Zárójelbe tett magyar honvédelem

2006. 06. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szekeres Imre ízig-vérig szocialista pártpolitikus lesz a honvédelmi miniszter. Bár senkit sem lehet jogosan bírálni újdonsült beosztásába kinevezésének első napján, a polgári oldal és minden józanul gondolkodó magyar számára Szekeres előéletéből nyilvánvaló, hogy folytatódni fog az egyik legfontosabb nemzeti intézmény tudatlan-tudatos degradációja. Az a folyamat, melyet Juhász Ferenc vezetése idején egy olyan védelmi felülvizsgálat jellemzett, melynek célstruktúrájától „csak” a finanszírozást vették el.
Márpedig a Honvédelmi Minisztérium (HM) tevékenységi területe közel két évtizednyi hányattatást követően ma már mindenképpen nagy odafigyelést igényelne, hogy valamikor majd újra betölthesse azt a szerepet, amit az ilyen intézmények a világon mindenütt betöltenek az adott ország és nemzet életében. Ne legyen kétség: a HM által irányított honvédség már jó pár éve elhagyta azt a kritikus szintet, amikor még képes volt az alapvető feladatok ellátására, ám a negatív folyamatok mielőbbi megállítása nyilvánvalóan megkönnyítené a valamikor – reményeink szerint – biztosan bekövetkező rehabilitációs munkát. De mik is ezek a feladatok? Ha egy mondatban kellene öszszefoglalni, akkor a modern honvédségnek „a nemzeti szintű szükséghelyzet-megoldó intézménynek” kellene lennie, egyfajta olyan biztosításnak, melyet a nemzet a legrosszabb időkre köt, miközben puszta létével hozzájárul a nemzeti érdekérvényesítés reális manőverezési terének fenntartásához. Mert – biztonságpolitikai előrejelzések, szalontrendek ide vagy oda – a rossz idők bizony jönnek a legkülönbözőbb formában, hiába is akarja elhitetni velünk a Gyurcsány-kormány, hogy egy merőben új korban élünk, melynek a yuppie-k a főhősei, és amelyben a vállalati hatékonyság a döntő. Az elmúlt (és az éghajlati trendeket figyelembe véve a jövőben sokszor ismétlődő) árvíz éppen a honvédség egyik nélkülözhetetlen békeidőszaki feladatára mutatott rá, melyben hiányos technikai felszereltségével ugyan, de tökéletesen helytállt. Parancsra a szerződéses honvédektől a magasan képzett Gripen-pilótákig mindenki rakta a homokzsákokat, olyan alkalmazási rugalmasságot, integritást demonstrálva, mellyel civil szervezet soha nem vetekedhet. Uniós és NATO-integrációtól függetlenül térségünk hagyományosan instabil, míg a globalizációból eredő új kihívások a következő évtizedekben minden bizonnyal igénylik majd a honvédség úgy regionális, mint globális fegyveres bevetését, olyan munkáját, melyet a szocialistákhoz közeli őrző-védő cégek sajnos nem tudnak elvégezni.
Míg az eléggé világos a polgári-nemzeti értékrendűek számára, hogy a honvédelemnek mit is kellene jelenteni ma, a XXI. században, érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a valóságban a Gyurcsány-kormány újabb megszorításai miként sújthatnak majd le a HM-re a következő években. Merthogy ez bekövetkezik, az szinte biztos. A honvédelmi struktúra nem tudja magát megvédeni (különös tekintettel a végekre, azaz a csapatokra), mivel politikai hasznot nem hajt, szavazatot nem hoz társadalmi támogatottság híján. A területvédelmi képességek magvát még magukban hordó alakulatok, azokhoz kötődő fegyvernemek (harckocsik, tüzérség, légvédelmi rakéták, harci helikopterek, MiG–29-esek) könnyű prédái lehetnek az újabb „spórolásnak”, s most az sem kizárt, hogy a Gripen-program sem bizonyul érinthetetlennek, vagy legalábbis nem élnek majd a drága gép nyújotta lehetőségekkel.
Mint mindig, ismét a HM vízfejét kitevő személyi állomány lesz a legjobb helyzetben íróasztala megvédéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.