Luxusbörtön

Csontos János
2006. 06. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem megy ki a fejemből az a közérdekű epizód, amely a minap esett meg a Fővárosi Közgyűlés plenáris ülésén. Zsinka László, a MIÉP–Jobbik frakcióvezetője azt fejtegette, hogy a fővárost is elérte a gyurcsányi handabandázás, vagyis a korábbi nagy ívű fejlesztési ígéretek helyett az önkormányzati választások kampányára készülve most minél kevesebb közpénzt igénylő projekteket vesz elő a főváros. E megállapítás igazságtartalmát elég nehéz volna objektíven tagadni. A hangzatos PPP-konstrukciók honi verziójában ugyanis, amikor a közfejlesztésekbe magántőkét vonnak be, lényegében nem történik egyéb, mint hogy a tehetségtelen és fantáziátlan hatalomgyakorlók a jelenlegi adófizetők mellett a gyermekek és unokák generációit is felelőtlenül eladósítják a tiszavirág-életű politikai érdekekért, a napi túlélésért. Olyan, mintha épülne-szépülne az ország és a város, pedig csak Potemkin-falvakról van szó. Zsinka azonban nem állt meg a tényszerű helyzetelemzésnél, hanem – országos léptékűvé emelve mondandóját – azt is hozzátette: ha Magyarország jogállam lenne, a miniszterelnök börtönben ülne.
Magyarország természetesen jogállam, ha kezdetleges és csökevényes is. Ugyanakkor a pillanatnyi miniszterelnöknek a felületes szemlélő optikájával jó néhány síkos ügyet a nyakába lehetne varrni; feltéve, ha nálunk is meghonosodott volna az a fajta nyomozó-államügyészi gyakorlat, mint például Olaszországban, amely sem politikai, sem maffiatekintélyt nem ismer. De nem honosodott meg: ezen a tájon a Nomentana és Fittelina típusú ügyeket inkább elsikálják, mert még az igazságszolgáltatásra vonatkozó költségvetési fejezet látná a kárát a túlzott keménykedésnek. Gyurcsány üzletemberként jó érzékkel mindig a törvényesség határán egyensúlyozott (a Medgyessy-féle „törvényes, de nem erkölcsös” kategóriát testesítette meg); ez a mentalitás azonban egy más léptékben, a kormányzás műfajában akár államcsőddel is fenyegethet. Így aztán én nem kívánom, hogy a Nagy Handabandázó (luxus)börtönben üljön: megelégednék azzal, ha nem ülne a kormányfői bársonyszékben.
Nehéz lehet azonban elviselni a defenzívába került, hazugságban maradt européer szocialistáknak, ha főbenjáró kérdésben egy MIÉP–Jobbik-politikusnak van igaza. Mivel a kormányzó pártok fővárosi impotenciáját bajos vitatni, az MSZP frakcióvezető asszonya, a párt bukott főpolgármester-jelöltje, Gy. Németh Erzsébet szót kért, és megpróbálta stiláris harcmezőkre terelni a dolgot. A pártbéli szervilizmus szép példájaként a miniszterelnök nevében visszautasította Zsinka kijelentéseit, szó szerinti jegyzőkönyvet kért, majd némi szövegelemzés után kilátásba helyezte, hogy akár jogi lépéseket is tesznek Zsinka ellen.
Bravó, frakcióvezető asszony: ez a beszéd! Ilyen a demokrácia szociáldemokrata szemszögből: ha nem tudunk érvelni, rohanunk a bíróságra. A főváros parlamentjében elhangzott szavak miatt, a politikai szólásszabadság nagyobb dicsőségére. Zsinka persze rögvest védekezni kényszerült: ő szakmai érveket sorolt, s eközben nyilvánított véleményt feltételes módban egy feltételezett helyzetről; vagyis nem kijelentést tett, hanem csak véleményt nyilvánított. Nyílt politikai ütközet helyett szánalmas bírósági hablaty: a MIÉP– Jobbik máris besétált az MSZP kátyús utcájába. Szívből javaslom Gyurcsány Ferencnek, mihamarabb szabaduljon meg a frakcióvezető asszonytól, mert szörnyű blamázs az ilyesfajta antidemokratikus harcmodor. Persze csak ha nincsenek elévülhetetlen érdemei – például a Divatcsarnoknak az általa helyszíni sajtótájékoztatón beharangozott csúcsmúzeummá alakítása terén…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.