Új magyar mélykonzervativizmus

Loppert Csaba
2004. 07. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár vezetői tagadják, mégis vannak a szociáldemokráciában követendő modellek. Van skandináv modell, van mediterrán-szocialista modell és van a Harmadik Út modellje. Ez utóbbi alapító atyái, Anthony Giddens és Tony Blair – miként most Hiller István és társai is – immár egy évtizede ígérnek adócsökkentést, „tisztességes” piaci versenyt, „garanciát” és „nyugalmat” a legtehetősebbeknek, „mentőövet”, a vigasztaló állam „új” ópiumát a szegényeknek. Ajtót („nyitott kapukat”) mutatnak az ipari munkásságnak és az új munkásságnak: a pedagógusoknak és az egészségügyi dolgozóknak. Felszámolják a szociáldemokrata hagyományt, és közben rafináltan háttérbe szorítják a szakszervezeteket. Kényszeresen keresve az „új” megoldásokat, a végletekig viszik a privatizációt, a magántulajdont erőltetik ott is, ahol nincs létjogosultsága. A „versenyképesség” és az „exportvezérelt” növekedés ürügyén hozzájárulnak a helyi erőforrások átszivattyúzásához a nemzetközi pénzügyi központokba.
Nyugat-Európában a szociáldemokrata pártok tagsága ma már nem dől be a Harmadik Út neoliberális alapokra épülő, ál-szociáldemokrata elméletének. A mediterrán országok szocialista pártjaiban, ott, ahol él a francia szocializmus tradíciója, eleve nem volt esélye. A skandináv szociáldemokrácia masszív és sikeres történelmi hagyománya is kellő védettséget jelentett tartós térhódításával szemben. Végül, hála Blair ellenzékének és a szakszervezeteknek, Nagy-Britanniában is ellehetetlenült a Harmadik Út kísérleti laboratóriuma, a New Labour.
Csak Magyarországon, ahol Európában egyedülállóan gyenge a társadalom érdekérvényesítő képessége, lehet a Harmadik Utat különböző színeváltozásaiban visszacsempészni a baloldali politika élére. Korábban Medgyessy Péter kábított minket a „harmadik dimenzió” elméletének ígéretével. Most a Hiller-irat szolgál újabb bizonyítékul: a magyar szocialisták továbbra is a blairi, harmadik utas liberál-konzervatív modellt követik. Ez akkor is így van, ha baloldali fügefalevélként néhány esetlen szófordulatot gyömöszöltek a baloldali fordulat szükségességéről az „új magyar szociáldemokrácia” programtervezetébe. Azt olvashatjuk: Magyarországon „a társadalom nagyobbik része kirekesztetten él”, valamint Magyarország „szabad, de igazságtalan”. Ezzel kapcsolatban az első kérdésünk az lehet: miért írják másutt Hillerék, hogy a parlamenti választásokat kétszer is megnyerő MSZP büszke lehet a rendszerváltásban játszott szerepére, ha kormányzásának az lett az eredménye, hogy Magyarország „igazságtalan”, ahol „a társadalom nagyobbik része kirekesztetten él”?
Másfelől, ami ennél fontosabb: a „szabad, de igazságtalan” kitételre igazi szociáldemokrata mindig azt válaszolta: nem lehet szabadság ott, ahol igazságtalanság van. Ahol pedig igazságtalanság van, ott a szociális jogok kiterjesztésével lehet az emberek szabadságát növelni. Az „új magyar szociáldemokrácia” képviselőitől azonban mi sem áll távolabb, mint a szociális jogok bővítése. A „szociális” szó mindössze háromszor szerepel a szövegben, és akkor is a szociális jogok egységesítéséről, és nem kiterjesztéséről esik szó. Az „új magyar szociáldemokraták” abban is különböznek a nemzetközi szociáldemokratáktól, hogy nem a szociális jogok kiterjesztéséért, hanem éppen ellene harcolnak (emlékezzünk csak a minimálbér emelése elleni szocialista tiltakozásokra az Orbán-kormány idején!).
