Kaba, gazdaságunk szomorú jelképe

Fiedler Anna Mária
2006. 10. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövidesen bezár a kabai cukorgyár – derült ki a híradásokból. Egy gyár felszámolása ma már nem okoz különösebb izgalmat, s a néhány száz érintetten kívül aligha ráz meg valakit túlságosan, hiszen naponta hallunk csődbe menő cégekről, vállalkozásokról. E téren sajnos a legjobbak közé tartozunk a kontinensen. A kabai cukorgyár bezárása mégis többet jelent egy lehúzott rolójú gyárkapunál, egy hétköznapi, piacgazdasági megfontolásból végrehajtott tranzakciónál.
Kaba és vele együtt a magyar cukorgyártás virágzása és hanyatlása a hazai gazdasági folyamatok szomorú jelképe. A magyar mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozás tudatos tönkretételének tipikus példája. A rendszerváltás előtt még tizenkét cukorgyárunk volt: Ács, Petőháza, Sárvár, Ercsi, Kaposvár, Selyp, Hatvan, Mezőhegyes, Szolnok, Szerencs, Sarkad, Kaba. (Ezt annak idején kedvenc földrajztanárom, László fater a kaposvári Petőfi iskolában tanította meg nekünk. Érdemes volt figyelni az óráján, mert aki felsorolta a gyárakat, kapott egy ötöst, s a folyamatos felsorolásnak köszönhetően az óra végére a legbutább gyerek is tudta, hol vannak cukorgyárak. S persze az osztály kilencven százaléka ötös volt, és mindenki szerette a földrajzot.) Nagy részük több mint száz esztendeje működött – az ercsi cukorgyár például 1808-ban kezdte meg működését –, munkásdinasztiák nőttek fel a gyárakban, amelyek biztos megélhetést jelentettek a környéken lakóknak. És biztos megélhetést jelentett a cukorrépa-termesztés is a földeken dolgozóknak.
Sajnos a több mint százéves hagyománnyal rendelkező cukorgyártást – amely még a szocializmus éveit is túlélte – sikerült tönkretenni az elmúlt évek rablóprivatizációjának. A gyárakat egy angol, egy francia és egy osztrák konzorcium vásárolta meg. A legnagyobb falatot az osztrák Agrana harapta ki a magyar cukortortából, hiszen jóval több gyárat szerzett meg, mint a másik két privatizatőr.
A dolgozók meg csak néztek, s mint az a 90-es évek magánosítási hullámában megszokott volt, fogalmuk sem volt arról, mi történik a fejük fölött. Csak azon csodálkoztak, miért egyezett bele az angol és a francia tulajdonos, hogy a harmadik, osztrák cég túl nagy befolyást szerezzen a magyar cukorgyártásban. Vajon miért nem fordultak emiatt a versenyhivatalhoz?
Aztán ez is kiderült. Másfél évtized távlatából már sokan úgy gondolják, hogy a cégek szépen megegyeztek arról, miként működnek közre, ha fedezniük kell egymást, ha nem túl törvényes eszközökhöz kell folyamodniuk. Jószerével semmi másról nem szól a Cukoripari Egyesülés története, hiszen 1992-es fennállása óta egyetlen cukorgyár létrehozása nem fűződik nevéhez, csupán bezárt gyárak jelzik ténykedését. S ne feledjük: a gyárak mind többségi külföldi tulajdonban vannak. Egy sem magyar. Még akkor sem, ha az osztrák Agrana tulajdonában lévő cukorgyárakat Magyar Cukor Rt.-nek hívják. Nevetséges.
Emlékezetes esemény volt, amikor 1997-ben az osztrák tulajdonban lévő Magyar Cukor Rt. ünnepélyes sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a mezőhegyesi cukorgyárat eladja a kabai gyár tulajdonosának, az angol Eastern Sugarnak. Az angol tulajdonos pedig bejelentette, hogy fejleszti a kabai gyárat, a legmodernebb gépsorokkal, világszínvonalú technikával szereli fel. A sajtótájékoztató egy elegáns, jó nevű belvárosi szállodában volt, a selyemmel leterített asztal mögött elégedetten mosolyogtak az Agrana és az Eastern Sugar képviselői. A mögöttük lévő kivetítővásznon grafikonok váltogatták egymást, s mindegyikből az derült ki, hogy a kabai gyár fejlesztésével nagyszerű lehetőségek várnak a kabaiakra. A cukrosok mosolyogtak, az újságírók alig várták, hogy vége legyen a bemutatónak, és végre elfogyasszák a folyosói asztalokon feltálalt gasztronómiai csodákat. Ez a kellemesnek ható, műboldog, már-már unalmas pillanat a mélyben mégis tele volt szörnyűséggel, emberi szomorúsággal, családok kilátástalan életének ígéretével. Ám ezt csak azok tudták, akik ott mosolyogtak szemérmetlenül az újságírók képébe. Az egyik újságíró megérezte a mosoly mögötti álságosságot, és megtörve a hangulat békéjét, feltette a kérdést: és mikor fogják bezárni a mezőhegyesi cukorgyárat?
