Konfuciusz és államkapitalizmus

Európában elképzelhetetlen az a szorgalom, amellyel a kínaiak dolgoznak.

Facsinay Kinga
2015. 08. 22. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bicikliző elefánt Gondolná-e bárki is, hogy e bizarr hasonlatot Salát Gergely Kína-szakértő fogalmazta meg a világ legnépesebb országának gazdaságáról? Kínát a legtöbben inkább egy egzotikus országnak látják különös emberekkel. Olyan országnak, amely volt már geopolitikai nagyhatalom az ókorban és a középkorban, s most – néhány évtized kommunista kitérő után – ismét helyet követel magának a világ élvonalában. Ehhez azonban egy pillanatra sem hagyhatja abba a lendületes pedálozást: folyamatosan évi tíz százalék körüli növekedést kell felmutatnia, különben eldől a bicikli.

A sikertörténet a nyolcvanas években kezdődött, a „reform és nyitás” folyamatával, amikor Kína az exportra épülő gazdaságpolitika és a nyugati szabad versenyes kapitalizmus sajátos változata mellett tette le a voksát. Az ideológiai vezetéshez ragaszkodó pártelit gazdasági kérdésekben sok minden fölött hajlandó volt szemet hunyni. Amikor a nyolcvanas évek legvégén ott jártam, már látni lehetett annak jeleit, hogy a „Középső Birodalom” (ahogy a kínaiak nevezik önérzetesen országukat) elindult a fölemelkedés útján. A vállalkozó szellem utat tört, bátran lehetett valutázni, nyugati árukkal kereskedni az odalátogató európai és amerikai turistákkal. Kicsiben. Később ezt fejlesztették tovább nemzeti, majd nemzetközi méretekben, és ezt a folyamatot csak rövid időre akasztotta meg a pekingi Tienanmen téri diáklázadások 1989-es véres leverése. Bár sokan csodálkoznak, miként liberalizálhatták történelmi léptékkel mérve ilyen rövid idő alatt a gazdaságot, ebben semmi meglepő nincs, hiszen a kínai kereskedőnép, mindig is az volt, s minden valószínűség szerint az is marad.

De ez csak az egyik része a képnek. Európában elképzelhetetlen az a szorgalom, amellyel a kínaiak képesek dolgozni. Náluk teljesen természetes, hogy a családi üzlet szinte folyamatosan nyitva van, ahogyan az is, hogy azonnal fölpattannak a vacsora mellől a bolt mögötti konyhában, ha valaki betéved üzletükbe. Nincs európai értelemben vett magánéletük: mindenük az üzlet. Nemcsak otthon, külföldön is elképesztő szorgalommal építgetik egzisztenciájukat s ezzel hazájukat. Mindig, mindenütt összetartanak, s amióta a pekingi vezetés szabadjára engedte őket, a rugalmas családi vállalkozások minden lehetőséget kihasználnak.

E tulajdonságnak is köszönhetik, hogy mostanra már vége van annak a világnak, amikor a kínai gyártmány egyértelműen a silány minőséget jelentette. A 2008-as világválsággal szinte egy időben újabb paradigmaváltást hajtott végre Peking, és most már saját fejlesztésekkel és márkákkal hódítja meg a világpiacot. Így kerültek a rakétatechnológia, a napelem- vagy a mobiltelefon-gyártás élvonalába, s csak idő kérdése, amíg az autóiparban is nagyot alkotnak. Európában ma még nevetségesnek tartják a kínai autókat, de lehet, hogy öt év múlva a magyar átlagpolgár is kínai autót akar majd vásárolni.

