Kádár János megrendelt „körmenetei”

Tamáska Péter
2004. 05. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadgondolkodóink érintkezése a magyar történelemmel hűvös és óvatos. A fekete szín dominál. Most éppen megint egy Eörsi – e név kezd némi provokatív, valami meghökkentésre késztető színezetet felvenni –, ezúttal Eörsi László történészmezben Mansfeld Péter történetét írta át: a fiút fiatalkorú köztörvényesként állítja be. Mintha a liberális köpeny alatt csekista szív dobogna. A lázadó kamaszt akár halállal is lehet büntetni példát statuálandó, ahogy ezt már Rákosi alatt is megtették a tizenhét éves Vitál Istvánnal, akit kémkedésért s egy, a Fő utcai zárkában írott verséért juttattak bitóra. („A komonizmus olyan forma / Hogy fejjel állít be a porba / S így dolgozhatsz akordba / Míg le nem érsz a pokolba”.)
Nem eredeti, hanem igazi, a Lubjankából átvett börtönőri paternalizmus hallatszana ki az Eörsi-féle érvelésből: „Durváknak az öröm, gyöngéd szívűeknek a bánat…” Az 1956. évi 28. számú törvényerejű rendelet ráadásul még a kiskorúak büntethetőségének alsó határát sem szabta meg, s a forradalom leverése után csak Budapesten 37 fiatalkorút – köztük 13-14 éves gyermeket is – összesen 234 évre ítéltek el a rögtönítélő bíróságok. A gyerekek elleni perekre – akárcsak a felnőttek elleniekre – az volt a jellemző, hogy a tárgyalást a koncepciónak megfeleltetett tények alapján folytatták le, s személyiségüket kriminalizálták. „Általában húsz bűncselekmény tárgyalását néztem végig – nyilatkozott egy, az ügyekben részes jogász 34 év múltával –, és a tárgyalási időszakban átlagot számoltam. A húsz tárgyalásnak az átlagos időtartama 90 perc. Most gondoljuk el, 90 perc alatt szót kell kapniuk a vádlottaknak, védeni kell magukat.” Egy futballmeccsnyi idő, s egy kamaszgyerek sorsa megpecsételődik. Volt közülük, aki megjárta a Kisfogházat is, ahol „az ember látta a kis cellaablakokon, ahogy mentünk oda be, hogy mutatták, hogy felakasztanak, hogy halál, és hát abból már értettük…, mi történik ott”.
1958. november 28-án bakó végzett az 1938-ban született Bürgermeister Józseffel, a vele egy évben született Berta Attilát pedig a következő évben, március 28-án végezték ki. Az iskolákban pedagógusok vállalkoztak diákjaik faggatására, mit is csináltak a forradalom alatt, s miről beszél családjuk: ez a taktika Pável Morozov szovjet diák nevéhez fűződött, aki feljelentette családját az NKVD-nél. De maradjunk a vádnál, a köztörvényes cselekedeteknél. Nem kéne akkor is részvétet érezni Mansfeld iránt, akinek megvárták nagykorúságát, hogy a pesti srácok megleckéztetésére, merő bosszúból felakasszák? Ki ne olvasta volna a Nyomorultakat? A kor megtorlásaiban volt valami eszeveszett düh: egy 1927-ben született kőművest lopásért golyó általi halálra ítélt a statáriális bíróság, de amikor az ítéletet meghozták, és a miskolci lőtéren végrehajtották, már szinte mindennek vége volt: a naptár december 13-át mutatott.
Persze nem mindenki szívére szállt a megbocsátás szelleme. Az MSZMP KB 1957. április 2-i ülésén Kádár János moszkvai útjáról beszámolva elmondta, hogy Nagy Imréék felelősségre vonását ott a magyar fél vetette fel. Elragadtatásában olyan népbíróságot kért elvtársaitól, amely a horthystákat „körmenetben” állítaná bíróság elé, és kivégzésük hírét nem közölné. A szóhasználatban könnyű felismerni az ifjú Kádár szerzetesrendeket szétverő, jakobinus indulatait.
Nezvál Ferenc igazságügyér az 1958. március 1-jei bírósági kimutatásban elégedetten konstatálhatta, hogy 1956. november 4-től az év márciusáig 13 451 embert ítéltek el a népköztársaság elleni bűntettek miatt. Az értékelő jelentés hátoldalán látható Nezvál ceruzás feljegyzése, hogy valóban csak fél cédula egy élet: a „Molnár elleni halálos ítéletet a dolgozók helyeselték”. Miközben egy későbbi jelentés szerint a törvénysértésekben felelős ügyészek közül öten is az igazságügyi apparátusban maradhattak, sőt az annyi halálos ítéletet kérő Andó Ferenc még az igazságügy-miniszter helyettese is lehetett.
Ilyen emberek kriminológiai fejtegetésein aligha érdemes elcsencsegni, még akkor sem, ha az időjárás és a közegészségügy összes lehetőségei is már ki lettek merítve.

A szerző történész, kutató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.