Pánik uralkodik a kínai tőzsdéken

Kipukkadt a részvénylufi, háromezermilliárd dollár vált köddé. A lakosság hitelből vette a papírokat.

Szabó Anna
2015. 07. 13. 3:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási tőzsdei pánik söpört végig a mesterségesen túlpörgetett kínai piacokon június közepe óta, ami már nem csak az ingatlanpiaci lufi kipukkadását jelzi, hanem a kommunista és a szocialista minta között működő kínai modell alapproblémáit is felszínre hozta. A sanghaji, a sencseni és a hongkongi tőzsdéken négy hét alatt több mint háromezermilliárd dollár vált köddé, ez meghaladja Nagy-Britannia éves termelését. Több mint ezer vállalat papírjainak forgalmazását kellett felfüggeszteni, a lakosság pánikszerűen adja el részvényeit, ezek nagy részét hitelből vásárolták. A kínai kormány próbálja hűteni a kedélyeket, az állami vállalatoknak és azok vezetőinek például megtiltotta az eladást, sőt a jegybank is közbelépett, és ismét pénzt önt a piacokra. Egy ilyen mértékű bukás azonban egyre több kételyt ébreszt a befektetőkben kínai részvénypiacok túlértékeltségét illetően.

Elemzők szerint azonban éppen az mentheti meg a tőzsdéket, ami bajba sodorta őket, vagyis az állam és a jegybank, amely korábban szemet hunyt a szabályozatlan árnyékbankrendszer elterjedése és a fedezetlen hitelekből zajló részvényvásárlások felett. A kínai kormányzatnak azonnal lépnie kell: a tőzsdei befektetők nagy része kínai, s a lakossági befektetők száma is óriási, közel kilencvenmillió fő. Másrészt a bedőlés inflációs hullámot hozhat, ami visszavetheti az egész gazdaság növekedését, és megingathatja a piacok bizalmát a gyors kínai fejlődés fenntarthatóságával kapcsolatban. A héten kiderülhet, sikerül-e megállítani a zuhanást, és a múlt hét végén kissé javuló irányt képes lesz-e tartani az állam a tűzoltó intézkedésekkel. Kínában a központi kormány nem vált el a monetáris irányítástól, ezért könnyebb lesz a pénzügyi és monetáris politika közös fellépésével megakadályozni a részvényárak esését, és legalább részlegesen helyreállítani a piaci bizalmat.

A tőzsdei összeomlás hátterében 2009-re visszavezethető folyamatok állnak, ekkor ugyanis a pénzügyi és gazdasági válsággal küszködő nyugati államoktól a kínai vállalatok sokkal kevesebb exportmegrendelést kaptak. A kieső forgalmat a kormány élénkítő programokkal és hitelekkel próbálta ellensúlyozni, átmenetileg sikeresen. A hatalmas ingatlanberuházási hullám munkahelyeket teremtett, és fenntartotta az évi 7-10 százalékkal bővülő kínai termelést. Az állami tulajdonú bankok hitelezése azonban túlfűtötte a gazdaságot, ezért – éppen egy piaci lufi kialakulásától tartva – a kormányzat a kölcsönök korlátozása mellett döntött; ennek nyomán azonban megerősödött az úgynevezett árnyékbankrendszer. Ebben a szürkezónában sokkal lazább, szabályozatlan körülmények között vehettek fel újabb hiteleket a kínai vállalatok és magánszemélyek, ami teret adott a spekulációnak, és tovább fújta a részvénylufit. A mostani tőzsdekrach felszínre hozta, hogy a részvényárfolyamok a hitelezés mesterséges növekedése miatt szálltak el, nem pedig a kínai vállalatok ilyen mértékű javuló teljesítménye miatt.

A gazdasági hullámvölgyeket a jegybank a pénzügyi válság óta újabb és újabb pénznyomtatással simította ki, ezért évekig észrevétlenül nőtt a buborék. A lakossági részvényvásárlás eközben gyakorlatilag korlátlanná vált: idén január elsejétől júniusig a sencseni tőzsde megduplázódott, a sanghaji 60 százalékkal nőtt, míg a hongkongi index közel 20 százalékkal emelkedett. Ilyen mértékű gazdasági bővülés természetesen nem történt Kínában; a részvények túlértékelését egy ahhoz hasonló hitelezési buborék tette lehetővé, amely az amerikai jelzálogpiaci válságot is okozta 2008-ban. A lufi június közepén pukkadt ki, azóta a sencseni és a sanghaji tőzsdei mutatók közel 24 százalékot estek vissza, az elemzői előrejelzések pedig meglehetősen vegyes képet rajzolnak a következő hónapokra. A többség ugyan súlyos, de átmeneti jelenségnek tartja a mostani bedőlést, és viszonylagos korrekciót jósol a következő hónapokra, ám felhívják a figyelmet, hogy az árnyékbankrendszer visszaszorítása és a hitelből történő részvényvásárlások korlátozása elkerülhetetlen. Ennek következtében a részvényárak közelíthetnek a reális értékükhöz, és az ingatlanépítések is lassulhatnak.

Kínában már most rengeteg az üresen álló ingatlan, több helyen szellemvárosok alakultak ki, az utóbbi években ugyanis a valós igényeknél jóval több lakást építettek kifejezetten befektetési célra. Egy hitelekkel élénkített, ilyen méretű gazdaságban ugyanakkor nem lehet egyik napról a másikra visszafogni az új kölcsönök mennyiségét, mert az ipari teljesítményt nagyon lehúzná. A kölcsönök drasztikus visszafogása lejjebb vinné az ingatlanpiaci árakat, ami csapást jelentene a kínai bankok számára, mert a hitel fedezete kerülne veszélybe.

A tőzsdei összeomlás másik következménye a jegybank közbelépésének minőségi változása lehet: jelenleg nem gazdasági, hanem kifejezetten tőzsdei válságról beszélhetünk, tehát ennek megfelelően kell az újabb élénkítőcsomagok szerkezetét kitalálni. A Reuters hírügynökség információi szerint az idén az első öt hónapban 58 milliárd dollár értékben szabadultak meg a befektetők kínai részvényeiktől, összehasonlításképp tavaly, az egész év során ennek az összegnek mindössze a feléért adtak el értékpapírokat. A hírügynökség szerint a gazdag kínai befektetők egyre több külföldi ingatlant vásárolnak főként Nyugat-Európában, Kanadában és Ausztráliában. A pánik nyomán sokan a biztos menekülővalutákat, így például a svájci frankot választották, vagy a nyugati tőzsdékre vitték át pénzüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.