Egy rejtélyes menesztés margójára

Petz Ernõ
2004. 12. 06. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid újsághír: december 1-jei hatállyal felmentették Pál Lászlót, a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. vezérigazgatóját. Helyére Kocsis Istvánt, a paksi atomerőmű jelenlegi vezérigazgatóját nevezik ki. További újsághír: az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. 2005. évi privatizációs tervében többek között az MVM privatizációja is szerepel. A privatizációellenes közhangulat miatt a kormányzat viszont azt hangoztatja, hogy a magánosítás nincsen napirenden.
Tudnivaló: Pál László nem értett egyet az MVM szétdarabolásával és privatizációjával, aminek hangot is adott. További tudnivaló: Kocsis István az ÁPV Rt. vezérigazgatójaként hajtotta végre 1995-ben az energiaipar kiárusító privatizálásának első ütemét. A Tocsik-ügy kapcsán innen távoznia kellett, amelyet követően az a német RWE cég alkalmazta Németországban, amely privatizációs befektetőként Kocsis úrral szemben ült a tárgyalások során, s amelynek tulajdonába került a fővárosi elektromos művek, az észak-magyarországi áramszolgáltató és a mátrai lignitbánya-erőmű. És többek között Kocsis úr írta alá azt az RWE-vel kötött titkos megállapodást, amely alapján a cég, az országra nézve igen hátrányos feltételek mellett, két új lignittüzelésű erőműi blokkot építhetett volna versenyen kívül.
Újabb tudnivaló: Kocsis István paksi vezérigazgatósága idején következett be (2003. április 10-én) Európa legsúlyosabb atomerőműi üzemzavara, de a vezérigazgató, a szakma és a közvélemény megütközése ellenére a helyén maradt, s még csak felelősségre sem vonták.
Mindezek ismeretében az emberben gondolatok támadnak, és kérdések fogalmazódnak meg, minthogy az említett hírek és tudnivalók akár szorosan össze is függhetnek egymással. Kérdésként vetődik fel: Kocsis Istvánra az MVM-ben a nemzetellenes privatizáció befejezésére vár? Hiszen ő már bizonyított, ő nem fog akadékoskodni. Ő erre a feladatra a legalkalmasabb, ezért az atomerőmű éléről sem lehetett eltávolítani.
További kérdés: az MVM-et az országos magasfeszültségű vezetékhálózattal is az RWE-nek mint „győztesnek” fogják eladni? Hiszen a közelmúltban a gázüzletágat már a másik nagy német multinacionális energetikai cég vásárolta meg, így a villamos üzletág maradéka az RWE-nek dukál.
Ez lenne a piacgazdaság? Ez piaci verseny vagy a kölcsönös érdekeken alapuló piaci együttműködés? Netán a kollaborálás, a korrupció is szerepet játszik? Vagy ez a tőke szabad áramlása címén maga a nyers gyarmatosító kapitalizmus, ahol egy kiemelten fontos stratégiai ipari és közszolgáltató ágazatban a közjó érvényesítésének az igénye már fel sem merülhet? Mert a közjó érvényesítése elsősorban az állam feladata lenne, de az ehhez szükséges eszközeit privatizálja.

A szerző c. egyetemi tanár, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatója

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.