Kék cédulás kampány, avagy a magyarok kimenetele

2006. 03. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Syma-csarnok nem holmi mauzóleum, az érdeklődés viszont főleg az idősebb generációk részéről megvolt Gyurcsány Ferenc programbemutatóján múlt vasárnap. Minden kellék adott volt tehát, hogy a saját táborában sikert sikerre halmozó milliárdos Új Magyarország névre keresztelt ígéretorgiáját euforikus hangulatban fogadja szűkebb és tágabb környezete. Hiller István pártelnök és Horn Gyula exkormányfő egymást túllicitálva zengenek azóta ódákat a programbemutató állítólag minden elképzelést felülmúlóan sikeres fogadtatásáról. Nem vitás szerintük, miután mindenki, aki megtekintette a kiállításvezetéssel egybekötött programismertetést, ott helyben eksztázisba esett: választási győzelem lesz ebből, akárki meglássa.

Tumultus kint, fél ház bent

Mi azonban jóval szkeptikusabbak vagyunk. Könnyű úgy előállítani egymás lábát letaposó sokaságot, ha egyszerűen nem engedik be őket a tett színhelyére. Szó se róla, valóban szép számmal érdeklődtek az MSZP miniszterelnök-jelöltjének produkciója iránt, a színhelyen azonban komoly akadályokat gördítettek vágyaik beteljesítése elé. Hosszan várakoztatták őket az orrpirosító, fogvacogtató hidegben. Helyesebben: oly túlbuzgón végezték a biztonsági ellenőrzést az egyetlen megnyitott kapun, hogy több mint egy óráig tartott a lilára fagyott, néhol botra támaszkodó nyugdíjasok számára is, míg bejutottak. Már aki ki bírta várni. Mert rengetegen elunták a fagyos fogadtatást, s az egyre szaporább hóesésben inkább hazafelé vették az irányt. Ez utóbbiak háborogtak a botrányos eljárás miatt, de a fogyatkozó kitartóbbak közül is sokaknak hallhatóan elvette a kedvét az MSZP-től a barátságtalan vendégfogadás. Egy fiatalabb nő meg is jegyezte: hűl a lelkesedés…
Joggal kérdezhetik: mi lehetett a példátlan eljárás értelme? Elvégre mégse tételezzük fel a szocialistákról azt a gyengeelméjűséget, hogy készakarva vadítanák el potenciális szavazóikat. Fogalmazzunk inkább úgy: nem bírtak ellenállni a kísértésnek. Hiszen olyan jól mutat egy tömött sor a tévéhíradásokban, amint vár a posztkommunista messiás produkciójára. Aki közcsalódást okozott a tárlattal, kemény médiatámogatással viszont azt a látszatot keltette, mintha tömegek járulnának a színe elé. Ezért beszél jócskán elrugaszkodva a valóságtól a Stadionok metrómegállóig álló sorról, s emlegetnek az MSZP vezetői tíz-, sőt százezreket.
A PR-szempontok a visszájukra fordultak. Fényeffektusokkal megtöbbszörözheti ugyan saját magát a vezér árny- és kivetített alakjaival, de a közönséget már nem ilyen könnyű felturbózni. Akik viszont tényleg ott fagyoskodtak – többségében idősebb nyugdíjasok –, hogy díszletül szolgáljanak egy propaganda-bűvészmutatványhoz, nem biztos, hogy a szavazóurnáknál is díjazni fogják a megalázásukat. Amely akkor vált igazán szégyenteljessé, mikor végre bebocsátották az embereket, akik láthatták, hogy koránt sincs telt ház, ami indokolta volna a vontatott beengedést. A csarnok közepén akár táncolni is lehetett volna. Most azonban még Gyurcsány sem perdült táncra. A kiállított kisilabizálhatatlan szöveges táblák, megyei pártstandok pedig túlontúl üresek voltak kedvcsinálónak. Egyáltalán: ki látott már egynapos, helyesebben pár órás kiállítást? Mielőtt valaki tanulmányozhatná az elé tárt fantasztikus kilátásokat, számsorokat, ígéreteket, már el is húzzák a szeme, orra elől. Vagyis felsejlik a régi pesti bűvésztrükk: Látja? Nem látja? Na látja!
Azért az emberek mégsem ilyen naivak. Jól példázza a tételt az a nyugdíjkorhatár körüli hölgy, aki arra kért, hogy a kivetítőn látható szöveget olvassam el a számára. „Tízezermilliárd forintos beruházás?” – kérdez vissza. „Azt honnan teremtik elő?” „A Gyurcsány azt mondta, hogy az EU-tól” – felelek. „De hát ahhoz hozzá kell tenni az önrészt is!” – jegyzi meg, mielőtt elköszön, hogy bosszúsan elhagyja a szocialista kampányterepet. Hiába, a polgárok ismerik a mondást: hazudj, költő, csak rajt’ ne fogjanak!

