A szocialista-szociáldemokrata osztogatás Európában megbukott

Cséfalvay Zoltán
2005. 06. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adjátok vissza a pénzemet! – csak ennyit mondott Margaret Thatcher 1984 nyarán a Fontainebleau-ban tartott uniós csúcson. Ez a néhány kemény szó is elég volt ahhoz, hogy kiharcolja Nagy-Britannia számára különleges visszatérítési igényét a közösségi kasszából. Mivel országában a mezőgazdaságnak szinte minimális szerepe van, ugyanakkor az uniós költségvetés nagy része agrártámogatásra megy el, mint nettó befizető, visszakérte befizetéseinek egy részét. A Vaslady már ekkor tisztán látta, az Európai Unió a gyakorlatban egy transzferunió: minden ország szeretne valamit viszszakapni támogatási átutalás, azaz transzfer formájában abból, amit az unióba tagdíjként befizet. A ténylegesen rászorulók többet, mint amennyit befizettek, a fejlettek pedig legalább annak egy részét.
Lemondanék a nekem visszajáró pénz egy részéről, ha az unió a mainál értelmesebben használná fel azt – ez már Tony Blair üzenete a múlt hét végi brüsszeli csúcson. Lemondana az ötmilliárd eurós viszszatérítésről, ha az unió kevesebbet költene az agrárszektorra, és helyette többet új technológiákra, kutatás-fejlesztésre, munkahelyteremtésre. Hiszen mégis csak furcsa, hogy az Európai Unió egy lassan fél évszázada megkötött rossz politikai kompromisszum foglyaként költségvetésének negyven százalékát agrárgazdasági támogatásokra fordítja. Miközben Nyugat-Európában az egy tehénre jutó uniós támogatás elegendő lenne arra, hogy a négylábú jószágot körberepültessük a földön, ráadásul első osztályú repülőjeggyel, addig azokra a területekre, amelyek az európai gazdaság fellendülését elősegíthetnék, az agrártámogatásnak csak a töredéke marad. Joggal veti fel tehát Tony Blair: miként akar az unió ilyen költségvetés mellett az évtized végére a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdasága lenni, ahogy ez a lisszaboni folyamat nevű, meglehetősen tervgazdasági ihletésű álomban megfogalmazódott? Hogyan lesz ebből több munkahely, innovatív és versenyképes európai gazdaság?
Divatos manapság az alkotmányról szóló népszavazási kudarcok után az unió mély válságáról, a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó költségvetési fiaskó miatt pedig a nemzetállamok önzéséről beszélni. Az unió azonban, ha nehéz is jelenleg a helyzete, egyáltalán nincs válságban. Eddig is működőképes volt a különböző alapszerződésekkel, igaz, a gépezet egy alkotmánynyal talán flottabbul zakatolna. Az új tervezési ciklusra szóló költségvetés sem veszett el, hiszen annak elfogadására még bő másfél esztendő áll rendelkezésre. Ma mintha sokan elfelejtenék: a jelenleg érvényben lévő 2000 és 2006 közötti költségvetést is csak 1999 március végén fogadta el az unió.
Válságban van viszont, immár európai léptékben, az a szocialista-szociáldemokrata újraelosztási politika, amely az unióban a kilencvenes évek elejétől kezdve egyre nagyobb teret nyert. Válságban van az a gondolkodásmód, amely csupán a megtermelt javak újraelosztásával látja elérhetőnek a jóléti Európát. Válságban van az a gazdaságpolitika, amely ilyen-olyan társadalmi csoportoknak engedve, visszafogja az unió egyetlen igazi értelmét, növekedésének motorját, a közös piacot. Viszszafogja azt a gazdasági húzóerőt, ami a tőke, az áruk, a munkaerő és a szolgáltatások nemzetállami határokat átszelő szabad mozgásából fakad. Ám válságban van ez a gondolkodásmód Magyarországon is, hiszen az államháztartás minden nyűgét-baját a szocialista újraelosztási politika okozza. A ma kormányon levők ugyanis csak azon törik a fejüket, miként oszthatnák el – szerintük – igazságosabban a javakat, és nem azon, ha már minden áron osztogatni akarnak, hogy miként lehetne több az, amit eloszthatnának. Ráadásul mindezt száz apró lépésbe csomagolva teszik úgy, hogy a változások a lakosság és a vállalkozók számára jobb esetben nullszaldót, rosszabb esetben pedig, és a lépések többsége ilyen lenne, csak elvonást jelentenek. Az uniós költségvetés körüli hercehurca éppen arra figyelmeztet, hogy a szocialista-szociáldemokrata osztogatás Európában megbukott, mert nem vezet sehova. Mint ahogyan nálunk is bukásra áll a szocialista újraelosztásra épülő száz apró lépés programja, hiszen azokból sem lesz gazdasági növekedés, nem lesz versenyképesebb gazdaság, csak amolyan európai típusú stagnálás.
Ami ugyanis a felszínen a nemzetek acsarkodásának, Blair és Chirac vitájának, vagy a gazdag országok önző fukarkodásának tűnik, mélyebbre nézve a gazdaságpolitikai felfogások éles harcának látszik. Európában ma ismét szemben áll egymással két alapvető gazdaságpolitikai felfogás. Az egyik, a szocialista-szociáldemokrata, csak az újraelosztásban érdekelt, és ezzel tartósítja is a gazdaság stagnálását. A másik, a konzervatív-liberális felfogás, a gazdasági növekedésben, valamint növekedéshez szükséges szerkezeti változásokban látja a megoldást. A 2007-től 2013-ig terjedő hét esztendő pedig roppant sok idő ahhoz – mérlegelhette joggal Tony Blair –, hogy az unió ismét egy szocialista-szociáldemokrata újraelosztó politikával, és ennek megfelelő költségvetéssel vágjon neki az új tervezési ciklusnak. Ugyanígy nálunk is szemben áll egymással a mai szocialista, kizárólag újraelosztásban gondolkodó gazdaságpolitika, valamint a növekedésre építő, a vállalkozásokat és a hazai erőforrásokat mobilizáló polgári gazdaságpolitika. A következő kormányzati ciklus négy esztendeje pedig szintén roppant sok idő ahhoz, hogy Magyarország a jelenlegi, sehova sem vezető újraelosztási politikával bukdácsoljon tovább lefelé a lejtőn.
Hírlik, hogy az uniós csúcs hétvégéjén a magyar kormány is belement a kupeckedésbe, és a visegrádi országokkal egyetemben felajánlotta: a költségvetési tervezet megmentése érdekében lemond az országnak eredetileg járó támogatás egy részéről. Sőt, az uniós politikusok még meg is tapsolták a visegrádiakat, mondván: példát mutattak szolidaritásból az önző gazdag országoknak. Csakhogy Magyarországnak és a többi visegrádi országnak nem éppen a kufárkodásban kellene jeleskedniük, hanem megfordítva, az unió költségvetésének növekedéspárti átalakításában. De hogyan is várhatnánk ehhez ötleteket egy olyan kormánytól, amely otthon is csak az újraelosztásban képes gondolkodni?

A szerző közgazdász, egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.