Az EU-nak igazságos költségvetésre van szüksége

José Manuel Durao Barroso
2005. 12. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt mondják, aki kedveli a párizsit és tiszteli a törvényeket, jobb, ha nem néz utána, ezek hogyan készülnek. Ide sorolhatjuk az Európai Unió többéves költségvetésének, az úgynevezett pénzügyi perspektívának a születési körülményeit is, ahol nem más zajlik, mint civakodás a pénzes zsák fölött. Ha mégis odanézünk, dühödten egymásnak eső, a statisztikai adatokat saját érdekeik szerint csűrő-csavaró embereket látunk. Egyelőre csak egy dolog világos: a tervezett költségvetés ügye holtpontra jutott, ami mindannyiunknak rossz. Európának ambiciózus és igazságos költségvetésre van szüksége. Ehhez pedig egyetértésre kell jutni a két hét múlva esedékes csúcstalálkozón. Miért fontos az európai költségvetés, amely első pillantásra nem izgalmasabb olvasmány a telefonkönyvnél? Nézzünk csak a számok mögé, és tekintsünk a költségvetés adta előnyökre.
A költségvetés az átalakulás motorja. Autópályákká változtat poros utakat, segíti a tisztább és biztonságosabb energiákon dolgozó európai kutatókat, hogy világelsőkké válhassanak, előmozdítja a helyi közösségek belső összetartását, kezelhetővé teszi a vidéki övezeteket, és gyógyszert ad az AIDS-ben szenvedőknek a világ legszegényebb országaiban. Eszközöket ad a szervezett bűnözés ellen, diákok ezrei számára teremt lehetőséget, hogy más európai országokban tanulhassanak. Magyarán, az EU-költségvetés szolidaritásba, lehetőségekbe és innovációba fektet be.
Miért kell több pénz Európának? Mert e nélkül nem működhet. Mert ez jelenti a közös célok elérésének eszközét. Nálunk a költségvetés nem öncél. Általa a közösség többet és jobbat tehet a mezőgazdaságért, a tudományos kutatásért, infrastruktúráért, mint tehetnének a nemzetek külön-külön.
Miért a sietség? Mert ha nincs megegyezés pár héten belül, akkor Európa pénzfelhasználása – a mezőgazdaság kivételével – leállhat. Új programjaink veszélybe kerülhetnek. Egyesek szerint pár hónapot várni kellene, majd újból megpróbálni. De mitől lenne a megoldás könnyebb akkor, mint most?
Ráadásul több forog kockán a puszta pénznél. Európa kellemetlen helyzetben van: csökken a bizalom, világméretekben nő a bizonytalanság, kételyek övezik az EU jövőbeni fejlődését. Meg kell mutatnunk, hogy a kibővült EU képes bonyolult döntések meghozatalára. Ha megállapodnánk, ez bizonyítaná, hogy nincs ellentét a bővítés és az integráció között, sőt egyik a másikat erősíti. Amennyiben nem jutunk egyetértésre, megkerülhetetlen a kérdés; folytatódhat-e a bővítés, ha még a korábbi finanszírozásáról sem tudunk megállapodni?
Minden árat azonban nem adnék meg az egyezségért. Nem fogadom el, hogy a sietségre hivatkozva leszálkásítsuk Európát. A legutóbbi csúcsértekezleten, Hampton Courtban az európai vezetők megállapodtak, hogy a bizottság dolgozzon ki európai energetikai, kutatási, felsőoktatási, biztonsági és bevándorlási politikát. Mindezek pénzbe kerülnek. Ha csak szép szavak és a jó szándék áll mögötte, a további integrációból sosem lesz valóság.
A két héten belül esedékes megállapodásnak forrásokat kell politikai ambícióink mögé állítania. Mik a legfontosabb kérdések?
Először is működőképessé tenni a kibővített Európát. A leszálkásított költségvetésű vagy költségvetés nélküli 27 tagú Európa fejlődésképtelen. Az új tagországok dinamizálták Európát, amit fejlődésük támogatásával kell viszonozni így minden tagállam nyer.
Másodszor: fejlődést és új munkahelyeket akarunk. Több forrást az innovációra és a kutatásra. Az emberek alkalmazkodóképességének emelésére. Az elmúlt hetekben megtettem a megfelelő javaslatokat.
Harmadszor: ki kell jelölni a költségvetés korszerűsítésének az útját. Továbbra is azt mondom, hogy egyezményekhez csak alapos átgondolás után lehet hozzányúlni. Követelmény, hogy az EU friss szemmel tekintse át kiadásait és forrásait.
Negyedszer: legyen a közteherviselés igazságos. Az igazságos, hogy 2013-ra a befektetések fele az új tagállamoknak jusson. A számla rá eső részét pedig mindenkinek ki kell fizetnie. Egy tagállam sem úszhatja meg olcsón a bővítést.
Végül: a tárgyalóasztalnál minden szereplőnek helye van. Nem elegendő, hogy a tagországok egymással megállapodjanak. A végső megállapodásnak köztük, valamint a bizottság és a parlament között kell megszületnie. Az Európai Parlamentet kész tények elé állítani nem szabad és nem is lehet.
Két hetünk van rá, hogy az unió megmutassa: képes megállapodni egy tisztességes, korszerű, a jövő kihívásaival szembenézni képes költségvetésben. Minden erőmmel ezt a célt szolgálom. Tegyék ezt a tagállamok is, különösképpen a brit elnökség. Az ő felelősségük rendkívüli. A folyamat nem lesz felemelő látvány. De elengedhetetlen, hogy megfelelő eredményre jussunk, mert ezt várja tőlünk minden európai.

A szerző az Európai Bizottság elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.