Ami azonban igazán meghökkentő a Hiller-féle vitairatban, az nem is ez, hanem az, ahogy továbblép a nemzeti közép gondolatától nemzeti, konzervatív irányba. (Zárójelben jegyezzük meg: az új magyar szociáldemokrácia kifejezés szerepel legtöbbször, több mint hatvanszor a szövegben. Lefoglal a harmincegyből legalább két oldalt, jelezve, hogy több ez, mint program. Fohász és imádság a Magyar Szocialista Párt szociáldemokrata átalakulásának elismertetéséért.) Az „új magyar szociáldemokrácia” mellett a „nemzet” szó a második leggyakrabban szereplő politikai fogalom, szintén hatvan körüli előfordulással. Hillerék szerint az „új magyar szociáldemokrácia”, vagyis a Magyar Szocialista Párt hivatott arra, hogy újraegyesítse a kettészakadt magyar nemzetet. „Vállaljuk és határozottan végigviszszük a nemzet újraegyesítésének programját” – írják. Sőt: „minden politikai irányzat közös célja a nemzet felemelkedése” – olvasható a szövegben. Tudjuk: az országegyesítés programja a – történelme során többször több részre szakadt és Trianontól sújtott – Magyarországon eleve népszerű program. A kilencvenes évek eleji sikeres német egyesítés is felértékelte az országegyesítő célokat. Az előző kormányzati ciklusban Orbán Viktor rendszeresen beszélt a nemzet békés, határokon átívelő újraegyesítéséről. Furcsa, hogy a szocialisták, akik akkor ezért nacionalistának bélyegezték őt, most ezen a téren is visszatérnek az Orbán-kormány jelszavaihoz. Ugyanakkor a szocialisták koncentrált nemzetieskedése felveti a kérdést: vajon a Fidesz helyére pályáznak? A Magyar Szocialista Párt akar lenni a nagy jobboldali konzervatív párt? Fel akarja adni baloldaliságát? Netán a politikai paletta jobb- és baloldalát egyaránt el kívánja foglalni? Egypártrendszert akar? Egy ilyen következtetésre alapot ad az is, hogy a szerzők úgy tesznek, mintha az ország kettészakítottsága a Fidesz műve, a Fidesz eltűnése pedig a nemzet újraegyesítésének legfőbb feltétele lenne. A konzervatív fordulat jele a törvényes rend és az „íratlan szabályok” betartatásának kiemelt hangsúlyozása és a bevándorlással kapcsolatos feltételek szigorítása is. Az „új magyar szociáldemokrácia” korszakában nemcsak a gazdasági, hanem a politikai menekültek előtt is bezárulnak az országhatárok, ha „a gazdaság teherbíró képességének határai” azt megkövetelik.
A szociáldemokrácia története összekapcsolódott a nemzeti keretek közötti politizálással. De legalább annyira hozzátartozik lényegéhez a nemzetköziség. A francia Jean Jaures azt mondta: „Kevés nemzetköziség eltávolít, sok nemzetköziség közelebb hoz a nemzethez.” Márpedig a szociális mellett a nemzetközi dimenzió az, ami leginkább hiányzik az „új magyar szociáldemokrácia” mélykonzervatív programjából. Szembetűnő, hogy mennyire nem fontos Hilleréknek Európa: az Európai Unióval kapcsolatban megelégednek néhány közhelyszerű kijelentéssel. Pedig a nemzetközi szociáldemokrácia abból a felismerésből jött létre a XIX század végén, hogy a globalizáció korában a problémákat nem lehet többé nemzeti szinten megoldani. Ma hasonló a helyzet. Szükség van egy olyan ellensúlyra, amely lehetővé teszi, hogy a globalizáció áldásait a társadalmak alsóbb szintjein is élvezhessék. Ez a törekvés tükröződik abban a Jacques Delors, Anthonio Guttierez és Michel Rocard által is támogatott kezdeményezésben, mely a maastrichti kritériumok mintájára szociális kritériumokat írna elő a tagállamoknak. A magyar szocialistákat azonban láthatóan nem foglalkoztatják az ilyesfajta problémák. Valószínűleg ezért nevezte az újdonsült európai parlamenti szocialista képviselő, Gurmai Zita a szociális Európáért kiálló francia szocialistákat nemes egyszerűséggel „stupidnak” – ahogy erről a Libération című francia napilap július 6-i száma beszámolt.
