Az időközi választások jelentősége

Tihanyi Örs
2006. 03. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 19-én, vasárnap két magyarországi településen is időközi önkormányzati választásra került sor. Szentendrén az új polgármester személyéről kellett dönteni, Mosonmagyaróváron pedig egy megüresedett képviselői hely betöltése volt a tét. Ismert, hogy mindkét helyen magabiztos ellenzéki győzelem született. Szentendrén Dietz Ferenc, a polgári erők jelöltje húszszázalékos előnnyel nyerte meg a voksolást, és a Mosonmagyaróváron győztes Nagy István fölénye is megközelítette a tíz százalékot. Bár egyik város sem sorolható az MSZP szilárd bázisának számító települések közé, 2002-ben mindkét érintett önkormányzati pozíciót szocialista párti jelölt szerezte meg, és Mosonmagyaróváron az időközi választástól függetlenül továbbra is baloldali vezetésű önkormányzat működik.
Sokan föltették már a kérdést az eredmények kihirdetése óta, hogy van-e bármiféle jelentősége ennek a két megméretésnek a parlamenti választások előtt. Valamennyi párt kapott egy lehetőséget választási főpróbaként tényleges támogatottságának felmérésére. Az eredmények tudatában kijelenthető, hogy a szocialistáknak a legkevésbé sincs okuk az optimizmusra, bármilyen kedvezően alakultak az elmúlt hónapokban számukra a közvélemény-kutatási eredmények. Az időközi szavazások átlagát messze meghaladó részvételi arány kíséretében olyan mértékben maradtak alul jelöltjeik, ami leginkább a 2004-es európai parlamenti választásokat idézte vissza. Az április 9-i országgyűlési választások természetesen lényegesen több választópolgár részvételével, és a múlt hét véginél összehasonlíthatatlanul nagyobb téttel bírva fognak lezajlani.
Az MSZP azonban éppen azon a téren szenvedett vereséget, ami négy éve még a legfőbb erénye volt: a szimpatizánsok meggyőzésében, hogy aztán az akár házról házra történő agitálás nyomán minél nagyobb számban járuljanak a szavazóurnák elé.
Érdemes föleleveníteni egy négy évvel ezelőtti esetet. 2002. március 24-én – két héttel az Orbán-kormány vereségét jelentő összecsapás előtt – a kispesti 5. számú egyéni választókerületben időközi szavazást tartottak, mivel egy szocialista helyi képviselő halála miatt megüresedett egy mandátum. A Magyar Távirati Iroda akkori jelentése szerint igen alacsony volt a részvételi arány, mindöszsze 20,62 százalékos, ami összesen 602 választópolgárt jelentett. Az akkor még ellenzékben lévő MSZP–SZDSZ páros közös jelöltje, Görcz Tibor 335 szavazatot kapott, így 55,7 százalékos támogatottsággal született meg a baloldali győzelem. A Fidesz és a szövetségesei által rajthoz állított Eszényi József 35, a MIÉP aspiránsa pedig valamivel több mint 9 százalékos eredményt ért el. Érdemes felidézni az MTI akkori jelentését, hogyan nyilatkoztak a győztes pártszövetség korifeusai: „Az eredményt értékelve Magyar Bálint szabad demokrata ügyvivő azt hangsúlyozta, hogy az eredmény bizakodásra ad okot a kormányváltást illetően. A szocialista Burány Sándor, a kispesti szervezet elnöke ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy a kispesti polgárok az MSZP–SZDSZ-szövetségre szavaztak, és többségük az Orbán-kormány távozását akarja. Úgy vélte: a szavazati arányokból kitetszik, hogy a Fideszt a MIÉP-pel való összefogás sem tudja hatalmon tartani.”
A jelenlegi helyzettel ellentétben, négy éve még azt magyarázták a mai kormánykoalíció jelesei, hogy igen komoly kapcsolat fedezhető fel a 602 kispesti szavazó döntése és a leendő országos végeredmény között. Ma már tudjuk: tényleg igazuk volt, mert a MIÉP eredményét leszámítva a két héttel később bekövetkező országos megméretés végkimenetele hasonló lett a kispestihez – különösen Budapesten. A tisztánlátás érdekében jegyezzük meg, hogy 2006. március 19-én, Szentendrén és Mosonmagyaróváron összesen 9546 ember jelent meg az urnák előtt, s ez többszöröse a közvélemény-kutató intézetek szokásos mintavételi számának. Ebből a közel tízezres tömegből 5445-en adták szavazatukat a Fidesz által támogatott két jelöltre. Ez 57 százalékos többségnek felel meg. Ezzel szemben a koalíció jelöltjeit csupán 3602-en tüntették ki támogató voksukkal, amelynek 37 százalékos aránya nem igazán rímel a közvélemény-kutató intézetek legfrissebb felméréseire. Arra persze nincs garancia, hogy április második hétvégéjén is ilyen kiemelkedő eredményeket fognak elérni a Fidesz jelöltjei, ám a kiélezett választási versengésben mégis levonható a következtetés, hogy a jelek szerint vidéken egyre erősödő kormányváltó hangulat uralkodik. Két olyan városban, amelyek korántsem tartoznak az ország elmaradott települései közé, és ahol a „dübörgő gazdaság” valamint a „nagy jólét” idején semmi oka nem lenne az ott élőknek, hogy elégedetlenek legyenek az elmúlt négy évben történtekkel, világosan és egyértelműen nemet mondtak az emberek a szocialisták elmúlt négy esztendei ténykedésére.
