Kisrészvényesek trükkös kisemmizése

2005. 10. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár három éve annak, hogy pénzügyes modernizálóink a Nyugathoz való felzárkózás céljából meghirdették: vége a papírra nyomott részvényeknek, azokat meg kell semmisíteni, és digitalizált formában kell majd nyilvántartani. Egy központi számítógépen, névre szólóan, miáltal a részvénytulajdonosok azonosíthatók és ügyleteik ellenőrizhetők lesznek.
Meg is hozták a tőkepiaci törvényt, amelynek végrehajtásaként az idén elkezdődött a papírrészvények megsemmisítése, és vele együtt a kisrészvényesek kisemmizése. Ezt a folyamatot hívják dematerializációnak vagy csak rövidítve: dematnak.
Ha a valami véletlen folytán fülest kapó részvényes beadta a kijelölt szerveknek (főleg bankoknak) a papírrészvényét dematolásra (azaz megsemmisítésre), akkor kaphatott egy nyilvántartási lapot, hogy most már csak digitális részvényei vannak. Ez alkalommal minden személyi adatát bejegyezték, és ettől fogva még fizetnie is kell a nyilvántartásért a banknak. Ehhez a szerencséhez „fülest” kellett kapnia, hiszen a részvénytársaságok nem a rendes éves közgyűléseken, hanem csupán a tavalyi év végén sebtiben összehívott rendkívüli közgyűléseken jelentették be a dematot, amikor a dematolás 2004. decemberi végső határideje már körmükre égett. A kisrészvényesek milliói tehát nem is hallhattak a dematról.
De sebaj, a törvény erre is felkészült, és előírta: ha a részvényes nem adja be részvényét, akkor is megsemmisítik. Vele együtt megsemmisítik a részvényben megtestesülő tulajdonjogait, és a részvénytársaság részvényeseinek sorából is törlik. Amolyan vigaszdíjként kilátásba helyezték: a cégnek az ilyen be nem nyújtott és megsemmisített részvények helyett újakat kell kibocsátania, azokat értékesítenie kell, és a bevételt oda kell adnia a feledékeny részvényeseknek. Már persze akkor, ha a figyelmetlen részvényes erről egyáltalán tudomást szerez. Mert ha nem tud róla, hogy neki pénz jár a figyelmetlenségéért, akkor bizony a cég törli őt a részvényesek sorából, miközben ugye a pénz ott marad a cég kasszájában. Így válik teljessé a kisrészvényesek kisemmizése. Hiába is lobogtatná részvényét, mert a törvény nem ismerete nem mentesít a következmények alól, ugyebár.
A részvények megsemmisítése, bármilyen okra hivatkozva is, hallatlan dolog egy szabad piacgazdaságban, a magántulajdonhoz fűződő jog alapvető megsértése, és így alkotmányellenes. Éppen olyan, mint jó ötven évvel ezelőtt, amikor a szocialista államosítás egy tollvonással megszüntette a részvényeseket. Ha a gazdaságirányító szervek, a törvényalkotó szándéka az volt, hogy a papír anyagú részvények elektronikus formává alakításával felzárkózzunk a Nyugathoz, azt a részvények megsemmisítése nélkül, fokozatosan is el lehet érni úgy, hogy a már meglévő papírrészvények megmaradnak, miközben az új cégek már elektronikus részvényeket bocsátanak ki. Továbbá ha az volt a szándék, hogy a demat miatti kötelező nyilvántartásba vétel révén nevesítsék a bemutatóra szóló részvények tulajdonosait is, ahhoz szintén nem kell megsemmisíteni a részvényeket, hanem csak egyszerűen előírni a láttamozási-bejegyzési kötelezettséget, ahogy az például az ingatlan-adásvételnél van. De hol, ki tenne valamit ez ellen, ha a legfőbb felügyeleti hatóság, a PSZÁF névtelenséget kérő munkatársa maga is így kommentálja a dolgot: „…ez nyilvánvaló törvénytelenség. A demat igazi célja a kisrészvényesek kisöprése.”

A szerző egyetemi tanár
(Kyoto Women’s University)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.