A sofőr volt a besúgó

Hetvenhét éves Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (Pofosz) alapító elnöke. Másfél évtizeden át frontember volt, hangos szónok, az 1956-os forradalom börtönbe juttatottjainak szószólója, támasza; maga is börtönviselt ember, akit először halálra ítéltek, majd a bitófa árnyékában mégis kegyelmet kapott. Két évvel ezelőtt saját akaratából kiszállt a politikából, a közéletből. Azóta nem sokat hallottunk róla.

Kő András
2004. 06. 19. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért hagyta ott két évvel ezelőtt a Pofoszt?
– Nagyon kellemetlen helyzetbe kerültem, mert egyik-másik kollégámról kiderült, hogy… – Elém tesz egy dokumentumot. – Ez az ember volt három évig a sofőröm… Egy Prohászka fedőnevű ügynök: P. József…
– A dokumentum 1957. december 17-én kelt. Olvasom: „… (P. J.) a Tűzoltó utcai ellenforradalmi csoport tagja volt… az ellenforradalom után az ifjúsági párt megalakulásán részt vett. 1956 decemberében őrizetbe lett véve, ügye ki lett vizsgálva, és a vizsgálat befejeztével felvetődött beszervezési lehetősége, amelyet végrehajtottam 1957 márciusában. Ettől az időtől kezdve részünkre dolgozik.”
– 1957 márciusától a mai napig!
– A Pofosznál?
– Most már nem ott…
– Olvasom tovább: „Munkája igen eredményes, jelentései alapján ez ideig egy halálos ítélet, egy fegyverrejtegetés jelenleg van bírósági tárgyalás alatt, 3 internálás és 4 preventív őrizetbevétel történik.” Ennek következményeként valakit kivégeztek?
– Igen, Szirmai Ottót, aki Angyal Pista mellett harcolt a Tűzoltó utcában. Mind a kettőt mellőlem akasztották.
– Mikor jutott a birtokába ez a másolat?
– A napokban. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából kaptam.
– Hogyan robbant ki két évvel ezelőtt a „kellemetlen helyzet”?
– Egyik barátom közölte velem, hogy undorító már az a sok mocsok, amivel be akarnak feketíteni, és próbáljak valamit csinálni. Valaki rendszeresen névtelen leveleket küldözgetett a Pofosz vezetőségi tagjainak, amelyekben engem beépített embernek nevezett, aki a halálos cellában egymás után „dobta fel” az embereket, többek között Szirmai Ottót és Angyal Istvánt. Mindenki tudott a levelekről, csak
én nem.
– Mit tett?
– Összehívtam a vezetőséget, és ekkor derült ki, hogy egyik helyettesem, B. József küldözgeti a leveleket. „Majd mindjárt kiderül egy és más… – mondta B. sokatmondóan ezen az összejövetelen, majd hozzátette: – Elmentünk négyen a hóhérhoz, és megkérdeztük, mit csináltál, amikor vittek akasztani.” Micsoda? „Majd mindjárt jön egy halálraítélt, és ő elmondja…” Erre B. kiment a teremből, és három perc múlva visszajött P. Józseffel, a sofőrömmel. Ez a halálraítélt? – kérdeztem. „Na, várj csak egy kicsit, nagyfiú, majd mindjárt kiderül…, bekapcsoljuk a magnót.” A szalagról kivehetetlen szavak hangzottak fel, inkább krákogáshoz hasonlított. „Nem hallod?” – kérdezte P. J. Össze… magad, amikor vittek akasztani. K. T., a hóhérsegéd ott sem volt – jegyeztem meg. Te jó isten! Ilyen emberekkel vagyok körülvéve? Na, uraim, most befejeztem; kongreszszust hívunk össze, és végeztem. Hát így történt.
– Ismeretes annak a négy embernek a neve, akik felkeresték az egykori hóhért?
– Feltételezem, hogy kik voltak.
– És aztán?
– Két héttel később összehívtuk a kongresszust, és azóta a Pofosz felé sem néztem.
– Mit csinált az elmúlt két év alatt?
– Azon fáradoztam, hogy a saját védelmemben kikérjem a velem kapcsolatos egykori iratokat, dokumentumokat. Fogalmam sem volt ugyanis, hogy mi található rólam. Azon morfondíroztam, hogy mivel tudom magamat megvédeni. Markó György, a Történeti Hivatal akkori igazgatója és Kutrucz Katalin segítettek. De volt valami, amit még Markó György sem mert odaadni, mert az volt ráírva, hogy „Fónay Jenő visszatartott megfigyelése”. Ki tartja vissza? – kérdeztem. „A belügyminiszter” – volt a válasz.
– Erre mit lépett?
– Felhívtam Pintér Sándort, az akkori belügyminisztert. Szeretném látni a saját papírjaimat – mondtam neki. „Milyen papírjaidat? – kérdezte. – Azok a Történeti Hivatalban vannak.” Nem, nem. Nálatok! Meglepődött: „Nálunk?” Ezeket a papírokat csak a belügyminiszter oldhatja fel. „Jenőkém, gyere be, és megkapod, amit kérsz.” Fogalma sem volt arról, hogy nekem „viszszatartott” papírjaim vannak. Egy belügyminiszternek nem ez a dolga.
– Mit talált a dokumentumokban?
– Meglepő dolgokat. Többek között például annak a teljes forgatókönyvét, hogy a forradalom harmincadik évfordulóján, 1986. október 17-étől november 8-ig hogyan vontak ki a forgalomból, és dugtak be a füredi szívkórházba, pedig semmi bajom sem volt. – És mutatja ezt a dokumentumot is.
