Piramisjáték

Sebeők János
2006. 09. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vadkapitalizmus fénykorában igencsak népszerű volt a piramisjáték. A piramisjáték: nomád vircsaft. A bizalmi és pénzügyi erőforrások előre megfontolt szándékú kifosztása. Nem gazdálkodási mód, hanem visszaélés a reménnyel. Önbecsapásra épülő kész átverés show. A szervezők eleve tudják, a bebukók pedig tudat alatt sejtik, hogy az extraprofit, extrakamat csak felemás úton: a további csatlakozók pénzéből fedezhető. Ha nincsenek további csatlakozók, akkor a rendszer finanszírozhatatlanná válik. Ez az a pillanat, amikor a befektetők buknak, a szervezők pedig lépnek. A piramisjátékot és minden gazdasági csalást a csődtől az különbözteti meg, hogy az elkövetők eleitől fogva tudják, hogy mi a helyzet, mégis belemennek, mi több, épp azért mennek bele a játékba, mert így haszonhoz juthatnak. A piramisjáték apoteózisa paradoxmód épp az összeomlás, amikor a nyerőgépből kinyomható az egész haszon. És a londinerek Hawaii szigetén nem tartoznak a kíváncsi emberek közé.
2006. szeptember 17. óta, egy önkéntelenül tett miniszterelnöki beismerő vallomás nyomán nyilvánvaló: Magyarország egy tudatosan játszott piramisjáték áldozata. Orbán Viktor csak odáig merészkedett, hogy kijelentse: a király sortban van. Gyurcsány Ferenc viszont önmagáról jelentette ki, hogy a király – miniszterelnök – meztelen. Négy év semmittevés, másfél esztendő hazugság. Ami eddig csak ellenzéki prófécia volt, az most a lehető „leghitelesebb” személy által igazoltatott vissza. Maga Gyurcsány Ferenc ismerte be, hogy a dübörgő gazdaságról, példátlan prosperitásról szóló meséken csak a hab volt igaz. Mese habbal, magyar jólét. Kiss Manyi hozzáfűzheti: fél kifli az uzsonnám.
A piramisjáték szervezői pénzre utaznak. Majd elutaznak. A nagy magyar piramisjáték szervezői nem a pénzre, hanem a hatalomra utaztak. És maradni akarnak. A nyugdíjemelés, az odavetett pénzek, juttatások: mind-mind csak beetetés, amikor pedig már bíztál bennük, már befektettél, akkor a szavazatodat veszik el. Ez az utolsó lehúzás. Utolsó, kicsi, megkuporgatott szavazatodat odaadod nekik, s másnap arra ébredsz, hogy vesztettél. Nincs több visszafizetett részlet. Háromszáz forintos vizitdíjra, ötszázalékos áfaemelésre ébredsz. Valójában mindvégig csak a szavazatod kellett nekik. Arról az egy pillanatról szólt minden, amikor bedobod az urnába.
Valamikor az ember varázslóhoz, a bölcshöz fordult ehhez hasonló nehéz helyzetben. Ma nincsenek varázslók és nincsenek bölcsek, csak nagyokosok vannak, bölcsesség végett hát az istenadta magyar államvasút segedelmével leutazom Tihanyra, hogy verjen vissza a visszhang. A tihanyi ekhó mint vátesz. Ő majd eligazít. „Húzzunk bele!” – kiáltom oda neki, mármint a tihanyi ekhónak, a válasz meg: „Húzzon el!” Hiába, már a tihanyi visszhang sem a régi. Torzít az is.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.