Politikai és közéleti abszurditások

Tóth Gy. László
2006. 03. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgás Izraelben is népszerű sportág, ráadásul ott a szurkolók – érthető okokból – nem kiabálnak kórusban antiszemita rigmusokat. Ennek ellenére a helyzet ott sem jobb. A Beitar Jerusalem szurkolói ugyanis a nem éppen barátságos „Halál az arabokra!” felirattal szokták üdvözölni az izraeli bajnokság egyetlen palesztin csapatát. Arra is volt példa, hogy a palesztin csapat elleni mérkőzés során a közönség azt a Baruch Goldsteint éltette, aki 1995-ben egy hebroni mecsetben halomra gyilkolta az ott imádkozó védtelen palesztinokat. De az izraeli szurkolók egy része nem kíméli az izraeli válogatott egyik legjobb játékosát, a palesztin Abbász Szuant sem. Az ő labdaérintéseit rendszeresen füttyszó kíséri. A magyarországi balliberális elit tagjainak a figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy ebből még nem kell feltétlenül arra a következtetésre jutni, hogy az izraeliek mindannyian rasszisták. De kétségtelen, hogy rasszisták a zsidók között is vannak. Kíváncsian várom, hogy Izrael állam milyen lépésekkel próbál véget vetni a raszszista megnyilvánulásoknak.
Több Amerikát!
Eperjesi Ildikó írása a hirszerzo.hu balliberális internetes fórumon jelent meg február 25-én Még több amerikai birodalmat! címmel. Lehet, hogy a figyelemfelkeltő cím is befolyásolt, de az olvasás első szakaszában nem tudtam szabadulni a gondolattól: ez csak paródia lehet. Aztán persze gyorsan kiderült: a szerző – a neokonzervatívok csodálója – mindezt komolyan gondolta. Az alábbi idézetekben annyi az elfogultság és az irracionalizmus, hogy teljesen fölöslegesnek és hiábavalónak érzem a közöltek értelmezését.
Íme a részletek: „A washingtoni neokonzervatívok azt mondják, valóban birodalom Amerika, csakhogy az övék a világ legjóindulatúbb nemzete, ezért erőteljesen fel kell lépnie azért, hogy értékeit világszerte exportálja. Azaz: elősegítse a demokrácia terjesztését; a zsarnoki rendszerek és vezetők bukását; visszaszorítsa a terrorizmust és a fegyverkezést. (…) Egyes történészek »konszenzusos birodalomnak« nevezik az Egyesült Államokat, mivel teret enged a többi nemzetnek arra is, hogy beleszóljanak a dolgok alakulásába. (…) A világnak valójában inkább még több Amerikára lenne szüksége. Az alternatíva ugyanis az, hogy a kisebb, egymással versengő hatalmak, melyek sokszor még csak nem is igazi demokráciák, káoszba fordítják a világot. (…) Amerika még mindig példát ad a világnak társadalmának nyitottságával és a szabadságjogok tiszteletben tartásával.”
Liberális kalandorok az oktatásban
Teljes intenzitással folyik a magyar kulturális intézmények szétverése, a magyar közoktatási rendszer leépítése, funkciójának megváltoztatása. Magyar Bálint teszi a dolgát, s minimális ellenállás mellett érvényesíti zavaros – liberális és piacbarát – nézeteit. Január 27-én és 28-án töltötték ki az írásbeli teszteket a középiskolák tanulói. A múlt évhez hasonlóan az idén is „gondolkodásra serkentő” feladatokat kaptak a fiatalok. Ilyeneket: „A szappan panasza: végül engem mindig eláztatnak. Melyik szó a mondatban a humor forrása?” Az anyanyelvi feladatsorban egy televíziós műsorrészlet alapján kellett megmondaniuk, hogy melyik sorozatból láthatták már a legtöbb részt a nézők, vagy melyik az a műsor, amelyet ugyanabban az időpontban két csatorna is sugároz. Ahogy mondani szokták: passz. Az igazat megvallva én akkor lennék kétségbeesve, ha sok gyerek tudná a helyes választ, mert ez azt jelentené, hogy állandóan a televízió előtt ülnek: ez a tevékenység ugyanis kulturálódásra és tanulásra tökéletesen alkalmatlan. Lehet, hogy a balliberális médiamunkások nemcsak gyártói, de egyben – gyermekeik révén – fogyasztói is annak a sok vizuális szemétnek, amiket a gagyitévék sugároznak? Magyar Bálint, Horn Gábor, Pető Iván, Bozóki András és társai azt hiszik, hogy a televíziós műsoroknak bármi közük van a kultúrához? A színes díszletek előtt lefolytatott ripacskodás, trágárkodás, az öncélú megbotránkoztatás, a könnyed csacsogás és gügyögés sohasem volt magyar a kultúra része. A szórakoztatóipar közönséges pénzszerző tevékenység: az itt elért sikerek értékelése nem az esztéták, hanem az adóügyi hatóság feladata. Még akkor is, ha az SZDSZ-es szellemiség megtestesítői ezt korszerűtlen, elavult gondolkodásmódnak tartják. Mi annak örülünk, ha gyermekeink nem néznek televíziót. Semmit sem veszítenek, ha nem ismerik a szappanoperák primitív világát, félhülye hőseit. Korszerűtlenségünk egyben a valódi kultúránk védelmét is jelenti.
Nem akarjuk tudni, melyik televíziós sorozat hány részes. Egy jobboldali kormánynak végleg meg kell szabadulnia a közoktatási rendszert lezüllesztő liberális kalandoroktól.
Egy munkásőr kitüntetése
Ilyesmi korábban gyakran megtörtént. A kommunista diktatúra működtetői rendszeresen kitüntették azokat, akik kezükben fegyverrel, önként és dalolva felesküdtek a proletárdiktatúrára és a kommunista pártra. 1990-ben azonban azt hittük, hogy ennek az aljas és kisszerű világnak örökre vége. Hogy a volt munkásőrök szégyellik majd magukat, és soha többé nem fordulhat elő, hogy ilyen múlttal közülük bárkit, bármiért kitüntessenek. Tévedtünk.
Nemrégiben Sinkovics Gyula, az ’56-os Szövetség elnöke – az 1956-os szellemiség ápolásáért – Pro Fidelia érdemrenddel tüntette ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatóját, Zoltai Gusztávot, aki az ötvenes évek végén lépett be a Munkásőrségbe. És az MSZMP-be. A hithű, becsületes kommunisták akkoriban imperialista hatalomként tekintettek Izraelre, és elvtársi közösséget vállaltak a felszabadító mozgalmakkal. Az egykori munkásőrnek ma sincsenek erkölcsi gátlásai. Zoltai „nem érez semmiféle összeférhetetlenséget munkásőr és párttag múltja és a kitüntetés között.”
Az ’56-os Szövetségről tudni kell, hogy a valódi ötvenhatosok – köztük Wittner Mária – már korábban elhagyták a szervezetet, mert egykori üldözőik egy része is feltűnt a tagság soraiban. Zoltai Gusztáv elvtársnak 1990 előtt lényegében az volt a legnagyobb problémája, hogy „miért nincs három élete? Mert egyiket a pártnak adja, másikat a párja kapja, a harmadikkal, sej, egy a fegyvere.” Ezt énekelték az uniformist öltött karrieristák. Hát igen! Azok voltak a szép idők! A munkásőr-egyenruhát díszítő vörös csillagon meg-megcsillant a napsugár, a vörös zászlókat meg gyengéden simogatta a szél… Zoltai Gusztáv örök.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.