– Olvasom: „Fónay Jenőt megfelelő időben ref. alá kell helyezni… Harangozó Szilveszter rendőr altábornagy, miniszterhelyettes.”
– Keresztes Tibor egyetemi hallgató lakásán tizenhárman jöttünk össze, hogy többek között megszervezzük: október 23-án lehetőleg minél többen gyertyákat gyújtsanak az ablakaikban.
– És valaki a 13 közül besúgó volt?
– Igen. A Hü–12-12-es köpött…
– A „visszatartott iratok” hány gépelt oldalt tesznek ki?
– Körülbelül nyolcvanat.
– Néhány éve volt egy bírósági pere is…
– Én pereltem be Sz. K. T.-t, mert egy bulvármagazin hasábjain azt állította, hogy az utolsó éjszakán, a Gyűjtőben, kivallattam az embereket, és utána „feldobtam” őket. Egyébként második könyvemben nekik állítottam emléket. Illyés Lacikának meg a többieknek. Ez az Illyés Lacika a halálos cellában egész éjszaka fogta a kezemet, és azt kérte, menjek el a menyasszonyához és a szüleihez.
– Mi lett a per vége?
– Megnyertem. Kaptam egymilliót… Borzasztó…! Ezek miatt az ügyek miatt fogalmaztam meg magamban a keserű mondatot: kár volt azért a 15 évért, amit a Pofoszban töltöttem. Amikor a szervezet megalakult, testestül-lelkestül belevetettem magam. De ma már úgy érzem, okosabban tettem volna, ha a fiammal a műszaki pályán maradok. Mert ő is erőműtervező mérnök, mint én. És okos dolgokat találunk ki.
– Pedig sokan hálásak Fónay Jenőnek, többek között azért, mert 1998-ban, az Orbán-kormány idején egyik zászlóvivője volt annak, hogy az ’56-osok kiegészítő nyugdíjat kapjanak. A Széna téri ’56-os emlékmű, vagy a hortobágyi, a szekszárdi, a Fiumei úti temetőben található – és sorolhatnám tovább – mind az ön munkájának az eredménye. Legendás előadásokat tartott (és tart napjainkig) a fiataloknak; csak egyet említek: 1993-ban az érettségi előtt álló debreceni diákoknak magyarázta el nagy szónoki képességgel, mi történt Magyarországon 1956-ban. Felsorolni sem könnyű, hogyan tartotta ébren az elmúlt tizenöt évben a forradalmi szellemet. Aztán itt van a 2001-ben avatott Kisfogház-emlékhely…
– Már 1990-ben felvetettem az ötletet, de nem támogatták az elképzelésemet. Később összeütközésbe kerültem a Pofosz elnökségével is, ezért aztán egyedül csináltam végig. Korábban még az eredeti akasztófákat állíthattuk volna ki, de közben elégették őket, és nekem már csináltatnom kellett. A Kisfogházban lévő beteg rabokat máshová kellett költöztetni, ezért aztán egy svájci kórházból ágyakat szereztem. De olyan ágyakat, amelyekből Magyarországon egy sem található: egy gombnyomás, és dől balra, egy gombnyomás, és dől jobbra… A végén annyian segítettek, hogy nem győztem hálálkodni.
– Hadd kérdezzem meg: voltak-e nagy tévedései?
– Voltak, igen. Amikor úgy bíztam abban az emberben, akivel – emlékezetem szerint – a sétaudvaron találkoztam, aztán a börtönfolyosón is láttam néha, és a szép meséinek bedőltem. Finoman fogalmazva: nagyon sokat csalódtam. Nem kellett volna mindent elhinnem a Pofosz megalakulásakor sem. Nota bene, még akkor is figyeltettek… Szevasz, szevasz – köszöntöttük egymást. Neved? Mennyi volt az ítéleted? És a többi. Mindenki mondta a magáét. Aztán a végén kiderült, hogy X-nek nem életfogytiglanja volt, hanem egy évet kapott, aztán kiderült, hogy a börtönből kijövet „meg kellett élnie”, és három-négy közbűntényes cselekedetet összeszedett. Aztán volt olyan – a sofőröm –, akiről kiderült, hogy többet ártott, mint használt, és letagadta a közbűntényeit…
– Ezért is tudták beszervezni?
– Már a börtönben beszervezték…
– Feltételezhető, hogy a többi ’56-os szervezetben is voltak hasonló esetek?
– Igen. Ugyanakkor nagyon megszerettem olyan ’56-osokat, akik szikla kemények voltak. Például a kis Vanek Béla vagy Regéczy-Nagy László. Fel tudnék sorolni 100-150 embert. A Pofosz tagjai között is vannak végtelenül rendes emberek.
– Nem akart soha képviselő lenni?
– De igen. Szó volt róla éppen akkor, amikor 1994-ben elvesztettük a választást. Ma viszont már úgy érzem, egyáltalán nincs rá lehetőség, mert a kihalás fenyeget.
– Irodalmi munkásságát is abbahagyta?
– Hat könyvet jelentettem meg eddig, mindegyik a forradalommal és a leverését követő megtorlással foglalkozik. De van még egy adósságom, egy összefoglaló mű, amiben már benne lenne a Pofosz története is. És vágyok egy olyan könyvre, amelyik csakis a fegyverek, a forradalmárok szemszögéből vizsgálná ezt a tizenkét csodálatos napot.
– Mit szeretne még megérni?
– Egy stabil, jobboldali kormányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.