A Hiller-féle vitairat a giddensi harmadik utas filozófia általánosságait ismételgeti, ahelyett, hogy a várhatóan hosszú távon megoldásra váró konkrét nemzetközi és nemzeti problémákra keresné a választ. Joguk van-e a nagyhatalmaknak biztonságuk érdekében egyoldalú, preventív katonai beavatkozásra? Támogatják-e a magyar szocialisták a Tobin-adó bevezetését? Mi a véleményük az északi, fejlett országok mezőgazdasági termelési és exporttámogatási rendszeréről? Megvalósítható-e a keynesianizmus egy kontinensen? Hogyan viszonyulnak ahhoz az új angol törvényhez, mely szerint a részvénytársaságok részvényeseivel meg kell szavaztatni a vezető állású alkalmazottaknak járó juttatásokat? Mi a szocialisták véleménye az állampolgári jogok magyar biztosának javaslatáról, hogy hozzák nyilvánosságra az állami vállalatok vezetőinek járandóságát? Hogyan lehetne elkerülni a kevésbé fejlett és a fejlettebb európai országok közötti adóversenyt vagy adódömpinget? Szükség van-e progresszív személyi jövedelemadóra? Milyen jogi eszközökkel biztosítanák, hogy a multinacionális cégcsoportok határokon átnyúló belső kereskedelme a valós költségeket tükrözze, és a belső elszámoló- árak rendszerét ne az adózási szabályok megkerülésére használják fel? Hogyan oldható meg a családi gazdálkodók és a jogi személyek közötti földtulajdonlási probléma Magyarországon? Vajon követendő-e a Magda Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának szocialista elnöke által megfogalmazott cél, miszerint „a föld legyen azé, aki bérli”? Szükség van-e az OEP mellett az egészségügyi ellátásszervezőkre? Nem lehetne Németország és Franciaország mintájára Magyarországon is parlamenti bizottságot létrehozni az egészségügyi reform kidolgozására, hogy a bizottságok ne kizárólag a korrupció területén dolgozzanak, ott, ahol semmi esélyük sincs, hogy eredményt mutassanak fel? Mi lesz a panellakásokkal? Az üdülési csekkek nem a munkavállalók kiszolgáltatottságát növelik-e a munkáltatókkal szemben? Kizárnák-e a jogi személyeket a pártokat támogatók köréből? Támogatják-e a magyar számvevőszék alelnökének javaslatát, hogy részletesen meghatározzák a költségvetés minisztériumok számára megszabott keretösszegét? Mi a véleményük a számvevőszék elnökének javaslatáról a PPP-programok felülvizsgálatáról?
Másokkal együtt ezeknek az alapkérdéseknek a mellőzése alapján levonható a következtetés: a Hiller-iratot a nemzetközi szociáldemokrácia múltjának és jelenének figyelembe nem vétele, az alapvető magyar és nemzetközi problémák megkerülése jellemzi. Ha ezt a programot elfogadják, a Magyar Szocialista Párt és jövendő elnöke továbbra is mellékszereplő lesz, akiknek feladata, hogy a baloldaliság fügefalevelének szerepét betöltsék, miközben szabaddá teszik a terepet a majdani miniszterelnök kuliszszák mögötti politizálása előtt. Újabb példa ez arra: a Magyar Szocialista Párt a rendszerváltás kezdete óta bizonyos üzleti körök szociális köntösbe bújtatott érdekérvényesítő szervezete. Mostani konzervatív fordulata, a harmadik utas közhelyek ismételgetése, befelé fordulása pontosan tükrözi a mögötte álló gazdasági és politikai elit jelenlegi szándékait. A privatizáció befejeztével immár az eddig megszerzett kiváltságok konzerválása, megőrzése a fő cél. Az „új magyar szociáldemokrácia” programja csak nyilvánvalóvá teszi azt, amit régóta tudunk: az igazi „mélykonzervatívok”, a kiváltságőrzők a baloldalon vannak.

A szerző filozófus, gazdaságtörténész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.