Politikai munkamegosztás az MSZP-ben

Löffler Tibor
2005. 06. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársaság miniszterelnöke az MSZP kongreszszusán – meglepő módon – egy szóval sem kárhoztatta az ellenzéket az elnökválasztás során elszenvedett vereségért, viszont bevallotta, hogy a szocialisták stratégiája az volt, hogy az SZDSZ támogatása híján másfelé tájékozódnak, és elmennek a jobboldal felé támogatást szerezni. Gyurcsány Ferencnek a kongresszuson kifejtett, de a médiában elhallgatott álláspontja, miszerint „nekünk a fő riválisunk nem a saját ellenzékünk lett, hanem a saját koalíciós partnerünk” (forrás: mszp.hu), arra utal, hogy a belső koalíciós csatározások miatt és a kétfrontos harc elkerülése végett a kormányfő kénytelen átmenetileg feladni a hónapok óta tartó ellenzékellenes offenzíváját. Egyfajta munkamegosztás keretében most Hiller István tehermentesíti őt. Az MSZP Gyurcsány által választási bizottsági alelnökké degradált vezetője hétfőn már azt nyilatkozta, hogy a Fidesz karámba zárni, ellenőrizni és kontrollálni akarja a társadalmat, hogy aztán a kormányfő kedden a közszolgálati rádióban a nyugodtabb és csendesebb politikát folytató baloldal nevében – farizeus módon – „a sértegető hangot megütő” jobboldal „határokat nem ismerő szóbeli agressziójáról” beszélhessen, ami nagy valószínűséggel a balliberális publicisztika és a szocialista suttogó propaganda szerves eleme lesz az elkövetkező időkben.
A nyelvpolitikai szenteskedés előzménye, hogy az államfőválasztás első fordulója után támadás indult a Fidesz ellen, mert taktikai okból úgymond megalázta saját jelöltjét. A Sólyom László megalázásáról szóló retorika persze akkor teljesítette volna be küldetését, ha Szili Katalin nyer. Az országgyűlési választásig ugyanis folyamatosan lehetett volna sulykolni a győzelmi propaganda kiegészítéseként, hogy a Fidesz immorális hatalmi harca bukásra van ítélve, ami szerves folytatása lett volna annak, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke a jövő évi választások közeledtével újrakezdje sportminiszterként megkezdett ideológiai hadjáratát a köztársaság legitim parlamenti ellenzéke ellen.
Mint ismert, Gyurcsány a száz lépés programjának politikai marketingje közben állt elő a „totális ellenzék” koncepciójával. E politikai stratégia alapja az volt, hogy Gyurcsány Ferenc szerint „kialakult egy olyan ellenzéki felfogás, hogy a kormány bármit csinál, az értékelhetetlen, az rossz”. „Nem kérdeznek, hanem először ütnek. Ütnek szavakkal, minősítésekkel, s ha kell, rést ütnek az igazságon. (…) A totális ellenzékiség viszont a köztársaság lelki nyugalma ellen elkövetett politikai erőszak. Ez elfogadhatatlan.” A köztársaság miniszterelnöke egységesen vette az ellenzéket retorikai és ideológiai össztűz alá, ami bizonyítja, hogy még az MDF visszafogottabb bírálatával is komoly gondjai vannak: valójában nem az ellenzéki kritika radikalizmusával van baja, hanem magával az ellenzékiséggel. Csakhogy a rettenetes költségvetés (Merrill Lynch nemzetközi pénzintézet), valamint a kormány gazdasági és a kormányfő mentális teljesítménye önmagában van annyira kritikus, hogy a kormányoldal számára kritikussá váljék az ellenzék bírálata is. A közvélemény-kutatási adatok és az MSZP-nek a soproni időközi választáson elszenvedett mellbevágó veresége azt jelzi, hogy a kormány teljesítményének, rövid távú (választás előtti) programjainak és a jövőre irányuló (választás utáni) vízióinak az MSZP biztos szavazóin kívül nincs igazán társadalmi fogadtatása, és a pozitív kommunikáció lényegében hatástalan.
Az egyetlen kitörési pontnak a választási hajlandóság általános csökkenése kínálkozik. Az MSZP és személy szerint Gyurcsány már csak arra játszhat, hogy a politikai bizonytalanok és a csalódott baloldali szavazók ne az ellenzéket erősítsék. A „totális ellenzék” szlogenjével a korábbról már jól ismert negatív ideológiai kampánytechnikát alkalmazzák: ha rosszak vagyunk is, a Fidesz még rosszabb vagy egyenesen veszélyes választás lenne. A koalíciónak megvan a parlamenti többsége, a köztársaság miniszterelnöke mégis azt sugallja: az ország lendületbe jövetele kevésbé a kormány közpolitikai döntéseitől, hanem attól függ, hogy az ellenzék mit gondol és mond az egyébként nélküle is megszavazható kormányzati intézkedésekről.
Gyurcsány retorikailag zseniálisan építette fel a totális ellenzék vízióját, habár maga a totális ellenzék egy mesterkélt, szükség szülte szófordulat, mint Medgyessy Péternél a proaktív szóvivő. A „nem kérdeznek, hanem először ütnek” kocsmai verekedésre vagy kommunista rendőrökre (fakabátokra), ezáltal pedig a tényleges fizikai erőszak szándékára enged asszociálni. Ezek után hiába a szavakkal vagy minősítésekkel való ütés gondolata, ha a fizikai erőszaktól való félelem megüli a lelkeket – mint 2002-ben. A „totális” jelző az „erőszak” szóval együtt inkább totalitárius (fasiszta vagy bolsevik) pártot, mozgalmat vagy rendszert juttat az emberek eszébe, semmint azt, hogy az ellenzék teljes mértékben tagadna mindent. Az ellenzék teszi a dolgát; amire demokráciában joga, politikailag meg alapja van.
