A hajó, a haza tovább süllyed

Erdélyi Gábor
2007. 05. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csoóri Sándor levelére megszólalt a másik tábor is. A kormányoldali. Ez várható volt. Az egyik reagáló az MSZP közeli ATV május 7-i, hétfő esti propagandaműsorában volt hallható, látható. Ez egy olyan tévéműsor, ahol minden héten Gyurcsány-párti újságírók egyszólamú kórusa magyarázza el nekünk, „tudatlanoknak”: mit hogyan kell érteni.
„Csoóri jelentős alakja volt irodalmunknak” – halljuk. Érdekes ez a „volt”. Csoórit korábban is ki akarták iktatni az irodalomból. Akkor Duray Miklós Kutyaszorító című munkájához írt előszót. Az sem tetszett a hatalomnak, ahogy a mostani levele sem tetszik. Akkor egyszerűen elhallgatták. Elhallgattatták. Ma ezt már nem tehetik. Nyíltan legalábbis nem. Akkor Kádár, most Gyurcsány uralja az országot.
Kedves Mészáros úr (aki Csoórit most kiiktatja irodalmunkból)! Csoóri munkássága már rég érettségi tétel lesz, amikor az ön nevéről legfeljebb egy állatfeldolgozó szakma képviselője (hentes és mészáros) jut majd az ember eszébe. Minősítés helyett miért nem Csoóri tartalmi állításait cáfolja? Talán észrevette, hogy miniszterelnöke is a maga módszerét alkalmazza? „Orbán gyáva” – volt a legutóbbi aktuális címke, a hírhedett „Fogja be a száját!” után.
Talán a költő téziseinek idézésekor gond lenne a cáfolattal? Azokat megismerné az is, aki nem jut, vagy nem akar jutni „jobboldali” információhoz? Gondolkodni kezdeni előre gyártott vélemények átvétele helyett?
Célszerűbb a minősítés, torzítás, csúsztatás, elhallgatás. Örökösen annak szajkózása, hogy „demokratikus választáson nyertek”, meg „Orbán nem tud beletörődni a vereségbe”. Nem erről van itt szó. Egészen másról. Arról, amit Csoóri költői nyelven (legalább ő beszéljen szépen!), de világosan megfogalmazott. Csak a legfontosabb mondandója az ő sorrendjében:
1. Válság van, csőd van. 2. A miniszterelnök nyíltan történelmet hamisított (1848. március 15. nem forradalom volt). 3. Elfogadtuk a demokrácia minden pártállamtól örökölt züllöttségét, képmutatását. 4. Államháztartási hiány van, szolgáltatások alacsony színvonala, romló nemzetközi kapcsolatok, korrupció, betegségek, a halandóság növekvő száma. 5. A hatalom hazugsággal nyert választást, és azóta is csak hazudozni képes.
Cáfolják meg tételesen ezeket, ha tudják. Jobbágyi Gábor professzor nemrég egy interjújában, amikor egyáltalán szóhoz juthatott ezen a tévécsatornán, azt mondta „az ország legnagyobb riporterének” (a minősítés nem az enyém!): „Úgy érzem magam, mint egy rendőrségi vallatószobában”. Nem is lesz többet riportalany annál az adónál.
Amíg a két fél elbeszél egymás mellett, baloldali kormánytag nem ad interjút jobboldali napilapnak, a „pártatlan” műsorba csak az egyik oldalt hívják meg, esetleg olyan „ellenfelet”, aki nem tényező, addig ne várjunk párbeszédet, változást. Persze a változást legfelül kellene kezdeni, különben minden kezdődik elölről. És a hajó süllyed tovább.
Erdélyi Gábor, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.