Totális háború, goebbelsi propaganda

2004. 05. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak egy kiáltás hiányzott a werberi háborús felkészítő rendezvényről, nevezetesen: Wollt Ihr den totalen Krieg? De e mondat elhangzása nélkül is világosan ott lebegett a totális háború szándéka, nemcsak a lelkesítő esemény termében, de megtalálható az MSZP egész kampánystratégiájában. S az is vitathatatlan, hogy Ron Werber – az Index jóvoltából nyilvánosságra került teljesítménye alapján – bátran számolható immár a történelem leghírhedettebb háborús propagandistái, Joseph Goebbels és Ilja Ehrenburg közé. A werberi alakítás talán legperverzebb eleme, hogy pontosan azt a húsz év körüli generációt célozta meg, amelyik a legkönnyebben manipulálható, a legalaposabban fanatizálható. Elég itt a saját veszteségekre sohasem tekintő szovjet hadvezetés által százezerszámra a halálba küldött fiatalokra vagy éppen a háború végén – minden mindegy alapon – bevetett Hitlerjugendre utalni. Persze a bátorságnak is egészen más fokát jelenti évekig a Pripjaty-mocsarakban partizánként harcolni, vagy szembeszállni a szövetségesek sokszoros túlerejével, mint féligazságokat tartalmazó röpcédulákat osztogatni, ahol a legnagyobb veszélyt legfeljebb egy enyhe megfázás jelentheti. Az is nyilvánvaló, hogy egészen más minőséget jelent a tereket elfoglalni és megszállni kifejezés olyan küzdelmekben, ahol az ellenfél esetleg visszalőhet. A csapatjátékosokban néhány dolgot feltétlenül tudatosítanak, például azt, hogy a cél szentesíti az eszközt. Azt, hogy a hatalom megszerzéséért folytatott küzdelemben ők – gyakorlatilag büntetlenül – bármit megtehetnek, legfeljebb majd egyezkednek a büntetésről. Beléjük ivódik, hogy a politika már régen nem a saját értékek képviseletéről, azok megvalósításáról, a közösség szolgálatáról szól. A kampány nem ezen tervek, elképzelések bemutatását jelenti, hanem az ellenségnek tekintett ellenféllel szemben megfogalmazott vádözönt, amelyet bizonyítaniuk sem kell. S elegendő lehet a sikerhez a tömegmanipuláció legújabb eszközeinek gátlástalan alkalmazása.
Ha már a szocialisták a háború nyelvét választották, akkor talán érdemes megkísérelni a hadtörténet fogalmaival leírni a magyarországi kampány néhány jelenségét. Ami annál is logikusabbnak tűnő lépés, mivel Werber világosan kiadta a jelszót: nem új választói rétegeket kell megnyerni – hiszen az az elmúlt, csaknem kétesztendős kormányzás „eredményeit” látva aligha lenne lehetséges –, hanem a már megszólítottakat kell ismét mozgósítani. A háború rendkívül erős szervező- és összetartó erő, nem véletlenül tartja úgy számos politológus, hogy az erősen fekete-fehér kategóriákban gondolkodó Egyesült Államok minden elnökének szüksége van egy saját háború megvívására. S ezen küzdelmek nemcsak a klasszikus háborús célok miatt robbantak ki, de a külső veszély, a fenyegetettség tudata egyben az olyannyira heterogén amerikai nemzet egyik legfontosabb összetartó ereje is.
A saját támogatók és szimpatizánsok megtartásának egyik leghatékonyabb eszköze a táborszemlélet, a háborús pszichózis gerjesztése, egy minél megosztottabb közhangulat kialakítása. Ahol a mieink számára a halálnál is rosszabbnak tűnjön a vereség, s ahol fel sem merülhet bennük a dezertálást jelentő átszavazás. E propagandaküzdelemben annál idegesebbek a szocialisták, minél békülékenyebb s minél elfogadhatóbb üzenetek érkeznek a jobboldalról a baloldali választóknak. Ezért volt áldás a számukra a veszélytelen mumus szerepét kitűnően alakító Torgyán József, vagy Csurka István politizálása. Lásd például Horn Gyula 1998-as elszólását, miszerint nem rossz az, ha a MIÉP bekerül (az Országgyűlésbe – K. L.), mert akkor ki lehet adni a jelszót, hogy szóval, bibsik, komcsik, ki a gátra, jön a barna veszedelem! E főtitánok politikai halálát követően most éppen Kövér László a célpont, az ő rémképével kell kelnie és feküdnie a szocialista választónak. Szinte biztosra vehető, a kötélügyben már megszokott alapossággal igazolják a most készülő best of Kövér összeállításban, hogy megnyilatkozásai csak úgy hemzsegnek a kódoltan fasiszta üzenetektől. Hiszen számos történeti tanulmány bizonyítja, Mussolini vagy Hitler is gyakran kívánt jó reggelt munkatársainak, mint azt az európai demokráciákban példátlan módon Kövér László is rendszeresen megteszi.
