Kötés, kötődés, elvágyódás

2005. 09. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok után, hogy Lothar Matthäus napokon keresztül a bolondját járatta a Magyar Labdarúgó-szövetséggel (MLSZ), a hét végén olyan félreérthetetlen nyilatkozatot tett, miszerint mégsem szerződik a görög PAOK Szaloniki együtteséhez, hanem marad a magyar válogatott szövetségi kapitánya. (Afelől ne legyenek kétségeink, hogy az MLSZ október 13-án összeülő elnöksége ne kívánná maradásra bírni a német szakembert.)
Mi végre is volt ez a nagy felhajtás?
Matthäus azt akarta kicsikarni, hogy még az októberben hátralévő két világbajnoki selejtező – Bulgária–Magyarország (október 8.), Magyarország–Horvátország (október 12.) – előtt írják alá új kontraktusát. Az MLSZ elnökségének nyolc tagja ellenben azt szerette volna elérni, addig ne kerüljön napirendre az új szerződés, amíg a réginek a tartalmát nem hozzák nyilvánosságra. A szövetség végletekig konfliktuskerülő elnöke, Bozóky Imre salamoni döntésként részleges betekintést engedélyezett a szóban forgó papírokba, s október 13-ra írta ki a testület Matthäus jövőjéről döntő ülését.
Válogatottunk játékosként világklasszis német szakvezetője primadonnaként viselkedett a mesterségesen gerjesztett feszült helyzetben. Nem legyintett nagyvonalúan, neki teljesen mindegy, hogy október 7. vagy 13., hanem elkezdte zsarolni az MLSZ-t. Bedobta a köztudatba, hogy tárt karokkal várja a PAOK Szaloniki. Hozzátéve persze, hogy bár szíve szerint örömest maradna Magyarországon, nem állhatja, ha packáznak vele, s hát a görögök ajánlata sokkal jobb az MLSZ-énél. Kiszivárgott, hogy Szalonikiben két év alatt 1,6 millió eurót kaphatna, szemben a Magyarországon elérhető potom 1,2 millióval. A Matthäusban vakon hívők ebből az információból nem azt szűrték le, hogy a német szakember éves jövedelme nálunk 600 ezer euró, azaz 150 millió forint, sokszorosa annak, amenynyit bármelyik magyar szövetségi kapitány – hasonló, ad absurdum jobb eredményeket elérve – valaha is keresett, hanem azt, ekkora különbség esetén bizony érdemes elgondolkozni a váltáson.
A különbség azonban nem csak pénzben mérhető. Matthäusszal az élen a magyar válogatott ebben az évben (a soron következőket is ide-értve) tizenkét mérkőzést játszik, ebből hatot tétért – a PAOK-nál durván ötven találkozó várna rá. Nálunk az elbukott selejtezők után is ő diktálja a feltételeket – Szalonikiben kemény eredménykényszerrel nézne szembe. Magyarországon éves szinten jó, ha két hónapnyi munkát jelent a kapitánykodás – Görögországban egész évben le lenne kötve, nem utazhatna évente kétszer Amerikába nyaralni, hétvégenként nem ruccanhatna át Németországba hol szakkommentátorkodni, hol statisztálni valami infantilis valóságshow-ban. Nálunk az edzősködés hobbi – a PAOK-nál munka lenne.
Márpedig a Magyarországon eltöltött bő másfél év alatt kiderült, Matthäus nem igazán szeret dolgozni. Az új megállapodásban ennek kereteit kellene kikötni. S talán azt, ha érvényes kontraktusa dacára még egyszer más csapattal kezd tárgyalásba, az szerződése azonnali felbontását vonja maga után. Hiteltelen ugyanis az a kötődés, amely örökké elvágyódással párosul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.