Hol a cement?

László Tamás
2006. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben elterjedtek az ilyen mondások, hogy „elszaladt a költségvetési hiány” (mintha lába volna a szerencsétlennek), „romlik a forint” (mintha az magától menne), „túlléptük az idénre tervezett…” (bármi behelyettesíthető ide, ami a gazdasági életet illeti). Az általános alany és a többes szám első személy használata uralkodóvá vált. Senki nem tehet semmiről. Különösen nem az immár jogfolytonos kormány, amely jogfolytonos a Kádár-, Grósz-, Németh-, Horn-, Medgyessy-, Gyurcsány-kormányokkal. Akik szintén nem feleltek (hiszen senki nem vonta felelősségre őket) az ’56 utáni véres megtorlásokért, a húzd meg-ereszd meg politikáért, a falvak szétveréséért, a puha diktatúra mocsaráért, a dollármilliárdokban mérhető végzetes eladósodásért a Kádár–Grósz–Németh-uralom alatt, a gazdasági összeomlásért és a spontán privatizációért, amely a rendszerváltozáshoz vezetett, majd utána a teljes gazdasági-társadalmi csődért, az ellenforradalmi taxisblokádért, a Horn-, Medgyessy-, Gyurcsány-féle embertelen és hazug társadalom- és gazdaságpolitikáért, ami az utóbbi négy év 5000 milliárdos adósságnövekedésében csúcsosodott ki!
Hol a pénzünk, és kik a felelősök azért, hogy ez a teljes csőd létrejöhetett? Senki, illetve a vezetők ránk, az egész népre akarják hárítani a felelősséget, mondván, hogy mi mindannyian felelősek vagyunk érte. Döbbenetes, de még elképesztőbb, hogy ezt a nyelvi leleményt elfogadjuk… Elfogadjuk a magyarázatot, hogy nyugdíjakra fizették ki – mire fizetjük akkor évtizedek óta a járulékainkat, ha ez csak hitelből fedezhető? Autópályákra? Azok nagyrészt még ki sincsenek fizetve, az unokáink is fizetni fogják Európa legdrágább, a PPP-programban épített pályáit.
Álljon itt egy keserű vicc a korlátlan felelőtlenségű társaságról, amit úgy hívnak, hogy magyar kormány (az ország egy kft.). Összedől egy ház, beomlanak a vasbeton födémek, összeroppannak az oszlopok, maguk alá temetnek építőket, lakókat, mindenkit, aki benn rekedt a házban. Összeül a bíróság, és maga elé idézi (ki mást is idézhet?!) a vasbeton szerkezet alkotóelemeit: a homokos kavicsot, magyarul sódert, a betonacélt és a cementet. Elsőnek a sóder áll a bíró elé: „Én, kérem, csak éreztem, hogy nyomnak minden irányból, egy darabig ellenálltam, aztán egyszer csak összeroppantam, porrá zúztak a rám nehezedő erők. Homok, törmelék lett belőlem.” Másodiknak a betonacél következett: „Engem meg minden irányból húztak, nyúltam, csak nyúltam, és egyszer csak nem bírtam tovább az iszonyú feszültséget, elszakadtam. Így történt, bíró úr, látja, mi lett velem.” A cement nagy nehezen állt a bíró elé, látszott rajta, hogy legszívesebben megszökne, de a bíró hajthatatlan volt: „Na, cement, veled mi történt?” A cement válasza: „Hja, kérem, bíró úr, én ott sem voltam!” Így dől össze egy ház, temet maga alá mindent, és a cement nagy nehezen kimondja az igazat, hogy ott sem volt. A vezetőink sem voltak ott? Ha ott voltak, azért felelnek, ha nem voltak ott, akkor azért! A házunk, az egész ország pedig összedőléssel fenyeget…
És hol a cement, ami egy népet, egy országot összetart?
És hol a „felelős kormány”, ami már az 1848-as 12 pontban is így szerepelt?

A szerző országgyűlési képviselő (Fidesz)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.