A mai fiatalok és a politika

Olvasóinktól
2006. 03. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választások éve 2006 – ezt a jelmondatot lehet hallani és látni lépten-nyomon tévében, rádióban, szórólapokon hirdetve. Az embereket mindenfelé buzdítják, hogy áprilisban menjenek el szavazni, és döntsék el, hogy melyik párt számukra a szimpatikusabb, és kikre szeretnék bízni négy évre országunkat. A felnőttek minden valószínűség szerint vagy elkötelezett hívei egy pártnak, és akkor azokra fognak szavazni, vagy egyáltalán nem foglalkoznak sem a választásokkal, sem a politikával, és nem mennek el voksolni. Ez utóbbi eset azonban számomra érthetetlen, hiszen ők is itt élnek ebben az országban, és hogy ki fog nyerni, az kétségkívül őket is érinti. Nekik sem mindegy, hogy mennyit fognak emelkedni az árak, milyen autópályákon és utakon fognak közlekedni, és hogy vajon megmaradnak-e állásukban az elkövetkezendő négy évben. De vajon a fiatalok mit gondolnak erről? Vajon ők mit értenek meg egy ilyen politikai harcból? Mi játszódik le egy kamasz fejében, amikor úton-útfélen választási plakátok tömegébe botlik? És egyáltalán, milyen hatással van egy tinédzserre szülei politikai beállítottsága?
Nem voltam könnyű helyzetben, amikor e kérdésekre kerestem a választ. Rögtönzött közvélemény-kutatást tartottam ismeretségi körömben, és nagy meglepetésemre érdekes kijelentésekkel is találkoztam. Elsősorban azt a feleletet adták a politikával kapcsolatos bárminemű kérdéseimre, hogy „nem érdekel”, vagy „nem foglalkozom vele, minek?”, vagy hogy „utálom a politikát és az összes politikust” – és még sorolhatnám az ehhez hasonló válaszokat. Megdöbbentő volt számomra minden ilyesfajta megnyilvánulás, mert arról tett tanúbizonyságot, hogy ezeket a fiatalokat abszolút nem foglalkoztatja sem a politika, sem a vele kapcsolatos komolyabb témák. De mi lehet ennek az oka? Valószínűleg ezeknek a fiataloknak a családjában sem általános dolog az, hogy odahaza erről a szülők nyíltan beszéljenek a gyerekeikkel. De olyan magyarázatot is találtam, miszerint azért nem foglalkoznak ezzel a témával a tinédzserek, mert úgy vélik, hogy mivel ők még nem szavazóképes polgárok, úgy sincs beleszólásuk ebbe a kérdésbe, ezért inkább nem is törődnek vele. De még egyszerűbb magyarázat talán, hogy a szülők sem érdeklődnek a politika iránt, tehát nem is láthatják otthon sem a példát, sem az indíttatást a fiatalok. Így azután nincs is miért gondolkozniuk az ország helyzetén.
Azonban találkoztam olyan kamaszokkal is, akik bátran vállalták a véleményüket, és meg is tudták indokolni, hogy miért pont ez a párt vagy az a párt a szimpatikus számukra. Tisztában voltak a politikusok neveivel, tudták, hogy mit az a jobb-, illetve baloldal, egyszóval nagyon tájékozottak voltak minden ilyesfajta kérdésben. Sőt még vitázni is lehetett velük, hiszen észszerű érveket sorakoztattak fel, és meg is tudták cáfolni a különböző állításokat. Csakhogy akkor itt most újból feltehetnénk a kérdést: mi lehet ennek az oka?
Azért érdeklődnek egyes fiatalok a politika iránt, mert megvan a szüleiktől a példa, hallják odahaza az érveket, ismerik a helyzetet a tévéből, a híradót sem restek végignézni, és igenis gondolkodnak a jövőjükön. Rádöbbentek arra, hogy ami a politikában történik, az rájuk nézve is fontos, és őket is érinti.
Megfigyeltem, és szerintem mások is tapasztalták már, hogy mekkora erőt jelent egy gyereknek az otthoni példa. És ez a politikára is igaz. Azokban a családokban, ahol a fiatalok látják a szüleik viszonyulását, mondjuk a választásokhoz – de ez igaz az élet sok más területére is – tehát azoknál sokat nyom a latban a szülők véleménye, még ha az sokszor téves is. Ez lehet talán a magyarázat arra, hogy sok gyerek miért érdeklődik intenzíven a politikai közélet iránt, és mások miért olyan tudatlanok e téren. De nem muszáj ebben az „állapotban” maradni! Tehetünk mindannyian érte! És pont ezért hadd hívjam fel minden kedves kamasztársamnak a figyelmét arra, hogy igenis ne legyetek restek foglalkozni a politikával! Kövessétek nyomon az eseményeket, és észérveket felsorakoztatva ti is be fogjátok látni, hogy márpedig érdemes odafigyelni a közélet eseményeire, hiszen a ti életetek is függ tőle. És ha most megértitek az összefüggéseket, a múltat, és tisztán látjátok a jövőt, higgyétek el, hogy amikor eljön a pillanat, hogy ti is dönthessetek, sokkal könnyebb lesz választani.
Zábori Boglárka
gimnáziumi tanuló

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.