Egyenlő esélyt!

2005. 05. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kampány indult a közelmúltban. A kampányt két negatív formai tényező jellemzi: egyrészt időszakos, másrészt látványos. Nem meggyőző a módszer, mert ha egy problémát meg kell oldani, az nem időszakos tevékenységet és nem külsődleges megnyilvánulást kíván. Éppen ehhez az érzékeny problémához nem szerencsés kampányeszközökkel közelíteni. A speciális helyzetű emberek problémája nem oldódik meg pusztán az anyagi támogatással, számukra emberhez méltó viszonyokat kell létrehozni. Addig, amíg a fogyatékosok helyzetének rendezése az akadálymentesítésben kimerül, addig lényeges előrehaladás nem történik érdekükben.
Az akadálymentesítés az a téma, amit bármikor elő lehet kapni, újabb és újabb beütemezéseket, határidőket lehet szabni. Mindezt lehet felelőtlenül is tenni, hiszen eddig sem volt következménye annak, hogy semmi sem történt. Ami pedig a támogatási rendszert illeti, ott az a probléma, hogy a kormányzat úgy tesz, mintha észre sem venné a saját tevékenységének ellentmondásait. Az egyéni támogatások olyan konstrukciót tükröznek, amelyek kizárják a valóságos támogatást. Például a gépkocsi-vásárlási kedvezmény és a benzintámogatás olyan jövedelemösszeghez kötött, hogy aki ezzel a jövedelemmel rendelkezik (a támogatás mellett is), csak álmodhat a hycomat gépkocsiról. Aki viszont túllépi ezt a határt, csupán a létminimumot haladja meg a jövedelme, ő is csak álmodhat arról, hogy gépkocsit vásároljon, üzemeltessen, hiszen támogatás nem illeti meg, a jövedelme pedig a szolid megélhetéséhez elegendő csak.
A fogyatékosok munkáltatása megoldatlan probléma, mert ami lehetőség adott, azzal visszaélnek az ügyeskedők. A visszaéléseket miért nem vette kezdetben észre a hatóság? Az illetékes hatóságoknál, minisztériumban, önkormányzatokban, egyesületekben stb. – munkahelyteremtést elősegítendő – miért nem az érintettek végzik a feladatokat, intézik azokat a problémákat, amelyeket ők ismernek a legjobban? Nem ők maguk, nem mások velük, hanem róluk, nélkülük döntenek olyanok, akik távol élnek ettől a valóságtól. Ez az állapot éppen a fogyatékosak iránti közömbösségre utal. Általánosságban megállapítható, hogy a hazai társadalmi viszonyok erősen torzult önérdek-érvényesítésről árulkodnak. Ez napjainkra olyan deformált állapotot idézett elő, hogy a közösségi érdekek érvényesítésének már esélye sem marad.
Annak idején, az esélyegyenlőségi törvény előkészítése során a tárcaközi bizottsági ülésen kénytelen voltam jelezni, hogy az akadálymentesítés nem a probléma megoldása, annak csupán egy materiális eleme. Érveltem, hogy a fogyatékosok nem mások, mint a társaik, hanem abban különböznek, hogy más problémákkal kell megküzdeniük. Speciális problémákkal, ezért speciális helyzetűek. A mindennapi életben nagyon sok ember – noha emberségében silány, de – szimpatikusnak tűnő, köztiszteletben álló személy. A másik ember tisztességgel helytáll, sok akadályon átküzdi magát, hogy teljes értékű embernek fogadja el a társadalom, de megbélyegzett: fogyatékos. Hangsúlyt adtam annak is: annak kell lennie az értékrend alapjának, hogy akinek fel nem róható okból kell a méltánytalan helyzetét viselnie, azt az embertársaik ne sújtsák megvetésükkel. Az emberi méltóság olyan alkotmányos alapelv, amelyet mind a polgári törvénykönyv, mind a büntető törvénykönyv véd. Ezt az értéket sérti az embernek az embertársával szembeni megalázó bánásmódja. A megkülönböztetés nélküli megbecsülésnek a társadalmi együttélés erkölcsi alapjának kell lennie. Így az esélyegyenlőségi törvény alapelveként kell érvényesíteni. A „legbátrabb” szakember érve szerint nem vágathatjuk le kezünket-lábunkat, hogy megértsük a fogyatékosok problémáit. A cinikus megjegyzés megvalósítását senki sem kívánja, helyette engedni kell érvényesülni az érintetteket, mert róluk, nélkülük nem lehet érdemlegesen, felelősségteljesen dönteni.
Minden ember valamilyen értelemben, valamilyen vonatkozásban fogyatékos. A jellemhibák, a korrektség, a tisztesség, az emberség hiánya nem látványos, nem égeti bélyegként az embert. A társadalomban tisztelet övezi a silány embereket is, de semmibe hullik az alkotmányban biztosított alapjog, az emberi méltóság, és sérülnek a személyiségi jogok, ha valaki fogyatékos. Ha az embernek ember iránti megbecsülése érvényesülne, nem lenne szükség pozitív diszkriminációra. A fogyatékos megfogalmazás helyett a speciális helyzetű kifejezés megfelelőbb. A nyomoréknak nevezett ember lelke úgy sérül, ahogy ép ember nem tud sérülni. Sokan nem is tudják, hogyan kell bánni ezekkel a „csodabogarakkal”.
Az átlagember az élet nehézségeit, a terhet nehezen viseli, a fogyatékos ember pedig küzdelmes életet él. Az átlagember például kiszámítja, mikor mehet már nyugdíjba, hogy a megérdemelt pihenését elnyerje. A fogyatékos ember nehezen tehetné, nem is teszi meg, mert neki azt követően is kell azzal a csekély egészségével (ami megvan) törődnie. Rendszeresen kell gyógyszert szednie, egészségesen táplálkoznia, uszodába mennie, masszíroztatni, tornászni, tankolni, szemüveget vásárolni, gyógyászati segédeszközöket kiváltani stb. Tény, az egészségpénztár egyre szűkösebben bánik a támogatással. Ebből következik, hogy míg az átlagember éli megérdemelt nyugdíjas éveit, a „másik” dolgozik létfeltételei biztosításáért, a hatvanas évei második felében is. Volt már egyszer kormányzati döntés a minden fogyatékost megillető támogatásról, de annak végrehajtását nagyon taktikusan későbbi időpontra tolták ki, majd igen diszkréten megfeledkeztek róla.
Nem akarok gettókat építeni! – hangzott a miniszterelnök szájából a közelmúltban megtartott Országos Fogyatékosügyi Tanács ülésén. A kegyes humánum pontosítást kíván: a szellemi vagy testi fogyatékosságon alapuló hátrányos megkülönböztetést az EU alapjogi charta – amely a jogharmonizáció értelmében a magyar alkotmány alapelve is – tiltja. Sőt, a charta a fogyatékos személyek pozitív diszkriminációját írja elő.
Oldd le saruid, mielőtt belépsz, mert szent ez a hely! – valahogy így szólt az Úr Mózeshez. A mai kornak szóló, az adott problémára vonatkozó üzenet kicsit módosul. Imigyen szól: A speciális helyzetű emberek esélyegyenlőségért, teljes értékű életéért a kormányt felelősség terheli. Munkája akkor hozza meg az eredményt, ha megalapozott tudással, okosan, bölcsen, alázatos lélekkel szolgálja ezt az ügyet.

A szerző ügyvéd

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.