Mi jár a tandíjért?

Péntek Orsolya
2006. 07. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adjunk egy lépésnyi előnyt a sarcpártiaknak, és induljunk ki abból, hogy a költségvetés helyzete tényleg indokolttá teszi a tandíj bevezetését. (Hogy hogy jutott ilyen helyzetbe a költségvetés, annak taglalását a szakértésre szakosodott közgazdászokra bízzuk, miközben reménykedünk, hogy a tandíjmentes képzésben részesülő gazdasági lángelméink között előbb-utóbb akad majd legalább egy, akiről kiderül, hogy szakértőtúltengés miatt inkább rapid problémamegoldásra szakosodott.)
Tehát: fogadjuk el, hogy a művelődéshez és a karrierhez való jog a szociáldemokrata (?) kormány alatt nem jár minden fiatal állampolgárnak, csak azon csoportnak, amely gazdasági helyzete révén már amúgy is kiváltságos. A legtöbb esélye a továbbtanulásra így annak van, akinek gazdagok a szülei. És az, akinek gazdagok a szülei, még akkor is tovább tanulhat, ha tehetségtelenebb, mint egy szegény – például roma – családból származó diák. Itt ne jöjjön senki azzal, hogy a „jó tanulók” majd mentesülnek a fizetési kötelezettség alól: aki elvégzett egy egyetemet vagy főiskolát, az pontosan tudja, hogy minden egyes vizsga lutri, hogy „mindent” senki nem tud, és hogy a kreativitást, az önálló gondolkodást nem igazán díjazó magyar felsőoktatásban három embertípus summa cum laude: a zseni, a mázlista és az autista, aki bevágta szóról szóra a telefonkönyvet. Másrészt, ha a legjobban teljesítő tizenöt százalék lesz tandíjmentes, az azt jelenti, hogy a 15-be nem, de a legjobban teljesítő 16 százalékba bekerülő szegény diáknak ugyanúgy, ugyanannyit kell fizetnie, mint a legrosszabb gazdag diáknak.
Ott tartunk, hogy a kiváltságos csoport, amelynek tagjai valahogy fizetni tudnak, megkezdheti a tanulmányait. A kérdés az, hogy a kiváltságos csoport pontosan miért fizet. Nézzük, mit kapunk a pénzünkért! Hajlamosak lennénk rávágni, hogy diplomát. Ezek szerint a diploma nem más, mint árucikk, amit az Ecserin is megvásárolhatnánk, ha nem büntetnék. Némiképp árnyaltabb világképet sejtet, ha azt válaszoljuk, hogy tudást. Kompetenciát. Ez esetben egyetlen kérdés merül fel: milyen tudást lehet szerezni a magyar felsőoktatásban? Ahhoz, hogy a tandíjfizetés jó – megtérülő – befektetés legyen a diáknak, piacképes, azaz drágán eladható tudást kellene szereznie. Ez azonban nincs így: míg egy közgazdász vagy jogász jól jön ki az üzletből, a tanárok, orvosok, bölcsészek gyakorlatilag rosszabb esélyekkel indulnak, mint egy szakképzett munkás. Közgazdaságilag ez annyit tesz: nincs szükség rájuk a piacon. Az a megoldás viszont sajnos a Nagy Szent Piaci Törvény ellenére sem fog működni, hogy akkor bezárunk néhány egyetemet, holnaptól nem lesznek irodalomtörténészek, matematikatanárok és altatóorvosok, ezeket a munkákat a jelen állás szerint ugyanis is el kell végeznie valakinek.
A másik kérdés a tandíjjal kapcsolatban az: milyen körülményeket biztosít a felsőoktatási intézmény a diákoknak? Milyen jogon szednek be pénzt ott, ahol nincs elég kollégium (albérlet: fizesd azt is), nincs elég terem, tanár vagy számítógép, és a vizsgára való bejelentkezés, a méregdrága jegyzet és szakirodalom beszerzése, a könyvtárban való versenyfutás az egyetlen példányban rendelkezésre álló 1957-es szakkönyvért vagy a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzése (fizesd azt is) több időt és energiát vesz el, mint maga a tanulás? Miért fizessen évi 105 ezret egy omladozó egyetemre járó, albérletben nyomorgó magyar–történelem szakos diák vagy egy potenciális énektanár, aki a munkaerőpiacon csak fillérekért tudja eladni magát?
Valaki egyébként a minap úgy vélte, tandíj igenis kell, legalább a sok semmirekellő bölcsész nem a romkocsmákban múlatja majd az időt, és még azt is vélte, „egyetemre járni, meg sokat keresni, meg mindent megvenni, ami benne van a Media Markt-katalógusban, az nem alapvető emberi jog”. Helyes. Várjuk, hogy cikket írjon arról is: közgazdasági szempontból a gázáremelés is jó döntés, mert legalább megfagynak a nyugdíjasok, és a szegény államnak nem kell nyugdíjat fizetnie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.