A Hezbollah szervezete és politikája

Speidl Bianka
2006. 08. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkban kevés politikai szervezet képes annyira megosztani a világ közvéleményét, mint a Hezbollah. A Közel-Kelet hősként ünnepli Haszan Naszrallahot, a szervezet főtitkárát, fotói az üzletek kirakatait, a taxik szélvédőjét díszítik, s az utak mentén óriásplakátjai mellett haladunk el. A térség politikai vezetői azonban – Irán és Szíria kivételével – az európai országok többségéhez és az Egyesült Államokhoz hasonlóan elítélik fellépését.
A vádak már jól ismertek: terrorizmus és vallási fanatizmus, azaz kísérlet egy Iránhoz hasonló iszlám állam létrehozására Libanonban. A Hezbollah csaknem huszonöt éve folytat háborút Izrael ellen. A harc ideológiai töltetéhez egy konkrét dimenzió is társul: Libanon területi integritásának megóvása. Ennek jogosságát a világhírű, zsidó származású nyelvészprofesszor, Noam Chomsky megállapítása is alátámasztja, amely szerint a libanoni polgárháború során végrehajtott izraeli hadműveletek világossá tették: az izraeli kormány a civil lakosságot mindenkor túsznak és eszköznek tekintette ahhoz, hogy akaratát a bejrúti kormányzatra rákényszerítse, és ehhez mindvégig élvezte az amerikai kormányzat erkölcsi és anyagi támogatását.
Izrael a vallásilag megosztott Libanonban fél évszázada egy előretolt helyőrséget kíván létrehozni biztonsága érdekében, amelybe beletartozik a „Nagy-Izrael” létrehozásáról szőtt tervek megvalósítása is. Tel-Aviv szövetségeseket keresett és talált a mozlim demográfiai fölény miatt politikai vezető szerepüket féltő keresztény maronita politikusok között, később a politikai és gazdasági hatalmát biztosítani akaró szunnita Rafik al-Haríri miniszterelnökben s napjainkban az általa képviselt irányvonalat követő drúz Walid Dzsumblatt személyében. Az izraeli érdekeket szolgáló belső megosztás és feszültségkeltés tehát immár fél évszázados probléma.
A harc jelenlegi fázisában, a 2000-es izraeli kivonulás óta a vízkészlete miatt izraeli megszállás alatt tartott Sebaa farm visszaszerzéséért folyik, amelyet Izrael úgy foglalt el, hogy Libanonnal hivatalosan (soha) nem volt hadiállapotban. A Hezbollah dzsihádja úgynevezett defenzív dzsihád, hiszen az iszlám törvény értelmében egy elfoglalt vagy megszállt föld esetében a mozlimok kötelessége felszabadító háborút vívni. Ez minden mozlimnak személyes kötelessége, amely alól csak az jelenthet felmentést, ha ezt egy szervezet magára vállalja, és helyettük végrehajtja. Ezt vállalja el a Hezbollah.
Amint azt Náim Kásszem, a Hezbollah főtitkárhelyettese megfogalmazta: (a dzsihád) „számunkra nem annak az eszköze, hogy saját meggyőződésünket másokra erőltessük, hanem hogy jogainkat megvédjük… Sajnos olyan világban élünk, ahol a dzsungel törvényei uralkodnak, tehát az erősebb elnyomja a gyengébbet. Olyan népnek látjuk magunkat, amelyet megfosztottak jogaitól, s ebben a helyzetben csak az erő eszközeit hívhatjuk segítségül. Erről nem mondhatunk le”.
Izraellel kapcsolatban a szervezet pragmatikus szemléletét igazolja Naszrallah azon kijelentése, hogy a kétállamos megoldást nem szabotálnák, hiszen azt már palesztin belügynek tekintik. Ameddig azonban nem születik a palesztinok számára is elfogadható kompromisszum, továbbra is ösztönzik és technikailag is támogatják az öngyilkos merényleteket. Haszan Naszrallah az iraki események és az al-Kaida kapcsán a következőképpen határolta el a szent háborút a terrorizmustól: „Nem minden terepet nyilváníthatunk a dzsihád harcmezejének. A harc, a bombarobbantás és az öngyilkos merénylet önmagában még nem dzsihád, hanem csak fegyveres küzdelem… A Korán szerint dzsihádnak csak az Isten útján való harcolás nevezhető… Tehát nem minden merénylő mártír, csak az, aki az Isten ügyéért folytatott harcban leli halálát… Amikor egy ember a hazája, a nemzete, a szent helyek és az emberi méltóság védelmében emel fegyvert, elnyeri Isten tetszését; ez a dzsihád… Másrészről az ártatlan és elnyomott emberek vérének kiontása kifejezetten tiltott. Ez soha nem nyerheti el Isten tetszését; annál inkább kiváltja haragját.”
A szervezet az 1990-es évek elejétől kezdve parlamenti pártként illeszkedett be a politikai életbe, miközben óriási mértékben járult hozzá a szociális és infrastrukturális problémák megoldásához számos iskolát, kórházat és szakképzési központot hozva létre és működtetve. A sikeres médiapropagandának és kiterjedt, korrupciómentes szociális tevékenységének köszönhetően az iszlám ellenállás a társadalom minden rétegéből, a szunniták és a keresztények között is széles körű támogatásra talált. Ezzel összhangban a más felekezetekkel való együttműködés érdekében a szervezet politikai programjában az iszlám állam kialakításának gondolatát egyre kevésbé hangsúlyozták, sőt az izraeli csapatok kivonulása után a párt vezetősége mindent megtett, hogy megakadályozza a megtorlásokat az ellenséggel korábban együttműködő keresztényekkel szemben. Haszan Naszrallah úgy nyilatkozott, hogy „egy iszlám állam kialakításához a társadalom túlnyomó többségének a támogatása szükséges, ez pedig Libanonban nem áll rendelkezésre, és valószínűleg soha nem is fog”.
A térség lakói vallási és státusbeli különbség nélkül nemzeti felszabadító szervezetként tisztelik a Hezbollahot. Akciói az arab közvélemény erkölcsi támogatását élvezik, még akkor is, ha ezt a térség vezető politikusai közül nem sokan hangoztatják. Egyiptom, Jordánia és Szaúd-Arábia vezetőinek hivatalos véleményét személyes érdekeik és Amerikához fűződő gazdasági kapcsolataik határozzák meg. Ez mindhárom ország esetében érthetővé teszi a washingtoni irányvonal eddigi feltétlen támogatását részükről, amelyben azonban az utóbbi napok eseményei nyomán legalábbis a politikai retorika szintjén változás várható. A Hezbollah megítélésében tehát nem a szunnita–síita különbségek, a libanoni belpolitikában pedig nem a hazafias megfontolások játsszák a kulcsszerepet, hanem mindenkor az egyéni ambíciók és a gazdasági érdekkapcsolatok.

A szerző Közel-Kelet-szakértő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.