Nagy budapesti Combino-botrány

Munkatársunktól
2006. 07. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tehénvédelemre szakosodott főpolgármesterünk nem ír nekünk blogot. Pedig zabálnánk. De azért törődik az ő népével, és a Városháza hűvös folyosóin kreatív munkatársaival kitalált egy társasjátékot nekünk. A játék neve: Kapd el a Combinódat. A játék több szakaszból áll, Demszky és csapata főleg fiataloknak ajánlja, de – ennek oka csak a hatalmas érdeklődés és a hervadhatatlan mosolyú főpolgármester népszerűsége lehet – nyugdíjasok is szép számmal részt vesznek benne.
Az első, bemelegítő gyakorlatban a játékosok rendezetlen sorokban félliteres Szentkirályival a kezükben föl-alá futkosnak a járdaszigeten. Ez különösen 35 fokban izgalmas. A játékszabályok előírják, hogy a futkosás során a meglangyosodott kristályvizet kíméletből sem szabad az ellenfél nyakába loccsantani. A következő lépés: törökülésben a járdaszigetre telepedve ki kell találni, hogy milyen jármű szállít minket a Jászai Mari térről a Blaha Lujza térig. A sínek között Demszky arcával díszített pólóban tizenéves lányok kérdőíveket osztogatnak, amelyen be lehet ikszelni a következő válaszokat: 1. régi villamos jön, 2. Combino jön, 3. M2 jön, amelynek útvonalát a térképészek most archiválják az utókornak, 4. M2B jön, amely a külföldiek kispénzű hányadára való tekintettel városnéző minikörutat tesz, 5. egyáltalán nem jön semmi.
A helyes választ adók kétféle póló közül választhatnak: az egyiken Demszky arcképe, a Liberális csasztuska első soraival: „Budapest nem szénaboglya, Demszkynek is legyen blogja!” A másikat isztriai nyaralója díszíti, alatta felirat: „Fizess több adót, neked is lesz ilyen nyaralód!” A bemelegítő gyakorlat után egy csinos, Demszky-pólós lány megkérdezte a játékosoktól, tudják-e, miért M2, M2B és M2K a rejtélyek útján járó metrópótló buszok neve. Amire egy gyöngyöző homlokú játékos azt válaszolta, hogy az M2 az, ami nem várja meg az utast, az M2B egy rövidítés, mert ez a busz csak akkor jön, ha felszólító módban egy közismert igével nógatják, az M2K pedig a BKV illetékeseinek fölmenőire mostanában használatos, eléggé bárdolatlan megjelölés kezdőbetűje. A játékos nem kapott pontot.
Az első fordulóban egy fiatalos nyugdíjas bácsika nyert, mert ő töltötte ki leghamarabb a kérdőívet, és eltalálta a helyes választ, miszerint „egyáltalán nem jön semmi”. Tényleg nem jött semmi. „Tapsoljuk meg a játékost!”, indítványozta a Demszky-pólós lányt időközben leváltó, öltönyös, a Városházából kiküldött játékmester. A sokat tűrő pesti nép lelkesen tapsolt. A városházi mókamester átvette az irányítást, és közölte a járdaszigeten már el se férő, tolongó tömeggel, hogy a játék második fordulója a gyalogosok érdekében versenyfutás – na, jó, versenykocogás – lesz a Margit hídon. Aki ellenkező irányba tartana, az is részt vehet, csak hogy mindenki érezhesse a politikai szabadság enyhe mámorát.
A járdaszigeten ekkor egyre többen nógatni kezdték az M2B jelű metrópótló buszt, noha híre-hamva se volt, de valamiért az ő nógatása volt kedves az embereknek. Arra állt rá a szájuk.
Közben az engedelmes pesti nép – elöl mentek a Gyurcsányra szavazók – meleg kristályvizet lötyögtetve a kezében kocogni kezdett a budai hídfő felé. Már a szigetbejárónál voltak, amikor előttük lomha dőléssel az úttestre ereszkedett egy lámpaoszlop. Az emberek döbbenten lassítottak, egymásba botlottak, izzadtan egymásra zuhantak a hirtelen leállástól. A városházi mókamester kalapját lengette a hőkölés népének: „Csak semmi pánik! Benne van a játékban. Ez a verseny fénypontja: amikor egy varázsütésre hirtelen leereszkedő sorompóvá válik a villanyoszlop.”
