jobboldali tagjai javasolták, hogy egyperces néma csönddel emlékezzenek a képviselők az áldozatokra – köztük sok egyházi személyiségre. A közgyűlést levezető szocialista elnök szavazást rendelt el, majd a szocialista többség elutasította a megemlékezést. Országos szégyen a köztársaságot építőkre nézve.
Mit is üzenhetünk szegény Kósáné Kovács Magda leendő szocialista EU-képviselőnek? Demonax, a II. században élt filozófus azt tanácsolta egyszer egy tehetségtelen szónoknak, hogy máskor, mielőtt a nyilvánosság előtt beszédet tartana, odahaza hangosan mondja el szónoklatát. A szónok mentegetőzött: „Hisz most is megtettem én ezt, tízszer is elmondtam magamnak.” Demonax arca felderült, s így csipkelődött: „Ó, barátom, máskor okosabb hallgatót válassz magadnak.”

A szerző volt országgyűlési képviselő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.