A kilencven éve eldördült szarajevói lövések kései tanulsága

Tamáska Péter
2004. 06. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencven éve történt, hogy eldördült ama pisztoly Szarajevóban. Véget ért a hosszúra nyúlt XIX. század, s elkezdődött a második harmincéves háború, amelyben a versailles-i és a trianoni békeszerződések csak fegyverszünetet jelentettek. Az emlékezetes 1914. június 28-án, Szent Vid, a szerbek védőszentjének és Lázár fejedelemnek a törököktől 1389-ben elszenvedett veresége napján Gavrilo Princip megölte az osztrák–magyar trónörököst, Ferenc Ferdinándot. A dolog amúgy Svejk-szerűen kezdődött: az ifjú diák Belgrádban, az Arany Tokhalhoz címzett kávéházban múlatta az időt, amikor először hallott a Fekete Kéz létezéséről. Aztán a dolog komolyabbra váltott, mint Prágában: a hőst a koronás fők iránti érdeklődés nem a bolondokházába, hanem a titkos szövetség egyik lőterére vitte. A Fekete Kéz főnöke Dragutin Dimitrievics, a legendás Apis ezredes volt, aki összeesküvő tiszttársaival 1903-ban meggyilkolta az osztrákbarát Obrenovics Sándor királyt és feleségét, s létrehozva a gyilkosok iskoláját, terroristák egész sorát képezte ki az erőszakkal megteremtendő Nagy-Szerbia harcosának. Princip, kijárva az iskolát, társaival azt a feladatot kapta, hogy a boszniai hadgyakorlaton részt vevő Ferenc Ferdinándot – akinek trializmuskoncepcióját a nagyszerb eszme halálos veszedelmének tekintették – úgy tegye el láb alól, hogy a nyomok ne vezessenek Belgrádba. A merénylők vallomásaiból sok minden rekonstruálható, de a bizonyító dokumentumok azóta sem kerültek elő. Ugyanakkor utódállami – s hazai liberális – körökben ma is él az a nézet, hogy a háború kitöréséért nem Belgrád, hanem a magyar miniszterelnök, Tisza István lett volna a felelős, mert a hadüzenetet eldöntő minisztertanácson a szerbek látszólagos békülékenysége ellenére is a háború mellett döntött.
Mi is történt viszont szerb részről? Amikor 1914. november 7-re a szerbek feladták Belgrádot, rögtön megindult a nyomozás Pasics szerb miniszterelnök titkos iratai után. Szóbeszédből kiderült, hogy a szarajevói merényletre vonatkozó iratokat vagy megsemmisítették, vagy valaki Pasics tudta nélkül eltüntette őket. Amikor Apis a háború vége felé, 1917-ben hatalmi harcokban végleg szembekerült a régensherceg és Pasics taktikázó irányvonalával, s Szalonikiben hadbíróság elé állították, tagadta, hogy a szerb kormány tudott a merénylet előkészítéséről. Ha Apis akkor elmondja az igazságot, megmenti az életét, viszont Szerbia a háború kitörésében játszott szerepének leleplezésével alapjában rendíti meg az antant és Szerbia harcának igazába vetett hitet. Inkább odaállt Vidovdan napja előtt a kivégző osztag elé…
S most ugorjunk egy nagyot. 1937 márciusában folytatták le Moszkvában a második trockista pert, a tizenhetekét, amelyben Karl Radeket, a Komintern egyik szervezőjét is elítélték. Radek tagja volt a breszt-litovszki békét a németekkel és Ausztria–Magyarországgal megkötő szovjet delegációnak, s a per során különös módon Gavrilo Princip alakját is bevonta fejtegetéseibe. Bár a háború kirobbanása titkai közül egynémelynek tudója volt Princip, börtönben halt meg, de nem lett áruló – így Radek. „Szerb nacionalista volt, úgy érezte, az igazság az ő oldalán áll, és azért a titokért harcolt, amellyel védte a szerb nemzeti mozgalmat” – tette hozzá, megemlítve, hogy a principi titkot Lenin elvtárs is tudta. Talán a breszti tárgyalások előtt találtak a cári külügyminisztérium iratai közt olyanokat, amelyek a háborút kirobbantó személyekre, orosz kapcsolataikra vonatkoztak? (Lásd például a Pasics dolgozószobájából nyomtalanul eltűnt dokumentumokat.) Mindenesetre Radek szónoki hasonlata – amelynek semmi köze nem volt a tizenhetek peréhez – igen tanulságos elszólás arra vonatkozóan, hogy szomszédainknak nem Tiszában és Magyarországban kell keresniük a háború okát.
A magyar politikai közvélemény – amely törökpárti volt – sem Bosznia az oszmánoktól való okkupációjának, sem pedig 1908. évi annektálásának nem örült. Igaz, Ferenc József ősi magyar jogra hivatkozott a tartomány bekebelezésekor, azonban Budapest az 1910-es bosnyák alkotmány elfogadása után itt taktikai okokból a szerb radikális pártra támaszkodott a horvátokkal és a muzulmánokkal szemben, bár köztudott volt, hogy azok Pasics emberei. Ami pedig az osztrák pénzügyi körök kikényszerítette sertésháborút illeti – Budapest volt akkor az európai disznókereskedelem központja –, mélyen sértette ugyan a szerb érdekeket, de hosszú távon nekünk is veszteséget okozott.
Pesten kezdetben – miután a szarajevói pisztolylövés megszabadította a nemzetet legnagyobb ellenségétől, a magyar alkotmányt felrúgni akaró trónörököstől –, mint Maugain francia főkonzul jelentette, szívbelileg senki sem gyászolta a főherceget. Cambon berlini francia követ is azt írta, hogy Magyarország megmenekült attól a helyzettől, amelybe később a főherceg megvetése sodorhatta volna. Aztán alig telt el néhány nap, és a sajtó hőst csinált abból a Ferenc Ferdinándból, akinek trónra lépésétől a magyarok annyira féltek… 1914. július 26-án pedig már arról számolt be a sajtó, hogy „Budapest utcája még nem látott ennyi lelkesedő fiatalembert, mint ma délután. Tódult mindenki a főbb útvonalakra, mindenkiből megelégedés tört ki (…), hölgyek éltették a háborút, gyerekek zászlót és lampionokat kerítettek és ezekkel járták be a várost, ahol tomboló lelkesedés uralkodott, s a helyőrség zenekarai hazafias dalokkal fokozták a tüntetően lelkes hangulatot.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.