Van kiút a belpolitikai patthelyzetből

2006. 10. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali választók egy része jobboldalinak, sőt szélsőségesnek tekinti a Fideszt, és Orbán Viktorban a gonosz megtestesülését látja. Tudják ők, hogy Gyurcsány a konvergenciacsomaggal a nyakukra tette a kötelet. Ők azonban még sem fognak a Fideszre szavazni, még akkor sem, ha Gyurcsány kötele megszorul a nyakukon. Ezért van patthelyzet.
Úgy tűnhet, hogy ez a Fidesz gondja. A Fidesznek szabályos választásokra van szüksége, szabályos választásokon kell nyernie ahhoz, hogy esetleges új kormányát az európai körökben is szalonképesnek fogadják el. A patthelyzet azonban már bénítja az országot, ez viszont valamennyiünk gondja.
Ne gondolja senki, hogy a szocialisták udvartartásáról van szó, akik hivatásszerűen űzik a Fidesz-utálatot. Nem! Akikről én beszélek, nagyon is egyszerű emberek, van köztük gyári munkás, varrónő, pénztáros, önkormányzati alkalmazott, tanár, házmester, vállalkozó. Ismerjük őket, közöttük élünk. Mi zavarja őket?
Túl sok a múlt. A múlt visszaidézése összekovácsolhatja a Fidesz saját táborát, de eltaszítja a baloldali embereket. Amerika úgy született, hogy az alapítók nem vitték magukkal történelmüket az újvilágba. A múlt nem kötötte sem kezüket, sem szellemüket. Bennünket röghöz köt a múlt. Szabaddá kell tennünk kezünket és fantáziánkat! Orbán Viktor tíz évvel fiatalabb nálam. Nincs szüksége régi oltárokra. Elég lenne azt mondani: az én időmben épült a Nemzeti Színház! Ez többet ér, mint akármilyen múltidézés.
Túl sok a kommunistázás. Ráadásul nem talál célba. A mai szocialista vezetőknek nincs lelkiismeret-furdalásuk amiatt, hogy kiszolgálták a régi rendszert. Sőt újkori „partizánnak” tekintik magukat, akik csak azért fogadták el a jó állást, hogy bomlasszák a rendszert. Az egyszerű melós pontosan tudja, hogy Gyurcsány vagy Hiller nem kommunista. Nem akarják ők a tőkét dönteni! Ellenkezőleg! Ők szolgálják ki a külföldi nagyvállalatokat, elnyomják a saját népüket, cserébe büntetlenül szedhetik meg magukat. Mint egykor Indiában, ahol a maharadzsák az angol zászló védelme alatt nyomták el az elnyomorított többséget.
Fel lehet-e oldani a patthelyzetet? Megváltozhat-e a baloldali választók véleménye? Nos, kár abban reménykedni, hogy az MSZP egysége megbomlik. A német szociáldemokraták között voltak államférfiak, Oskar Lafontaine is az. Az MSZP-ben nincsenek államférfiak. Nem nemzeti vagy akárcsak baloldali távlatokban gondolkodnak, csak saját érdekeiket érvényesítik iszonyú következetességgel. Pénz, pénz, pénz! Ez az MSZP egységének cementje, s pénz egyelőre van.
Nem várható az sem, hogy új baloldali pártok szerveződnek, amelyek majd egy csapásra vonzzák a választókat. A balra tartó szervezetek vagy az MSZP szellemi fogságában vagy anyagi fogságában vannak, esetenként mindkettőben, s ebből nem is akarnak szabadulni.
A szocialisták ellen egyetlen baloldali pártnak, a Munkáspártnak van mersze fellépni. A baloldali választók nem fognak a Fideszre szavazni, de szavazhatnak a Munkáspártra. 2004-ben összegyűjtöttünk 300 ezer aláírást olyan népszavazásra, amely a kórházak eladását volt hivatott megakadályozni. Egyetlen népszavazás nem tudta elejét venni a privatizációnak, de kétségkívül lefékezte. Az igazi tanulsága az, hogy a liberális gazdasági program megakadályozására szükséges és lehetséges a különböző típusú politikai erők pragmatikus együttgondolkodása és együttes cselekvése. Az aláírásokat mi gyűjtöttük, de a Fidesz és más polgári pártok az aláírásra biztatták híveiket. Ők az Alkotmánybíróságnál csatáztak a népszavazásért, mi az utcán, az Alkotmánybíróság előtt tüntettünk egy jó hónapig.
A Gyurcsány-csomag most ugyanezt a kérdést veti fel, de már sokkal szélesebb és veszélyesebb formában. Az ország jövője azt igényli, hogy mindent megtegyünk a Gyurcsány-csomag megakadályozására. A kormány és a kormánypártok tehetetlenek, ezért a népnek kell dönteni élete alapvető kérdéseiről. A Munkáspárt meggyőződése, hogy világnézetétől, vallásától, párttagságától függetlenül minden dolgozó ember érdeke a népszavazás megtartása. Senkit se zavarjon, hogy a Fidesz és a KDNP kezdeményezte, a lényeg az, hogy az emberek számára megteremtődik a döntés lehetősége.
Ilyenkor megszólalnak szirénhangok a jobboldalról, a veszélyekről. A veszély ma nem az, hogy szélsőjobboldali erők vonulnak be a parlamentbe. A veszélyt ma az jelenti, hogy a Gyurcsány-kormány a társadalom általános elutasítása mellett csak erőszakkal képes valóra váltani programját. Mivel nála a parlamenti többség, ezt meg is teszi. Baloldali ember sem cselekedhet a saját érdekei ellen. Ha bevezetik a vizitdíjat, ha fizetnünk kell a gyerekeink taníttatásáért, nem a jobboldallal, nem Orbán Viktorral szúrnak ki, hanem velünk. Nem kell megalkudnunk sem. A kapitalizmus megdöntése ma nem időszerű, de igenis égető szükséglet a tőke korlátozása. Ezt jelentené, ha megadóztatnák a külföldi vállalatokat és a magyar nagytőkéseket, és az ország terheiben mindenki vagyona mértékében osztozna.
Nem kell hazazavarni minden külföldi vállalatot, nem is lehet, de igen is lehetséges, hogy ne engedjük a külföldi tőkét az egészségügybe, ne árusítsuk ki még meglévő nemzeti vagyonunkat. És igen lehetséges, hogy a magyar vállalkozók támogatásával enyhítsük az ország függőségét a külföldtől.
Mi sohasem szavaztunk a Fideszre, és sohasem biztattuk erre híveinket. De igenis meg kell értenünk, hogy lehet változást elérni anélkül is, hogy átálljunk a másik oldalra. Baloldalinak kell lenni, a munkást, a kisembert kell szeretni. Magyarnak kell lenni, nemzeti érdekeinket kell védeni.

A szerző a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.