Elsikkadnak a valódi kérdések

2006. 03. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen terelik el a figyelmet a szavazás igazi tétjéről, az ország jövőjének eldöntéséről a közismertté váló botrányos ügyek. Csak emlékezzünk az ostobaság mélypontjára, amikor az uniós csatlakozási népszavazás előtt olyan témák kerültek napirendre, mint a mákfogyasztás korlátozása, és a mákos guba betiltása. Azóta már tudjuk, mennyi fontos gazdasági tényező maradt titokban.
A most felbukkanó botrányok, plakátrongálások, irodafeltörés, fenyegetések, lehallgatott telefonok, kóborkutyázás és antiszemita felhangok arra szolgálnak, hogy senkinek se jusson eszébe azon gondolkodni, mekkora ráfizetéssel működött a Medgyessy–Gyurcsány-kormány.
Amiről beszélni kellene, az a piaci alapú energiaellátás, az egészségügy tervezett privatizálása, a nemzetstratégiai vagyonok idegen kézbe juttatása, a közalkalmazotti létszám csökkentése, a mezőgazdaság elhalása, és az újabb meg újabb hitelek felvétele. Ha mégoly unalmasak is a közgazdasági mutatók, érdemes tanulmányozni őket, mert fehéren feketén utalnak arra, hogy mire számíthatunk az elkövetkező években. A költségvetési hiány és az adósságteher kényszerpályákat fog kijelölni a politikusoknak, amelyek végső soron a lakosságon csapódnak le. A kölcsönöknek csak a kamataira tavaly 914 milliárd forintot fizettünk ki, amely jövőre, a sorozatos leminősítések miatt, ezermilliárdos kamatteherré fog nőni. A 2006-os költségvetés 1500 milliárd forintos tervezett hiánnyal számol, azaz a bevételi oldal ennyivel marad el a kiadási oldaltól. A privatizálandó vagyon szinte elfogyott, ezért kötvények kibocsátásával és újabb hitelek felvételével kell a fentiekből összeadódó 2500 milliárdos követelést lefedni. Összességében annyi adósságot halmozott fel ez a kormány, 22 milliárd dollárt, mint jogelődje negyven év alatt. Ez fejenként 1,3 millió forintnyi tartozás.
Mindezért cserébe mit tudnak felmutatni? Két-háromszáz kilométer, háromszoros áron épült autópályát, amely még ki sincs fizetve, hiszen szintén kölcsönből valósult meg. Semmi más nem létesült az eltelt években. A nyugdíjemelés vagy az adósságokban fuldokló önkormányzatokra lőcsölt közalkalmazotti béremelés értéke már rég elveszett a megemelt energiaárakban, közműdíjakban, gyógyszerárakban, utazási költségekben és adókban. A dupla családi pótlék sem a hivatalosan adózó munkavállalókat ösztönzi. A közterhektől bénult, tőkehiányos kis- és középvállalkozások foglalkoztatják a 3,9 millió munkavállaló hétnyolcadát, míg a gyakran adómentes multik csak az egynyolcadát. Kinek az érdekeit érdemes védeni és költségvetési pénzzel támogatni: egy koreai gumigyárét, vagy a saját vállalkozásainkat? A fizetési morál romlása, a körbetartozások, a visszatartott számlák a cégek 97 százalékát érintik. Rohamosan emelkedik a csődbe jutó vagy felszámolásra kerülő vállalkozások száma. Miért nem ezekről szól a közbeszéd, miért azon rágódunk, melyik néni szerepel az óriásplakáton?
A kampányra kihegyezett Putyin- és Blair-látogatáson a hazájuk érdekeit a mi kormányfőnknél jobban szem előtt tartó politikusok olyan üzleteket szimatolnak a Gyurcsány-kormány körül, amelyek továbbra is a külföldieket hozzák helyzetbe a magyar érdekkel és vállalkozásokkal szemben. Ilyen államférfiakat nem sok magyar tudna fogadni az otthonában, képzeljük csak el, mit kapna Orbán Viktor a szegénységre oly érzékeny baloldali sajtótól, ha a II. világháborúban elüldözött emberektől elszocializált villában ily módon urizálna. Gyurcsány Ferenc nem szégyenlős ember. A „van egy ember, van egy program”-mal ijesztő önképet fest, olyan vezérét, aki mindent egymaga dönt el, egymaga old meg, és egymaga ural. Azt sugallja a szlogen, hogy a programja mögött nincsenek gazdasági, politikai szakemberek, egyáltalán: sem a kormányban, sem a pártban nincs senki, akinek rajta kívül súlya lenne.
Érthetetlen számomra, hogy ekkora ráfizetéssel és gyenge hatásfokkal működő kormányzat hogy lehet egyáltalán versenyben az ellenzékkel?

A szerző mérnök-közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.