Mindenki halott, de a rendszer él

Olvasónktól
2006. 07. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gróf Klebelsberg Éva
Gróf Károlyi László és felesége vendégei voltunk a fóti Károlyi-kastélyban, ahol Jon Basil Utley amerikai újságíró előadását hallgattuk meg az egykori Szovjetunió kényszermunkatáborairól, az egykori helyszíneken és múzeumukban folytatott kutatásairól.
A hallgatóközönség nagyobbrészt a kommunizmus hazai és szovjetunióbeli áldozataiból tevődött össze.
Előadónk édesapját vesztette el az egyik szovjetunióbeli munkatáborban. Tehát legmélyebben emberileg, személyesen, és azután amerikai újságíróként, az emberi jogok védelmezőjeként kutatta a sztálini gulágrendszer történetét a hivatali jogi bűntettektől, mint a rendszer jogszerűségét mindenképpen igazolni akaró koncepciós perektől a 20-30 százalékos rabveszteséggel dolgozó fogolyszállításig. Elkötelezettsége a komplex gulágpokol-kutatás mellett példaértékű. Jon Basil Utley előadása mindenkit meggyőzhetett arról, hogy nincs új a nap alatt. Az önkényuralmi rendszereknek törvényszerűen szükségük volt/van eme önvédelmük szempontjából nélkülözhetetlen kényszermunkatáborokra. Sztálin, ahogy hallhattuk, a cári besúgórendszer fizetett alkalmazottjaként, ügynökeként kezdte emberiségellenes pályafutását. Halála után kezdték a kényszermunkatáborok felszámolását. Ehhez nemcsak Hruscsov hatalomra jutására, hanem Szolzsenyicin demokráciáért kiáltó írói tevékenységére is szükség volt. Majd a kegyelemdöfést ennek az ördögi fogvatartási rendszernek a táborokban kitört börtönlázadások nyilvánosságra kerülése adta meg.
A táborokban raboskodó, legutolsó páriaként kezelt, munkaerejükben szinte halálukig kihasznált embertársaink lassan kiszabadultak, de beszélniük az átéltekről tilos volt. A hallgatás és az elhallgattatás következményeként nem tudhatjuk még milliós nagyságrendben sem a guláglakók számát, különösen nem átélt privát történelmét. Sztálin halála idején a fogvatartottak száma hárommilliótól húszmillióig terjedhet, amelyen a történészek még elvitatkozhatnak pár évtizedig.
A jó történész és a jó újságíró a tényeket és a dokumentumokat vizsgálja, és lehetőleg a helyszínen… Bizony nem mindenki megy el az igazság esetleges hivatali utódengedélyekhez kötött felkutathatósága reményében az emberiség eme kálváriájának szomorú csonthalmait a helyszínen kutatni. Például Sziktivkárba is, a Szovjetunió Komi-földi vagy zürjén (finnugor) őslakosságú államának leggyászosabb gulágtáborának történetét tanulságként a világ elé tárandó.
Az elhallgatás betonszarkofágja máig hat. Hat az itthoni ÁVH-s – belügyi – szt- tiszti még fennálló érdekrendszerben, ahol például a külügyminisztériumi selejtezendő titkos aktákat nyugalmazott szigorúan titkos volt belügyi tiszt válogathatja és érdekét értékké konvertálhatja a mi, a kommunizmus áldozatai kárára. (HVG Hírlevél cikke a következő címmel: Kecskére a káposztát, majd a cím alatt szintén szellemes leaddel: nem minden belügyes külügyes, de minden külügyes belügyes). Az előbbiekhez képest nevetséges apróság egy-egy napfényre került/napfényre kerülni engedett ügynökmúlt, amelynek sem erkölcsi, sem jogi következményeit nem vonják le.
Amerikai újságíró barátunk előadását a szomorú tanulsággal zárta: „Mit tehetünk, ma már mindenki halott.”
Mi a demokrácia érvényre juttatása céljából és a közelmúlt történetéből tanulva ezt mondhatjuk: „Igen, mindenki halott, de a rendszer él!”
Simon Wiesenthal, ha élne, bizonyára azt mondaná, hogy RECHT und NICHT RACHE – ahogy ezt egyik könyve címeként is választotta. JOGOT és NEM BOSZSZÚT! Vegyünk róla példát, védelmezzük végre a megfigyeltek, a megnyomorítottak emberi jogait, ne csak a tönkretevőikét.

A szerző történész,
a Klebelsberg Történeti Intézet vezetője

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.