Leomlanak-e a falak a fejekben?

Techet Péter
2006. 07. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor 1997-ben az egykori maoista Stéphane Courtois és történésztársai kiadták A kommunizmus fekete könyvét, hatalmas vihar támadt a francia közéletben. A francia baloldal ugyanis őrjöngve utasította el a könyv alaptézisét, miszerint a kommunizmus – hasonlóan a nácizmushoz – lényegénél fogva gyilkos és emberellenes eszme lenne.
Miközben a kelet-európai jobboldali számára Courtois ezen véleménye már-már banális közhelynek tűnhet, a nyugati baloldali értelmiség ugyanilyen evidenciaként kezeli a kommunizmus erkölcsi fölényének gondolatát. A nyugat-európai „társutas” értelmiség számára csak a nácizmus jelenti az abszolút Rosszat, amelynek 1945-ös veresége – ennek megfelelően – valamiféle metafizikai és metapolitikai tartalommal felruházott morális diadallá stilizálódott a nyugati történetírásban. És ez a történetírás sohasem felejti el, hogy a Gonosz elpusztításában Sztálin is részt vett, aki tehát legfeljebb csak relatív lehet gonosz. Ahogy számos baloldali ma is mondja: Sztálinnak csak az eszközei, de nem a céljai voltak emberellenesek. Hiszen – kérdezhetnék a nyugati balosok – van-e szebb és üdvösebb eszme az egyenlőség és testvériség szívet melengető gondolatánál? A kommunizmus története ebben az interpretációban mint egy kisiklott gyönyörű eszme története jelenik meg – ezzel szemben a nácizmus esetében a céljait is megvetendőnek tartják Nyugaton. Nincs tehát nagyobb bűn ma Európában, mint a kommunizmust és a nácizmust azonos módon el- és megítélni. Olyan gondolatbűn ez, amelynek elkövetésétől még a kereszténydemokrata és konzervatív politikusok is óvakodnak, s csak néhány outsider – vállalva a kitaszítottság és lenácizottság ódiumát – mer Nyugat-Európában is úgy gondolkodni, ahogy az a kelet-európai jobboldali körökben magától értetődőnek számít.
2000-ben jelent meg Alain de Benoist, a Nouvelle Droite világhírű filozófusának könyve Communisme et nazisme címen, amelyben a szerző precíz érveléssel és történelmi tények idézésével cáfol meg fejezetről fejezetre egy-egy, a kommunizmus erkölcsi kiválóságát bizonyítani hivatott, Nyugaton dogmaként kezelt tézist. A könyv alapüzenete a totalitarizmus elutasítása (amely az új jobboldal ideológiájának is a lényegét adja), de a totalitarizmus fogalmát – ahogy azt egykoron a neves német–amerikai filozófusnő, Hannah Arendt is tette – a kommunizmusra is kiterjesztette. A könyv ismét hatalmas botrányt keltett, de a baloldali dogmákat ez sem tudta megingatni. Az 1997 óta beinduló, valamelyest szabadabb és élénkebb viták azonban bátorítást adnak az antikommunista politikusoknak is. Most éppen a francia jobboldal 64 képviselője támogatta aláírásával a Bruno Gilles (UMP) benyújtotta törvénytervezetet, amely november 9-ét, a berlini fal leomlásának napját a kommunizmus áldozatainak emléknapjává tenné egész Franciaországban. A francia politikus szerint – ahogy azt a Figarónak nyilatkozta – „semmi
sem igazolja a XX. századot vérrel beszennyező két totalitarizmussal való eltérő bánásmódot”. Franciaországban, ahol Lionel Jospin egykori kriptotrockista miniszterelnök a „XX. század legnagyobb eseményének” nevezhette az 1917-es proletárforradalmat, bátor és felettébb veszélyes tett ilyen kemény antikommunista kijelentést tenni.
A tervezetet támogatásáról biztosította az ismert munkásváros, az 1935-től 2001-ig kommunista irányítású Seine-Saint-Denis jelenlegi liberális (UDF) polgármestere, Jean-Christophe Lagarde is. A polgármester már megválasztásakor bizonyította antikommunista elkötelezettségét, amikor is a rue Lénine-t, arra hivatkozva, hogy Lenin bűnöző volt, átneveztette.
„A kommunista rezsimek intézményesítették a terrort; mindezt hajlamosak vagyunk elfelejteni a berlini fal leomlása óta” – mondja egy másik aláíró, Philippe Vitel (UMP). A javaslat immár a francia nemzetgyűlés előtt van, de kérdéses, hogy – a nemrég elhunyt nagy gondolkodó, Jean-Francois Revel kifejezésével élve – a falak a fejekben is leomlottak-e.

A szerző politológushallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.