Esélyegyenlőség és kormánykoalíció

Tõkéczki László
2005. 09. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van ma egy olyan miniszterelnök, aki azt hiszi, hogy bármit mondhat. Egy etikai nímand tart előadást egy országnak, sőt a kisebbségi magyaroknak is. Ez a KISZ-es alapon milliárdos üzletember úgy gondolja, hogy többgenerációs vagyonok tekintélyével oktathat ki bárkit – mondjuk – a populizmus veszélyeiről. Ő, aki – elvileg – a kisemberek populista képviselője lenne. Egy miniszterelnök, aki nem tudja, hogy mit beszél. A magyar baloldal múltját persze jól megtestesíti, de elvtársainak talán jobb lenne, ha főnöküket a rendszerváltozást minősítő panoptikumban állítanák ki.
Gyurcsány Ferenc beszél értékekről meg magyarságról – december 5-e után? Nem gondolja azt, hogy a többiek, bár nem tudtak óriási léptékben lopni, de nem bolondok? Illetve vannak neki megrögzött hívei, de ezeket nem ő győzi meg, hanem a saját múltjuk. Az a véres, erőszakos múlt, amely érdemek és erények nélkül is adott azoknak, akik saját magukon kívül – lásd ezt a nagy szünetekkel beszélő milliárdost – soha nem törődtek senkivel. Az osztályharcosok primitív csapata így ér össze a bornírt kapitalistával, azzal, akinek a „többi” csak haszonforrás.
Milyen közös értékekről szól utcai kampányuk, éppen napjainkban? Az értékek viszonylatában nekik most nem kampányolni, hanem inkább a büntetlen privátumba kellene visszavonulniuk. Ennél különösebb garnitúrát, amely magánmilliárdok birtokában a kiszolgáltatott tömegeknek igazságosságról és esélyegyenlőségről prelegál! Egy eladósított országban, ahol a GDP-t nem hazai cégek néhány nagy sikeres üzletével pumpálják fel, miközben a szocialista fellegvárak kisembereinek legfeljebb a megnövelt segély jut. Mit is jelent tulajdonképpen az esélyegyenlőség? Anyóst, régi bizalmi pozíciót, nyugati kapcsolati tőkét és erkölcsi gátlástalanságot? Az új undokok karrierépítését? A kisebbségi magyarok lerúgását? Az egyházak új gettóba/páriasorba süllyesztését?
Mit jelent ma nálunk az esélyegyenlőség szocialista nyelven? „Liberálisul” ennek egyébként sincs értelme. Valószínűleg pontosan azt, mint a régi időkben a munkáshatalom. Fiúk, ti vagytok az urak, s ezért pofa be, saját hatalmatok ellen mit akarhatnátok? Most olyan nagyok az esélyek – garancia rá Göncz Kinga –, hogy legalább két nyelvvizsga kell az egyetemi bejutáshoz, amit persze a nép könnyedén kiráz ifjaiból. Csodás a világ, ki mer itt populistáskodni? S egy részben közpénzből minimum kétes módon meggazdagodott miniszterelnök kezd el mérsékletet és tisztességet játszani a közösség hatalmi pozícióiban.
Az esélytelenekkel szembeni elemi tisztesség ma azt kívánná, hogy a százmilliós villák legkisebb helyiségeibe vonuljanak vissza tulajdonosaik. S örüljenek annak, amit sikerült jó időben kiszakítani a közösből. A panellakó milliók esélye pedig anynyi maradt, hogy az nem dől össze az előtt, még mielőtt az Úristen egyéni kegyelmi ideje tart. Egy állítólag egykor ministráló miniszterelnöknek talán még van sejtelme a kegyelemről. Ám úgy látszik, hiábavaló a mélyebb gondolat. Hiszen úgy vigyorog és könnyedkedik, mintha ez lenne a magyar közállapot. Vagyis az esélyegyenlőség. Mindenki szerezhetett volna magának – s akkor meglenne a példátlan hazai „szociáldemokrácia”.
Megvan az, amit sehol senki nem tudott létrehozni, még Tony Blair sem, hogy állítólag mindenkinek dübörög a gazdaság. A növekvő munkanélküliség csak a gonosz jobboldal aknamunkája miatt terjed. Mint dübörög az esélyegyenlőség is, nézzük Kókát a magánhelikopterével, mindenkiből minden lehet, s ha mégsem, akkor az egyéni hiba. A frissen meszelt kapitalisták szociáldemokrataként kiharcolják az esélyegyenlőséget, végül is mindenkinek lehet milliós órája, negyven öltönye, hiszen dübörög a magyar gazdaság. Aki kritizálni mer, az kommunista. Kinek nem jó az, ami van? Akinek nem jó, az veszélyes populista csupán.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.