A kínai modernizáció azonban távolról sem jelenti a nyugati minták szolgai átvételét vagy a keresztény etika bárminemű térhódítását. Helyette a konfuciánus tanok, a kommunista retorika és az államkapitalizmus sajátos hibridjét alkotta meg a párt, amely hivatalosan ma is a szocializmust építi. Ugyanakkor a világ legnépesebb országaként náluk más az emberi élet értéke. Talán ennek is köszönhető, hogy a gazdasági fejlődés oltárán hosszú ideig föláldozták a környezetet és az emberi egészséget, hiszen sokkal könnyebb úgy fejlődni, hogy nem kell bíbelődni holmi környezetvédelmi szabályok betartásával. Meg is lett az eredmény: megszokott kép a kínai iparvárosokban, hogy a szmog miatt az utca túloldalára se lát el a járókelő. Mostanra azonban – miközben a világ második legnagyobb gazdaságává nőtte ki magát az ország – változni látszik a helyzet. Egy idén májusban hozott kormányhatározat szerint csak a légszennyezés visszaszorítására 300 milliárd dollárt költenek 2017 végéig. A szigorúbb környezetvédelmi előírások ellen vétő vállalkozásokat pedig időlegesen vagy véglegesen bezárhatják. Az ország vezetői számára ugyanis nem okoz gondot egészen radikális intézkedéseket hozni, ha a vétkesek szembemennek a társadalmi érdekkel. Persze lehet azon vitatkozni, vajon helyes-e ez a módszer, azon azonban nem, hogy hatékony. Európában vagy az Egyesült Államokban ilyen esetben a megbüntetett vállalkozás évekig elhúzhatná jogi trükkökkel a határozat végrehajtását, ám Kínában ez a lehetőség szóba sem jöhet. Ahogy a nyugati világban az is elképzelhetetlen lenne, hogy kiemelkedő kárt okozó, sokat lopó vállalatvezetőt vagy pártfunkcionáriust kivégezzenek, ami az ázsiai országban, kis túlzással, mindennapos dolog. Érzékletes példája lehet ennek a múlt heti, több mint száz halálos áldozatot követelő tiencsini robbanás utóélete: fegyelem- és törvénysértés gyanúja miatt azonnal eljárást indítottak a kínai állami munkabiztonsági hivatal igazgatója ellen, és aligha ússza meg szárazon az a cég, amely minden előírásnak fittyet hányva több száz tonna rendkívül mérgező anyagot tárolt a kikötőváros ipari negyedében, a lakóházak közelében.

De akkor sem jön zavarba a pártvezetés, amikor a felemelkedés eszközeként használt szabad piac mond csődöt. Az idei nyár jó példája ennek. Szakértők már régóta mondogatták, hogy az elmúlt évtizedek kínai növekedési modellje kifulladt, és át kell állni a belső fogyasztás diktálta fejlődésre. A gazdaság lassulását jelző hírek megjelenése után kitört júniusi tőzsdepánikot követően – amikor néhány hét alatt elvesztették értékük harmadát, azaz 3300 milliárd dollárt a kínai részvények – is kemény eszközökkel élt a párt. Betiltották többek között a shortolást (az árfolyamesésre való spekulációt), a vállalatvezetőknek és tulajdonosoknak pedig azt, hogy túladjanak saját részvényeiken. Ezzel nagyjából sikerült is stabilizálni az árfolyamokat. A csapásoknak azonban még nem volt vége: augusztus elején kiderült, hogy júliusban 8,3 százalékkal esett vissza az export. A kormány itt sem volt rest, s három lépésben 3-4 százalékkal gyengítette a jüant, hogy ösztönözze a kivitelt. Ez esetben összekötötték a kellemest a hasznossal, ugyanis Kína már régóta szeretné elérni, hogy a jüan bekerüljön a Nemzetközi Valutalap (IMF) valutakosarába, a dollár, az euró és a japán jen mellé. A valutaalap pedig akkor lát erre esélyt, ha a jüan értékét egyre inkább a piac határozza meg, a leértékelés pedig ebbe az irányba tett lépésnek tekinthető.

Úgy tűnik tehát, hogy a kínai gazdaság mostanában ért el egy olyan ponthoz, ahol már nem elegendő a jól megtanult világszínvonalú gyártástechnológia. Ahhoz, hogy továbbfejlődjön, szükség lenne egy olyan fejlett belső piacra, amely képes felvásárolni azt a töméntelen mennyiségű terméket, amelyet a kínai gyárak ontanak magukból. És talán itt fordul visszájára a kínaiak sok tekintetben hasznos takarékossága. Van ugyan egy szűk réteg, amely már természetesnek tartja a nyugati értelemben vett költekezést, de nem alakult még ki az a széles középosztály, amely biztos felvevőpiacot jelentene az ipar számára. A kínaiak többségében még él az évszázados ösztön, hogy minél olcsóbban, minél takarékosabban kell élni, mert soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Az európai és amerikai versenytársaknak azonban nem szabad elfelejteniük, hogy a gazdasági problémákra gyorsan és kötöttségek nélkül válaszoló kínai döntési mechanizmus hatalmas versenyelőnyt jelent a különböző megfontolások miatt lassú nyugati szabályozási rendszerrel szemben. Lehet, hogy a kínai vezetők a belső piac bővítésére is tudják már a megoldást?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.