Tüzelési technikák

Magam fával fűtök több mint húsz éve, októbertől áprilisig. Ez egy életforma.

Hegyi Zoltán
2015. 03. 04. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így megy ez gáz és kazán nélkül, öt cserépkályhával. Hamar kialakul a meleg tisztelete, miként a fedélé, az ételé. Így aztán némi aggodalommal olvasom, hogy svájci, osztrák és német kutatók állítása szerint a tűzifa ugyan környezetbarát energiaforrásnak tekinthető, mivel ugye megújuló és többnyire helyi, ugyanakkor az egészségre is ártalmas. Mi nem, tegyük hozzá mindjárt, de mondjuk a füstben sunnyogó finom porra nem gondoltam. Na akkor most gondolok rá egy kicsit, aztán szépen elengedem, mint zen szerzetes a csábítást, és marad minden a régiben. Egyrészt ezek a lehetőségeim, és igyekszem békében élni velük. A klímaváltozással kapcsolatban pedig harcoskodni egy kicsit, így is.

Jó lenne persze még egy kis geotermikus cucc, napocska és gyenge szellő hasznosítása, meg mindehhez egy raklap készpénz. Közben meg is nyugszom egy kicsit, mert tovább olvasva látom, hogy a számítások szerint Bécsben a téli hónapokban keletkező finom por mintegy tíz százaléka a fatüzelés miatt képződik, vidéken meg elérheti a húszat is. És tessék mondani, a maradék brutális nyolcvan-kilencven az miből? A választ persze tudjuk, az egész virbli meg emlékeztet egy kicsit arra a felejthetetlen pillanatra, amikor a szarvasmarhalobbi a madárinfluenza rémével adott egy hatalmas sallert a csirkeszektornak, cserébe a kergemarha-kórért. A médián keresztül, szakértők bevonásával. Akiket ugyanúgy foglalkoztattak, mint a klímaszkeptikus kollégákat a multinacionális cégek, valamint GMO-kedvelő közéleti személyiségeket és celebeket a mindenre képes génkezelők. Ez meg itt most egy tockos a falobbinak, majd elmúlik.

Az viszont valóban durva, amikor a szomszéd nekilát egy kis meleget varázsolni tornacsukával, PET palackkal, és még nyáron is kitart az ötlet mellett, csak akkor a kertben röffenti be a műanyagot. A paradicsomjaidtól tíz, a szelektív gyűjtőkonténertől ötven méterre. És ha minden bátorságodat összeszedve, a legjobb modorodat elővéve felkínálsz egy alternatív megoldást, jól besértődik, oszt’ már itt is van a török átok. A Levegő Munkacsoportnál viszont elszakadt a cérna, és a fellépésük nyomán a járási hivatalok is több helyen aktivizálták magukat, súlyos bírságokkal nyomatékosítva ellenérzésüket az illegális hulladékégetőkkel szemben. A szervezet bejelentéseiből ismét kiderült, hogy a magyarok egy része kifogyhatatlan a leleményből, valamint fény derült egyes polgártársaink lehangoló mentális állapotára is. Megy itt minden a levegőbe, ami csak lángra kaphat, még ha nehezen is. A klasszikusok, tehát a már említett műanyag palackok és tornadorkók, valamint a gumiabroncsok mellett szépen égett a festékeshordó, a PVC cső, a télikabát, az autóülés és a sezlony is. Részemről addig is, míg jobb nem jut eszembe, maradnék az akácnál. Pusztuljon a kályhában az agresszív jövevény!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.