„Nekem ez egy kicsit gyanús” – mondta egy zömök, megfontolt észjárású ember, akiről patakokban szakadt a veríték. „Ezt már nem hiszem el.” „Maga biztosan jobboldali!” – visította a játékmester. „Jobboldaliak álljanak ki, nem vehetnek részt a játékban!”
Egy töpörödött, ősz öreg nénike kiállt a sorból. „Fiacskám, nekem már mindegy, mit gondol rólam. Én csak el akarnék jutni az unokámhoz, a Lövőház utcába. Nem akarnék játszani, ha lehet” – mondta félénk alázatossággal, mintha legalábbis ő lenne a nyugdíjas érdekvédők elnöke. Néhány kismama ekkor már elájult. A gyerekek bőgtek, mert féltek a rájuk dőlő lámpaoszlopoktól, és sivalkodtak, hogy ők a Palatinusra akarnak menni.
A játékmester azonban nem tágított. A szigetbejárótól kezdve a tréfás verseny egyre inkább egy túlélőshow-hoz kezdett hasonlítani. A kristályvizes palackok kifogytak. Egy visszeres lábú asszony a híd korlátjának támasztotta hatalmas bevásárlószatyrait, leült a poros aszfaltra, és fuldokolva megnyitotta a blúzát.
„Végigmegyünk a távon” – mondta a játékmester. „Bátran és igazságosan. Vállalnunk kell a terheket. Nincs letérés az útról. Nincs megállás. Ezt nekünk vállalni kell. Egy szebb jövőért. Az unióért. Magyarország-részvénytársaságért. Pistiért, Feriért és Ildikóért.” Egy kisebb csoport ekkor lement a szigeti aluljáróba. Ott legalább árnyékban voltak. „Hagytuk, hogy hülyét csináljanak belőlünk. Elbűvölt minket, hogy Combino száguldozik a hídon. És most tessék, gyalog menetelünk, mint a rabszolgák.”
A makacsabbak már egészen közel jártak a budai hídfőhöz. Az utolsó lámpaoszlop – amelyen ott virított a fölirat: „Új egyensúly” – enyhén megingott. Kitört a pánik. Az oszlop hatalmas dörrenéssel földet ért, átszakítva a Margit híd korlátját. Néhányan sokkos állapotban beugrottak a Dunába. Ekkor a budai oldalról fekete gépkocsikaraván kanyarodott a hídra. Kormánytagok suhantak a Parlament irányába. Kóka kocsiján kicsiny, kék, sokcsillagos zászló mutatta az utat az unió felé. Kóka kihajolt a kocsi ablakán, „Van média? – kérdezte, majd cinkos mosollyal hozzáfűzte: – Ha van, ha nincs, kimondom: éljen a Magyarország-részvénytársaság!” És klimatizált autójával elsuhant a plebs orra előtt.
A városházi mókamester érezte, hogy helyzet van, ezért ujjával csettintett, hogy rá figyeljenek, és újból nekidurálta magát: „Egy-kettő! Tartsatok ki! Mindjárt a célnál vagyunk. Dobjátok el bevásárlókosaraitokat! Ne törődjetek semmivel! Csak fussatok, fussatok, a ti futásotok nélkül lehullanak a csillagok az uniós zászlóról!”
Az emberek ekkor megálltak. Megfogták a mókamestert kezénél-lábánál. „Tudsz úszni? Mert most szükséged lesz rá” – mondták, és behajították az öltönyös embert a Dunába.
Az újságok másnap első oldalon közölték a hírt: „Óriási sikert aratott a budapestiek körében a Kapd el a Combinódat-játék.” Az első forduló győztese, a nyugdíjas bácsika ott állt az Új egyensúly feliratú villanyoszlop tövében, amely akkor még nem dőlt ki.
A rakodópart alsó kövén ültem. Néztem, hogy úszik el az őszi önkormányzati választások lehetősége. Alig hallottam, sorsomba merülten, hogy fecseg a kormány, hallgat a fővárosi ellenzék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.