Hajrá, magyarok!

Kő András
2006. 04. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választás második fordulója után, vasárnap este Orbán Viktor így búcsúzott el a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség összesereglett híveitől: „Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!” S a tömeg visszhangként skandálta: „Ria, ria, Hungária!” Emlékezhetünk: Orbán Viktor 2002. április 9-én ugyanezekkel a szép és buzdító szavakkal fejezte be mondanivalóját a sokezres publikum előtt a Testnevelési Egyetem csarnokában. Ez volt az első alkalom, hogy ekképpen lelkesített összefogásra. S aztán mindig ezzel a négy szóval búcsúzott, ha nagyobb lélekszámú publikum előtt beszélt. Mára e szavak óhatatlanul beírták magukat a magyar történelembe. Az elmúlt hetekben és hónapokban a jobboldal hívei hovatovább nemegyszer a Hajrá, magyarokkal köszöntötték egymást, ha úton-útfélen találkoztak.
Hajrá… Íme, egy szó, amely a választások előtt meghatározta gondolatainkat, cselekedeteinket, s amely velünk marad a jövőben is! Tudniillik a hajrá a future tens, a jövő idő rokona. Majd megváltozik minden, majd jobbra fordulhatnak a dolgok.
Ha Kosztolányi kiválaszthatta a tíz legszebb magyar szót, miért ne tehetnénk ugyanezt a magyar sportnyelv szavaival? – kérdeztem egyszer, évekkel ezelőtt. És meg is feleltem rá akkor, önkényesen kiválasztva az általam legszebbnek tartott tíz magyar sportszót, amely a következő volt: erő, csúcs, gól, kard, harc, mez, díj, rajt, cél és hajrá.
Hajrá, magyarok! Hányszor és hányszor röppent fel az elmúlt évtizedek során ez a lelkesítő kiáltás? Amely először 1860-ban jelent meg Bérczy Károly kétnyelvű vadász-műszótárában: „Hajrá, te… – figyelmeztetés, lankadásban biztatása az agárnak.” 1925-ben a Nemzeti Sportban jelent meg: „Magyarország kezdő embere huj, huj, hajrát vezényelt.” 2002. április 9-től napjainkig Magyarország hajdani miniszterelnöke is Hajrá, magyarokat vezényelt. 1931-ben szintén a Nemzeti Sportban olvashattuk: „A közönség hajráz…” és azt skandálja: „Tempó, magyarok!” Pár nappal később egy címben is ott volt az új kiáltás: „Hajrá!” (A finis és a végküzdelem helyett.) Orbán Viktor négy évvel ezelőtti és minapi, azaz vasárnapi beszédének utolsó szavai a legmélyebbről fakadó érzéseket tolmácsolták emígyen. Lehet-e tömörebben, egyértelműbben erőt és hitet önteni a kétkedőkbe, mint a sportnyelv szavaival?
„Hódít a hajrástílus a porfelhőlovagok körében.” Ez már a Sporthírlapban jelent meg 1938-ban. Nemde porfelhőlovagok (az országúti kerékpárosokat nevezték egykoron így) vagyunk valamennyien, akik most a szavakból merítünk újra erőt és hitet.
Hajrá tehát, magyarok! Mint Jankovich Ferenc énekelte az 1953-as angol–magyar után. „Keresd szívedben biztató okát: / szobrok milliói suhannak el – / Hipp-hipp-hurrá! – a tömeg énekel.” Vasárnap este a szónok szavai – a „Hajrá, Magyarország!”, a „Hajrá, magyarok!” – után az utcákat megtöltő tömeg csak azért is, sokáig énekelt.
Feleki Lászlótól, a Népsport egykori főszerkesztőjétől, az írótól így búcsúztam idős korában egy interjúban:
„Akkor még csak arra kérlek, üzenj valamit az ifjú sportújságíróknak, valami vezérlő elvet, valami ars poeticát, valami fontos intelmet, ami a te munkásságodat irányította.” A válasza így hangzott: „Hajrá, magyarok!”
Kolumbusz egy új világot fedezett fel, és csak olyan térképe volt, amelyet a hite rajzolt fel az égboltozatra. A hit olyan erőt adhat nekünk a következő évekre, amely a magyar föld egét is átrajzolhatja. S akkor lemarad a „Húzzunk bele, elvtársak!”, amit a Hanság lecsapolásakor mondogattak nekünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.