Lefejezett nemzetpolitika

Pataky István
2006. 06. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy barátinak nevezett budapesti vacsorán tájékoztatta Gyurcsány Ferenc a határon túli magyar szervezetek vezetőit arról, hogy megadja a kegyelemdöfést az immár két éve haldokló nemzetpolitikának. A miniszterelnök nyilván ezúttal is a reform szót használta a sokkal találóbb lefejezés helyett, de ne felejtsük el, ő a 2004. december 5-i népszavazást is győzelemként élte meg, a szóhasználata tehát igazán másodrendű kérdés. Tettei viszont korántsem azok.
Gyurcsány Ferenc a kettős állampolgárságról szóló eredménytelen referendum óta úgy kerülte a határon túli magyarok ügyét, mint az a bizonyos macska a forró kását. Néhány improvizatív és erőtlen próbálkozása (lásd görögigazolvány vagy Szülőföld program) talán azóta is a levegőben lóg. Az érintett kisebbségben élő magyarok végül már csak a választásokban bíztak, hátha úgy alakul majd a voksolás eredménye, ahogyan annak azon az átkozott decemberi napon is alakulnia kellett volna. De ezúttal sem váltak valóra reményeik. Gyurcsány most valóban legitim felhatalmazást kapott az anyaország kormányzására. Bár a szocialista, liberális kampányban szó sem esett nemzetpolitikáról, a megméretés után a miniszterelnöknek valamilyen döntést hoznia kellett a határon túli ügyek kezelése terén is. Fura habitusából adódóan arra semmiképpen nem lehetett számítani, hogy ott folytatja, ahol abbahagyta. Így két lehetőség állt Gyurcsány előtt: kitalálni valami egészen eredetit, újat a kisebbségben élő magyarok kérdésének kezelésére, avagy hagyni az egészet a fenébe. Ez utóbbi mellett döntött a kormányfő azzal, hogy a Miniszterelnöki Hivatal egyik főosztályává degradálta a tizennégy éves múltú Határon Túli Magyarok Hivatalát (HTMH) és gyakorlatilag megszüntette a Magyar Állandó Értekezletet (Máért), a magyar–magyar párbeszéd 1999-ben létrehozott, intézményesített fórumát. Jelzésértékű az a módozat is, ahogyan e két fontos intézmény felszámolása megtörtént. Komlós Attila, a HTMH elnöke szerdán egy rögtönzött állományi gyűlésen jelentette be, hogy a hivatal június 30-án beszünteti tevékenységét, ekkor valamennyi munkatársának megszűnik a munkaviszonya. Ami a Máértot illeti, László Boglár, Gyurcsány sajtófőnöke a következőképpen érvelt: kompromisszum- és megállapodásokat felmutatni képtelen Magyar Állandó Értekezletet nem hív össze a miniszterelnök. Na de mi lesz akkor, ha holnap az Országgyűlésről mondja ugyanezt a kormányfő? Mondjuk ekképp: Minek ez a veszekedés, hangos vitázás, uraim? Vagy megállapodunk, vagy bezárom a parlamentet! Tessék választani!
Gyurcsány Ferenc sértődöttség és némi spórolás okán bezárta a nemzetpolitikai boltot. Hogy mi jön ezután? Göncz Kinga a Heti Világgazdaságnak nyilatkozva már arról beszél, nem feltétlenül jó az, ha Bukarest várható jövő évi EU-csatlakozása után megnyílik a magyar munkaerőpiac a román állampolgárok, azaz az erdélyi magyarok előtt. Lenyomják a béreket, és aztán jóléti ellátásokra is igényt tarthatnak – érvel a meglepetés-külügyminiszter. Jönnek a hétköznapi december ötödikék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.