Az asztal mögött ülők élénken tiltakoztak – s még abban az évben bezárták a mezőhegyesi cukorgyárat. De vajon miért volt szükség erre a színjátékra? Miért kellett a Duna-parti hotelbe invitálni, megetetni-megitatni az újságírókat? (Ki tudja, hány olyan tanácskozásnak adott otthont a szálloda a Horn–Kuncze-kormány idején, amelynek a magyar gazdaság szétverése, a nemzeti vagyon elrablása volt a témája…) Akkor az Új Magyarország újságírója kiderítette, hogy mi áll a dolgok hátterében. A privatizációs szerződésben ugyanis a tulajdonos kötelezettséget vállalt, hogy meghatározott ideig nem zárja be a gyárat. Bár ezt igyekeztek titokban tartani a játék főszereplői. A mezőhegyesi gyárat privatizáló Agrana tehát nem zárta be a gyárat, csupán eladta az Eastern Sugarnak, amely aztán végleg lehúzta a rolót. Még a gépeket is elszállították, hogy véletlenül se lehessen holmi partizánakció során – mondjuk, az éj leple alatt – újraindítani a gyárat. A tranzakció eredményeként háromszázhuszonkét ember került utcára, családfők százai váltak munkanélkülivé.
Még szerencse, hogy a végnapjait élő Új Magyarország megírta a cukorgyárosok trükközését, s így a dolgozóknak viszonylag tisztességes végkielégítést sikerült kipréselni a tulajdonosokból. És tessék, most a kabai gyárra is rákerül a lakat. Ahogy megszűnt a közel kétszáz éves ercsi gyár, a több mint százesztendős mezőhegyesi, a sarkadi, a selypi, a hatvani, az ácsi és a sárvári üzem. Az egykori tizenkét cukorgyárból már csak négy működik.
Állítólag bioetanolt állítanak majd itt elő, legalábbis ezt nyilatkozta Gráf József mezőgazdasági miniszter. De – őszintén – ki hisz már neki? Nemrégiben arról szóltak a híradások, hogy biogázüzem, etanolgyár és agrárlogisztikai központ lesz a mezőhegyesi cukorgyár helyén – már tizenegy ember irtja a gazt. És arról is szó volt, hogy biogázüzem lesz a bezárt sarkadi cukorgyárból.
Úgy tűnik, tele leszünk biogázzal. Ha pedig ennyi bioenergia lesz az országban, akkor nem kell aggódnunk a gáz miatt. Sőt, nem is kell egyáltalán emelni a gáz árát, hiszen várhatóan túl nagy lesz a kínálat. Sajnos, félő, hogy mindez csak a távoli jövőben valósul meg. Valami távoli, lila ködös jövőben.
A jelen valósága ennél sokkal kézzelfoghatóbb: munka nélkül maradottak ezrei, a törvénytelen privatizáción meggazdagodott külföldiek és gátlástalan magyarországi helytartóik, kilátástalan helyzetbe került cukorrépa-termesztők. A gyárbezárások indoka állítólag az, hogy a tengerentúlról érkező cukornád ára sokkal kedvezőbb, a cukorrépából készült cukor támogatását pedig csökkenti az Európai Unió. Az ágazat hazai szereplői, áldozatai azonban úgy vélik, hogy a külföldi cégek nem fejleszteni jöttek ide, csupán piacot vásároltak.
Szó sem volt nyereséges termelésről. Ez tisztességtelen kupeckodás – még ha elegáns menedzserek is vezénylik le az egész tranzakciót –, melyhez tisztességtelen médiaszereplők, elegáns szállodák biztosítják a kommunikációs hátteret.
Egy gondolatnyi múltidézés: Napóleon kontinentális zárlatot rendelt el a cukornád behozatalával szemben. Így kezdődött meg Európában a répacukorgyártás, s 1802-ben a francia Achard megnyitotta az első cukorgyárat. Mit csinál ma az Európai Unió?

A szerző újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.