A 639. megközelítés

A CIA állítólag 638-féle módot eszelt ki arra, hogy hogyan lehetne a kubai forradalom vezérét eltenni láb alól.

Lóránt Károly
2015. 04. 20. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikát igazán nem lehet hibáztatni, hogy ne tett volna meg mindent a kommunizmus rémének az amerikai kontinensről való elhessegetése érdekében, a CIA állítólag 638-féle módot eszelt ki arra, hogy hogyan lehetne a kubai forradalom vezérét eltenni láb alól, bár a számban nem lehetünk biztosak, az ugyanis a kubai kémelhárítás főnökétől származik, és esetleg tévedhetett. Mindenesetre a merényletek egynémelyikéről film készült, amit a brit közszolgálati TV 4-es csatornája 638 ötlet Castro megölésére címmel 2006-ban be is mutatott.

Ami viszont biztos, hogy valamikor a hetvenes évek közepén néhány amerikai szenátorban felmerült, hogy szuverén országok politikai vezetőinek a CIA által történő meggyilkoltatása talán nem egészen illeszthető be az Amerika által hirdetett értékek (törvényesség, emberi jogok, demokrácia stb.) közé. Ekkor Frank Church idahói szenátor vezetésével létre is hoztak egy bizottságot a kérdés alaposabb áttekintése céljából. A bizottság 1975 novemberében el is készült egy jelentéssel (Alleged Assassination Plots Involving Foreign Leaders).

A jelentés öt külföldi államfő elleni merényletet – közöttük Castroét – tette az elemzés tárgyává. Castro esetében a CIA nyolc merénylet előkészítését ismerte el, ezek között volt mérgezett szivar, robbanó szivar, mérget fecskendező golyóstoll, robbanó kagyló, mérgezett zsebkendő, de ami talán a legfantáziadúsabb volt, a talliumsó, amitől kihullott volna Castro szakálla. A CIA szakértői ugyanis, akik hallhattak valamit Sámson és Delila bibliai történetéről, azt feltételezték, hogy Castro karizmatikus ereje a szakállában van, és ha kihullik, a nép elkergeti.

A merényletek legtöbbje azonban nem jutott túl a tervezési fázison, talán azért is, mert a Kennedy-adminisztráció ugyan sürgette a CIA-t, hogy oldja meg a „Castro-problémát”, ám ezt úgy kellett volna megtenniük, hogy vezető politikusok eskü alatt vallhassák, hogy fogalmuk sem volt a dologról, és ez megnehezítette a CIA munkáját. Legtovább Castro egy volt szeretőjével, Marita Lorenzzel jutottak, akinek az lett volna a feladata, hogy mérgezett pirulákat tegyen Castro ételébe, ám a döntő pillanatban a szerelem erősebbnek bizonyult a CIA kérésénél.

Lorenz később Kennedy gyilkosával, Lee Harvey Oswalddal is találkozott, így felmerülhet a gyanú, hogy a máig kiderítetlen a Kennedy-merénylet mögött valójában Castro állt. Az érdeklődők az esetről Lorenz könyvéből (One Woman’s Extraordinary Tale of Love and Espionage from Castro to Kennedy) tudhatnak meg többet, ami az Amazon.com-on olcsón megvásárolható. Ám, ha Castro eddig megúszta is, Obama „új megközelítése” olyan merénylet, amibe a kubai rendszer nagy valószínűséggel belebukik. A mérgezett pirulák ósdi dolgok, bankokat kell küldeni Kubába – hogy ez eddig nem jutott eszükbe?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.