Gyurcsány Ferenc már sportminiszterként azt állította, hogy a Fidesz illegális árnyékállam kiépítésére és kettős hatalomra törekszik, ami nem egyeztethető össze a köztársaság eszméjével, ezért a kormánynak fel kell vennie a kesztyűt, és különben is „a jobboldalt le kell verni” (Népszabadság, 2004. február 9.). Retorikájában az a kép alakult ki a köztársasági elnökről, hogy ő a Fidesz előretolt bástyája. A kormányfő az alkotmányos előírásokkal ment szembe azzal az állításával, hogy az államfő választásakor nincs szükség az ellenzékkel való egyeztetésre. A Fidesz Lendvai Ildikóval karöltve folytatott lekommunistázása után a tavalyi népszavazási kampányban államosítással, a Kádár-rendszer restaurálásának szándékával vádolta meg az ellenzéket, majd a siker reményében végigturnézta a kormánybarát baloldali sajtót azzal, hogy a Fidesz „klerikális”, „nacionalista”, „szélsőjobboldali”, „horthysta”, múltba forduló korszerűtlenség. Végül egy totalitárius diktátorral, Kim Ir Szennel vont párhuzamot a köztársaság polgárainak irracionális meggyőzése érdekében. A Magyar Köztársaság miniszterelnöke nagyjából így fejti ki álláspontját a legitim ellenzékről.
A köztársaság lelki nyugalma ellen elkövetett politikai erőszak gondolata szerves folytatása a Medgyessy-éra azon ideológiai sallangjainak, hogy az ellenzék elveszi a köztársaság polgárainak örömét, és hogy a köztársaság polgárainak a kormánnyal és a vezető kormánypárttal együtt kellene leállítaniuk az ellenzék hazugsággyárát (lásd az európai parlamenti választási kampány MSZP-s sajtóhirdetéseit). Erre jött rá a miniszterelnök elszólása, miszerint Orbán Viktor „fogja be a száját!” (az MSZP nőtagozatának tisztújító értekezlete, 2005. február 5.), ami a miniszterelnök táborában szokássá vált „k… anyád” -ozásra tekintettel kevésbé az udvariatlanság megnyilvánulása, inkább az ellenzékiség parlamentáris alapintézményével perben-haragban álló, azt el nem fogadó, és máig meg nem értő, antidemokratikus posztkommunista reflex volt. A megbékélés, az összefogás, a közös öröm, a lelki nyugalom stb. ideológiai lózungjai pontosan tükrözik még most is az 1988–89-es lelkiállapotot, amikor is bele kellett törődni, és meg kellett békülni azzal, hogy mostantól fogva van ellenzék, amely bírál, támad – és felválthat a hatalomban.
Amennyire van érzéke Gyurcsány Ferencnek az ideológiai attakhoz, annyira volt irracionális és önveszélyes a Fidesz és Orbán Viktor lekommunistázása, amivel ugyan be tudta lopni magát az egykori antikommunista ellenzékiségre nosztalgiával gondoló, és a Fideszt meg Orbánt csakugyan szívből gyűlölő szabad demokraták szívébe, de egyben szinte kezelhetetlen mentális zavarokat okozott az MSZP-nek, főleg annak nyugdíjastagozatokba tömörülő és komcsizásra allergiás baloldalán. A köztársaság miniszterelnökéről az egyik napilap nemrég egy egyébként jól sikerült fotót közölt: Gyurcsány államférfi komolyságával néz ránk, előtérben Nagy Imre szobrának elmosódott kontúrjaival. A kormányfő fixa ideája, hogy ő Nagy Imre politikai és szellemi örököse, aki még az ’56-os mártírt is bátran letegezheti. De a Bibó-szobor avatása is inkább azt a feltételezést erősíti, hogy csupán a szabad demokrata értelmiségi holdudvar és balliberális sajtó ideológiai jóindulatát akarja megnyerni. Ha megnézzük, hogy Bibó mit és hogyan írt az 1945 utáni magyar demokráciának a totalitárius kommunisták hatalomátvétele előtti állapotáról, arra kell gondolnunk, hogy vagy Bibó volt szellemi törpe, mert nem adott igazat a dolgozó népért küzdő Rákosiéknak a szerintük a köztársaság ellen szervezkedő polgári jobboldal (ellenzék) ellenében, vagy a mostani kormányfő képtelen arra, hogy disztingváljon saját politikai vonalvezetése és Bibó szellemisége között.
Nagy Imre temetésének évfordulója kapcsán nem szabad elfelejtenünk: Nagy Imre azért lehetett és lett mártír, mert kommunistaként is nemzeti volt. És igencsak kétséges, hogy nevét adta volna egy Gyurcsányéhoz fogható, nemzetellenesen xenofób népszavazási kampányhoz, ha a forradalom győzelme után terítékre került volna a határon túli magyarok kedvezményes honosítása. Nagy Imrének a nemzeti mártíriumhoz vezető kálvárián túl kellett lépnie, és október 23. után túl is lépett igencsak kétséges kommunista múltján, amelyhez bizony hozzátartozott a „köztársaság- és népellenes” ellenzék ideológiai ostorozása a totális kommunista hatalomátvétel előtt.
A köztársaság miniszterelnöke tehát törheti a fejét, hogy Nagy Imre melyik örökségéhez igazítja majd napi ideológiáját. Köztársaságizó és totálisozó retorikája azért is rossz ízű, mert a húszszázalékos támogatottságú totalitárius kommunistáknak a polgári erőkkel való leszámolásához és hatalomátvételéhez a köztársaság védelméről szóló törvény tárta ki a kaput – 1946-ban.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.