Megbukott akadálymentesítés

Csite András
2006. 03. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sólyom László köztársasági elnök a minap nem írta alá a középületek akadálymentesítésének további kitolását lehetővé tevő törvényt. Sólyom László élt államfői jogával, s a törvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Sólyom László előtt megemelem kalapomat. Sólyom Lászlónak köszönettel tartozom. Hasonlóan 600 ezer fogyatékkal élő, mozgáskorlátozott honfitársamhoz.
A történet nagyjából úgy foglalható össze, hogy a parlament 1998 áprilisában megalkotta a fogyatékos személyek jogairól szóló törvényt, amiben – több fontos és szintén csak részben teljesített feladat mellett – előírták: a középületeket 2005. január elsejéig akadálymentessé kell tenni. Mit jelentett volna mindez a gyakorlatban? Az iskolák, polgármesteri hivatalok, posták, művelődési házak és más közintézmények bejáratát rámpákkal, a mozgáskorlátozottak be- és kimenetelét könnyítő korlátokkal, lépcsőkkel kellett volna felszerelni. Miért? Hogy a közügyek intézésébe azok a fogyatékkal élő emberek is be tudjanak önállóan kapcsolódni, akik eddig a megfelelő közlekedési feltételek hiányában otthonukhoz kötötten kellett éljenek. Mi teljesült mindebből? Kevés, nagyon kevés. Az önkormányzatok fenntartásában levő középületek kevesebb mint hetedét akadálymentesítették eddig, a minisztériumok fenntartásában levőknek pedig 60-70 százalékát. Mit tesz ilyen helyzetben a magyar törvényhozó, a program végrehajtásáért felelős esélyegyenlőségi miniszter? Kitolja a végrehajtási határidőt, jó messzire, 2011-re, az önkormányzatok esetében 2014-re. Sólyom László ebbe – a parlamenti pártok mindegyike által támogatott tervbe – „piszkított” bele azzal, hogy nem írta alá a módosítás kihirdetését.
Nem csak szolidaritásból, nem csak szánalomból, nem csak együttérzésből szolgálná közösségünket az, ha a fogyatékkal élők nem lennének otthonaikba szorítva. Míg az Európai Unióban a fogyatékkal élők 40-50 százaléka dolgozik, s ezzel adót fizet, részt vállal a közterhek viselésében, nálunk ez az arány nem éri el a tíz százalékot sem. Ha tetszik, gondatlanságból, ha tetszik, nemtörődömségből, és igen, ha tetszik, a negatív előítéletek miatt ma sem a magyar állam, sem a munkaadók nem tekintik a fogyatékkal élőket hasznos és jólétet teremtő polgároknak. Pedig a nyugati példák mutatják, hogy viszonylag kevés anyagi s kicsit több szellemi ráfordítással legalább százezer fogyatékkal élő visszahozható lenne a munkaerőpiacra.
A nemtörődömségre egy legutóbbi konferencia – helyesebben a konferencia elmaradása – is rávilágított. Az történt ugyanis, hogy minap a Mozgáskorlátozottak Állami Intézete 350 céget hívott meg, hogy tárgyaljanak már a fogyatékosok foglalkoztatási lehetőségeiről. Senki, még egyszer leírom, senki nem jelent meg a meghívottak közül. Sajtóinformációk szerint a nagyvállalkozások píárosai a rossz szervezéssel magyarázták az érdektelenséget: ők névre szóló meghívókhoz vannak szokva, s mivel nem azt kaptak, ezért az invitálás „eltévedhetett”.
Az általános magyar nemtörődömség egy másik példáját is hadd osszam meg önökkel: Budapesten összesen három mozgáskorlátozott-lift van a metró területén. Ezek működtetéséhez liftkezelői jogosítvány kell, amit viszont nem lehet megszerezni, mivel utoljára 2003-ban indult ilyen képzés. A BKV elképzelése szerint a kisföldalatti liftjeinek használatához a peronőr segítsége kell, viszont őt nem lehet a felszínről hívni, mert ahhoz csengő szükségeltetne, az meg nincs. Miért? Nem gondoltak rá, hogy kellene, merthogy úgysem akarja senki sem használni a liftet. Ezek után ki akarná?
A kerekes székes polgár Budapesten a buszokon és trolikon sem közlekedhet könnyebben, s most ne is beszéljünk a hannoveri villamosokról, amikre még egy ereje teljében levő atlétának is gondot okozhat a felszállás. Vidéken sem jobb a helyzet, a reumások Mekkájaként számon tartott fürdővárosban máig nem sikerült a járdaszegélyeket lejtősíteni. Pedig ez nemcsak a kerekes székeseket, de a babakocsit toló kismamákat és a nehezebben mozgó botosokat is segítené.
Elitellenesként, demagógiaként fog talán hangzani, de le kell írnom: a közintézmények akadálymentesítése alig került volna többe, mint amenynyit a kormány mobiltelefon- és irodabútor-beszerzésre fordított az elmúlt években. Néhány tíz milliárd forintba. (Pontos adatokat felmérések hiányában nem lehet megadni.) A száz lépés program keretében Göncz Kinga 2007-re ígérte az akadálymentesítés felgyorsítását (EU-forrásból), s addig is 200 millió forintot adtak a fogyatékkal élők közlekedését segítő eszközök beszerzésére. Sólyom László visszaküldő levelében okkal hívta fel a figyelmet: az akadálymentesítés nem pénzügyi, hanem szemléletbeli kérdés.
Kuncze Gábor a napokban a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa által szervezett találkozón a következőket mondta: „Szégyellhetjük magunkat, amiért hozunk törvényeket, és utána pedig nem szerzünk érvényt a törvények végrehajtásának.” A ritka pillanatok egyike ez, mikor e sorok szerzője teljesen egyetért az elnök úrral. Ám a szégyenkezésen túl azért most már másra is szükség lenne: tettekre. Nem szabotálásra, nem vállrándításra, nem papírgyártásra, hanem együtt érző cselekvésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.