A kalandos módon kiszivárogtatott háborús felkészítő beszédnek az ellenzéket kell riadóztatnia, s tudatosítania benne, politikai megmaradásáról szól ez a küzdelem. Mindesetre üzenetértékű, hogy inkább a werberi fejtágító publikálása, mind az ott elhangzottak háborítottak fel számos baloldali politikust és médiaszemélyiségét. S az is feltűnő volt, hogy a jobboldal elleni háború eszméjétől való elhatárolódás is finoman szólva nagyon halványra sikeredett.
A polgári erők 1998 és 2002 közötti kormányzása – minden hibája, tévedése és bűne ellenére – először villantotta fel annak lehetőségét, hogy a baloldal politikai, pénzügyi, gazdasági, média stb. túlsúlya hazánkban korlátozható. S először sikerült bizonyítania, hogy hiányosságai ellenére az MSZP–SZDSZ csapattal szemben működő kormányzati alternatívát képes a nemzeti oldal megjeleníteni. Pontosan azért olyan érdes a magyar politikai összecsapások hangja, mert a küzdelmeknek még van a résztvevők anyagi boldogulásán túlmutató célja. Nevezetesen most rögzül, hogy milyen csoportokból áll majd a hazai politikai élet anyagi kereteit kialakító vállalkozói réteg. (Nem tekinthető tehát véletlennek a kormány pánikszerű privatizációs gerjedelme.) Az is hamarosan eldől, hogy sikerül-e kialakítani egy széles középosztályt, amely Nyugaton a nemzeti politizálás természetes bázisát jelenti. Ezért aligha lephet meg bárkit, hogy az MSZP kampánybrosúrájában, a Népszavában rendszeresek a nemzeti középosztály elleni méltatlan támadások.
Éppen ezért a kizárólagosságban gondolkodó szocialisták vezetése láthatóan nem tett le arról a szándékáról, hogy megpróbálja visszaállítani a számára ideális állapotnak tekintett 1994 és 1998 közötti viszonyokat, amikor számos kis jobboldali törpepárt hangoskodott az Országgyűlésben, a hatalomra jutás gyakorlati esélye nélkül. Menynyire kényelmes volt akkor afelett sajnálkozni kül- és belföldön, hogy miért nincs nálunk egy valóban versenyképes és európai színvonalú jobboldal! A totális küzdelem tényének felismerése annál is szükségesebb, mert a szocialisták mindig is mesterei voltak a hadicseleknek, az ellenfelet megosztani és elaltatni kívánó háborús propagandának. Jellemző példa, hogy miközben Kovács László a 23 millió román munkavállaló áradatával fenyegetőzött, addig a Magyar Hírlapban 2002 januárjában a toleráns vonalon menetelő Szili Katalin és Lévai Katalin a kirekesztő, idegenellenes kampány veszélyeitől óvta – természetesen roppant őszintén és megható aggodalommal – a magyar társadalmat.
A központi hatalmak 1918-as összeomlásának is egyik meghatározó okát képezte, hogy sokan hittek az antant suttogó üzenetének, hogy a harcukat nem németek, osztrákok vagy magyarok ellen vívják, hanem éppen értük, az elavult, korhadt, bűnös, antidemokratikus monarchiák felszámolása érdekében. Ugyan mit ért a versailles-i békefeltételek kézhezvételét követően a német szociáldemokraták rezignált önvallomása, hogy minden másként alakult volna, ha tisztában vannak az antant valódi hadicéljaival, s ha a karthágói béke emlegetését nem tartják a császári rezsim hatalomátmentési kísérletének?
A jobboldalnak el kell döntenie: felveszi-e az eléje vetett kesztyűt, és komolyan válaszol a baloldali kihívásra, vagy pusztán megélhetési forrásnak, szabadidő-eltöltési lehetőségnek tekinti a politikát. Itt megint érdemes egy kiáltó történelmi párhuzamra utalni. Az antant emberben és anyagban meglévő hatalmas túlereje ellenére csak 1918 tavaszára jutottak el oda, hogy félre kell tenniük a presztízsszempontokat, és erőiket a tisztes helytállás érdekébenkell koncentrálniuk.
Ráadásul, ha valóban eredményt kívánnak elérni a túlerőben lévő ellenféllel szemben, akkor motiválni kell a saját csapatokat. Például azon – a nyugati hadseregekben evidenciának számító – szabály alkalmazásával, hogy visszavonuláskor nem hagyják hátra katonáikat. Mert vajon elképzelhető az a nagyúri allűr a baloldalon, hogy a Fideszhez hasonlóan ne gondoskodjanak a kormányváltás idején a hatalomból kikerült embereikről?
Aligha lehetnek illúzióink a baloldal céljait illetően. Az alkalmanként a kormány felől érkező, összefogásra, közös uniós lobbizásra buzdító üzenetek mögött nem a politikai célok megváltozása valószínűsíthető, hanem a felelősség megosztásának szándéka. Valamint annak felismerése, hogy a magyar társadalomban igen erős az apolitikus harmóniaigény. S ha ezt a propagandatrükköt kellő osztogatással tudják egybekapcsolni – lásd a Medgyessy-kormány 2003 tavaszáig tartó magas népszerűségét –, akkor gyakorlatilag bármit megengedhetnek maguknak.

A szerző történész, közíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.