Haldokló magyar géniusz

György Zsombor
2005. 12. 29. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetét vette az Európai Unió történelmének eddigi legnagyobb közös programja tegnap azáltal, hogy a kazahsztáni Bajkonurból kilőtték a Galileo-rendszer első műholdját. A szinte centiméteres pontosságú helymeghatározást lehetővé tevő közös műholdas navigációtól eurómilliárdokban mérhető bevételt és száznegyvenezer új munkahely létrejöttét várják az ötletgazdák, ám sajnálatos módon Magyarország ezúttal is kimaradt a nagy ünneplésből.
Nem újdonság, hogy hazánkban a kutatás-fejlesztés igencsak mostoha sorsra jutott az elmúlt években, holott a világ szerencsésebb országaiban már rájöttek: a tudásba fektetett pénz megtérül. Finnországban, Írországban vagy éppen Dél-Koreában ma a GDP három százaléka kutatás-fejlesztési célokat szolgál, nálunk azonban a ráfordítás 2002 óta csökken. Az akkor elért 1,01 százalék helyett 2003-ban már csak 0,95 százalék, tavaly pedig 0,88 százalék jutott. A magyar kormány szemlélete szerint ugyanis olyan területekre szabad csak pénzt fordítani, amelyek azonnali profitot hoznak, holott szemmel látható, hogy az okosabbak nem homokvárukat, hanem a jövőt építik.
Érthető tehát, hogy nem könnyű ma kutatónak lenni a Kárpát-medencében.
Szinte közhely, hogy tudásanyagunk óriási, oktatásunk színvonala a liberális gáncsvetések ellenére még mindig megállja a helyét a nemzetközi összehasonlításban, találmányainkat pedig az egész világon elismerték, és Nobel-díjakkal jutalmazták. Mikor azonban a hazai egyetemhez, kutatóintézethez ragaszkodó ifjú zseni előáll ötletével, rendre csak falakba ütközik. Nincs pénz, kevés a lehetőség, s felső szinten igazából igény sincs arra, hogy maradandó értékek szülessenek. Végül aztán csak nem marad más, mint hogy a találmány külföldi befektető kezébe kerül, aki aztán később hatalmas profitra tesz szert a magyar géniuszból.
Az európai kutatás és technológiafejlesztés céljait szolgáló hetedik keretprogram egyik alappillérre nem más, mint az ember. Ezen a téren elvileg tehát jók a lehetőségeink, ám félő, hogy Európa minél inkább a tudásanyagra, a hatékonyságra, a szakmai potenciálra összpontosít, Magyarország annál több tehetséges fiatalt veszít majd el. S aki egyszer megtapasztalta, milyen feltételek mellett dolgozhat más európai vagy amerikai, sőt japán, kínai és indiai műhelyekben, az már ritkán tér haza.
Hiányzik az innováció s az, hogy a politikusok rájöjjenek, miként lehet jó ötletekkel sok pénzt keresni.
Magyarországon az egyetemek mellett nem jöhettek létre azok a csoportosulások sem, amelyek tagjai egy érdekes felfedezésre rálelve olyan kisvállalkozásokat hoznának létre, amelyeket aztán az abban fantáziát látó, tőkével rendelkező cégek vagy maga az unió is támogathatnának. Pedig hajdanán a Szilícium-völgy sikertörténete is hasonlóan kezdődött. Nem tudjuk, mit hoz a felsőoktatást alapjaiban átalakító, úgynevezett bolognai folyamat, az egyetemeknek a fűtésszámla kifizetése is gondot okoz, a leterhelt tanároknak pedig nincs energiájuk a nemzetközi tekintélyhez elengedhetetlen publikációk megírására, színvonalas konferenciák megszervezésére. Nincsenek helyén kezelve az alapkutatások sem, gyakorlatilag nem létezik olyan, hogy kutatói életpálya, a nagyvilágban elért eredményekről pedig szinte semmit nem tud a hazai közvélemény.
Nem meglepő, hogy a Galileo műholdjainak megépítéséhez a gazdag nyugat-európai országok mellett Magyarország még egy csavarral sem járulhat hozzá, nevetséges dolog azonban arról beszélni – mint teszi ezt a kormány –, hogy „minket irigyel Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország”.
Szürkeállományunkkal ma úgy vagyunk valahogy, mint a mezőgazdaságunkkal. Jók a termőterületeink, szélsőségektől mentes a klímánk, már ükapáink is a föld megművelésével foglalkoztak, így hát értünk is hozzá, összességében mégis folyton vesztésre állunk, s a szakadék szélén hagyjuk táncolni a mindennapi betevőnket megtermelő gazdákat. Európa ma csak tudásiparának fejlesztése révén veheti fel a versenyt Amerikával és Ázsiával, ha azonban hazánkban nem következik be éles szemléletváltás ezen a téren, akkor biztos, hogy újra veszíteni fogunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.