Utaztatott rajongók serege

A milliárdos miniszterelnök is érezhette, hogy ezúttal túllőtt a célon: internetes blogján hullatott krokodilkönnyeket, mennyire megalázó lehetett kint ácsorogni az embereknek a jéghidegben. Ő persze azt hiszi, hogy mindez bocsánatos bűn, a választópolgárok türelme nyújtható, mint a befőttesgumi. Hiheti, mert olyan miliő veszi körül, amely abba a csalóka hitbe ringatja, hogy mindenki rajong iránta. Megerősítik ezt benne az olyan nem reprezentatív felmérések is, mint amilyennel a TV2 kereskedelmi csatorna kedveskedett neki. Amelyben – minő meglepetés! – kimutatták, hogy az emberek jobban érzik magukat a bőrükben, mint négy esztendeje. És az olyan kampánygyűlések, ahol előre csomagolva szállítják számára a Gyurcsány-fanok seregét, mint Karcagon, ahol teremtett helybéli be nem tehette a lábát saját művelődési házába. Így a miniszterelnök garantáltan hívei körében terjeszthette az igét.
Egyesek szerint „kék cédulás” a kampány. Ami, valljuk be, nagy lelemény, hiszen a dicső elődök 1947-ben még csak a bárhol szavazható kék cédulás kommunistákat szállították faluról falura és városra szavazni. Mennyivel modernebb a pszeudobaloldal technikája – ők már a kampánykörút során bevagonírozzák a tapsolók brigádját, hogy semmi kellemetlenség ne érhesse az MSZP bölcs vezérét. Aki ahhoz a vállalati igazgatóhoz hasonlatos, akihez csak jó hírekkel lehetett bekopogni. „A vezér dolgozik, nem szabad zavarni” – suttogta ilyenkor száját ujja elé tartva a Kádár-rendszer derekán a titkárnő. S tényleg, a vezér most is dolgozik. Nem kérdez ő semmit, kinek, melyik megyének, városnak mire lenne szüksége, autópályára vagy csak egy iskolára, kórházra. S arra sem kíváncsi: mi van, ha az, amit nagylelkűen adni kegyeskedne, már rég elkészült a polgári kormány alatt? A pénz még madártávlatból sem látszik, ám már mind szétosztotta. Szigorúan csak papíron, mint a boldogtalan emlékezetű ötéves tervek idején, amikor senkit sem kérdeztek meg a nagy ívű elképzelésekről, amelyek legtöbbször – szerencsére – nem is teljesültek.

Mézesmadzag-kiállítás egy napra

Az egyemberes ember továbbfejlesztette a tervutasításos álmokat, ő öt- helyett már tízéves tervekben vizionál. A szuperröpke időre felállított mézesmadzag-kiállítást lebontották. Akárcsak a millenniumi ünnepségek egyik szélhámossága idején, amikor borsos belépti díj ellenében mindenkit betereltek egy „A magyarok bejövetele” feliratú sátorba. Az emberek álltak a sötétben, aztán fellebbentették a sátor kijáratának ponyváját, s így szóltak hozzájuk: „Hölgyeim és uraim! Itt volt a magyarok bejövetele. És ott lesz a magyarok kimenetele…”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.