Mosonmagyaróvár esetében ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a település Gyurcsány Ferenc számára nem csupán egy átlagos nyugat-magyarországi város. Itt székel ugyanis az Altus Befektetési Kft., valamint a GPS Kft. által fele-fele arányban tulajdonolt Motim Rt., illetve két további, a Motim Rt. százszázalékos tulajdonában lévő cég: a Motim Műkorund Gyártó és Értékesítő Kft., valamint a Motim Kádkő Gyártó és Értékesítő Kft. A három cég együttes törzstőkéje közel hárommilliárd forint, az itt dolgozó alkalmazottak száma megközelíti a hatszáz főt. Ugye ismerős cégnevek? Bizony, ezek a Gyurcsány Ferenc nagyvállalkozó által kiépített vállalatbirodalom részei. Anélkül, hogy belemennénk, milyen körülmények között kerültek a fenti vállalatok a jelenlegi kormányfő tulajdonába, mégiscsak érdemes megállapítani, hogy a nyugat-magyarországi város egyik legnagyobb munkaadója miniszteri kinevezéséig éppen Gyurcsány Ferenc volt. A lapok hasábjain oly sokat emlegetett milliárdok nem kis részben Mosonmagyaróváron találhatók. A hét végi eredmények sok mindent sugallnak tehát, csak azt nem, hogy a mosonmagyaróváriak elsöprő arányban szeretnék támogatásukról biztosítani a „szegénység elleni küzdelem” élharcosát és annak pártját.
Szintén a regnáló kormányfőhöz vezető szál, hogy 2004 őszéig ő volt az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke, vagyis a párt jelenlegi megyei struktúrája jelentős részben az ő örökségének tekinthető. A 2004-es európai parlamenti választáson ebben a megyében az országos átlagnál lényegesen kisebb szavazatarányt produkált az MSZP. Ugyanez év késő őszén a soproni időközi országgyűlési képviselő-választáson is nagyarányú vereséget szenvedtek a szocialisták, egy botrányosan rossz jelöltállítás kíséretében. Kránitz László, a párt aspiránsa egy választási csalási kísérlet miatt már az első forduló után visszalépett, érvénytelenné téve ezzel a szavazást.
A mosonmagyaróvári időközi választás végeredménye tehát nem egyedi jelenség. Annak tudatában sem nevezhető túl fényesnek az éveken át Gyurcsány Ferenc által irányított megyei pártszervezet tevékenysége, ha tudjuk, hogy a megye több, szocialista polgármester által irányított önkormányzata – például a győri – viszonylag sikeresen működik.
Összegzésként elmondhatjuk, hogy a 2002-es önkormányzati választások óta az MSZP csupán a 2004. december 5-i népszavazásból tudott a saját szemszögéből nézve sikeresen kijönni. A többi megméretést az európai parlamenti választástól az időközi országgyűlési és helyhatósági választásokig mind elbukta. Ha az EU-csatlakozási kampány során értelmetlenül elherdált milliárdokra gondolunk, akkor a 2003-as európai uniós csatlakozási népszavazás alacsony részvételi aránya is vereséggel ér fel. A fentiek ellenére a Gyurcsány Ferenc által dinamizált kormánykoalíció 2005 őszétől mégis megkezdte felzárkózását a Fidesz mögött, és a kampányfinisben odáig jutott, hogy egyes felmérések szerint akár meg is nyerheti a választást. Ez az MSZP szemszögéből túlságosan is szépen alakuló trend most finoman szólva megkérdőjeleződött, mert közel tízezer szavazópolgár állásfoglalása már épp elég nagy tömeg ahhoz, hogy egyetlen kézlegyintéssel el lehessen intézni. A mindent eldöntő választások persze még előttünk vannak, de azt a kijelentést nyugodtan megkockáztathatjuk, hogy reális esély van a Gyurcsány-kormány leváltására. Ennek szükségességéről azonban néhány hét múlva nem tízezer, hanem több millió ember fog majd állást foglalni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.