A cirkusz politikája

2005. 08. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét megszületett egy 12 pont, s vele együtt a legújabb botrány is kirobbant. Gyurcsány Ferenc sietve le is vonta a tanulságokat arról, hogy a Fidesz távolmaradása miatt csak három párt parlamenti frakcióvezetője írta alá Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kezdeményezésére a Magyarország gazdaságpolitikai céljairól szóló nyilatkozatot tegnap az Országházban. A miniszterelnök közölte, némileg meg van lepve, hogy még ebben sem sikerült mind a négy parlamenti pártnak konszenzusra jutnia. S e kritikát követően építő célzattal ki is jelölte a helyes irányt: „A cirkusz politikája helyett a méltányos partnerség és együttműködés politikáját kell folytatni.”
Ebben tökéletesen igaza van, mindezzel „csupán” annyi a gond, hogy rossz helyre címezte. A szövegkörnyezet és az adott helyzet alapján talán nem téved az ember, ha úgy véli, hogy ezt az üzenetet a Fidesznek küldte a kormányfő. Pedig a jelenlévőket kellett volna figyelmeztetnie. Hiszen minek lehet minősíteni azt, amikor a kormány, miután korábban már két hasonló dokumentum szignálására kérte meg a parlamenti pártokat, amelyek a Fidesszel együtt alá is írták e nyilatkozatokat, most ismét ezzel áll elő? Kirakatpolitikának, pótcselekvésnek, azaz a cirkusz politikájának.
Hiszen mennyire teljesültek az előző nyilatkozatokban foglaltak? Anynyira, hogy most ismét rögzíteni kell írásban a bennük foglaltakat. Miként alakult például a hazai mezőgazdaság helyzete? Akként, hogy a gazdáknak ez év február–márciusában három héten át kellett demonstrálniuk, hogy jogos követeléseik teljesítésére írásban tegyen ígéretet a kormány. S hogy Gyurcsány Ferenc másnap kijelentse: meghátráltak a demonstrálók. Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára éppen a mai számunkban nyilatkozza, hogy a kabinet időarányosan nem teljesítette a megállapodásban foglaltakat.
A három párt által aláírt tegnapi dokumentumban adócsökkentés is szerepel, s ennek első lépéseként szeptember 1-jén hatályba lép egy újabb adóemelés. Így az ilyen, következmények nélküli aláírósdi csak a papírmunka mennyiségét növeli meg, miközben érdemi munkára lenne szükség, hiszen az államháztartás idei hiánya már szeptemberben meghaladja az egész évre tervezett mértéket, az államadósság pedig a 2002-ben történt kormányváltás óta több mint ötven százalékkal emelkedett. S hiába nyújt be a kormányzása idején az utódjával összehasonlítva mindenképpen sikeres gazdaságpolitikát folytató Fidesz újabb és újabb parlamenti javaslatokat, az előző fél évben közülük egyetlenegyet sem vettek napirendre a kormánypártok.
Pedig akadna tennivalója a jelenlegi kabinetnek: a már említett problémák megoldása mellett gondoljunk csak például a négyszázezer munkanélkülire. Ezzel szemben hangzatos programok készülnek kampányszerűen, amelyekkel mindenki egyetért, csak a megvalósításuk maradt el eddig. Kóka János szerint kirobbanóan sikeres a magyar gazdaság, de ha ez igaz, akkor miért szükséges az elbizonytalanodott befektetők bizalmát nyilatkozatokkal visszaszerezni? Ideje lenne végre csinálni is valamit. Az 1848. március 15-i 12 pont második pontja így hangzik: Felelős minisztériumot! Most is ebből van a legnagyobb hiány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.