Megállítható-e Donald Trump?

Párton belüli polgárháborúba torkollhat a republikánusok clevelandi jelölőgyűlése.

Dobozi István
2016. 04. 03. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns látványos előválasztási sikerei legjobban a saját pártvezetését félemlítették meg, amely nem a Fehér Házba, hanem inkább a pokolba kívánja a saját hangján beszélő milliárdost. Mindent bedobnak azért, hogy feltartóztassák Trumpot, akivel nyolc év demokrata kormányzás után se tudnák visszaszerezni a Fehér Házat. De megállítható-e még az elszabadult Trump-vonat?

A március közepén lezajlott „szuperkeddi” előválasztásokat követően némileg tisztult a politikai kép Amerikában. A demokrata oldalon gyakorlatilag eldőlt, hogy Hillary Clinton a győztes, de július végéig még várnia kell, hogy a detroiti elnökjelölő konvención hivatalosan is a fejére tegyék a koronát. A másik oldalon azonban korántsem lefutott a verseny. A Republikánus Párton belül polgárháborúhoz közelítő helyzet kezd kialakulni azáltal, hogy a pártestablishment korábbi kedvenc jelöltjeit (Jeb Busht és Marco Rubiót) egymás után süllyesztette el az éllovas Trump. A meglepetéseket már közel egy éve futószalagon szállító milliárdossal minden a feje tetejére állt az amerikai politikában. Vele megdőlni látszik az az amerikai politikatudományban korábban szilárdan uralkodó nézet, hogy – a késhegyig menő előválasztások külső látszata ellenére – így vagy úgy, de a háttérben gyakorlatilag mindig a pártelit dönti el az elnökjelölt személyét.

Fél évvel ezelőtt a republikánus vezérkar főként amiatt aggódott, hogy Trump „teljesen esélytelen” a Fehér Ház elnyerésére Hillary Clintonnal szemben. A közvélemény-kutatások jórészt alátámasztják ezt. Az utóbbi hónapokban elért sorozatos előválasztási győzelmei és gyakori szélsőséges kijelentései miatt azonban ma már a párt egzisztenciális jövőjét féltik tőle, beleértve a pártszakadás kockázatát is. Trumpot főként azzal vádolják, hogy demagóg, populista retorikával és tudatosan rájátszva az amerikai társadalomban szunnyadó tömeges gazdasági elégedetlenségre, gyakorlatilag „ellenséges kisajátítást” (hostile takeover) hajt végre a párton belül. Haszonelvű betolakodó, aki ráadásul nem is valódi konzervatív – mondják róla.

Ebben a jellemzésben sok igazság van, hiszen az alapvető politikai elveket tekintve Trump valóban eretnekként lóg ki a Republikánus Párt modern kori történelméből. Legfontosabb programpontjai éles ellentétei a hivatalos pártortodoxiának, amely a szabad kereskedelmet, az adócsökkentést, a korlátozott kormányzatot, a vallás- és szólásszabadságot, a katonai intervencionalizmust és Oroszország féken tartását hangsúlyozza. Ezzel szemben Trump a kereskedelmi háborúk határát súroló protekcionista korlátok kiépítését, erős, illiberális hajlamú kormányt, a sajtó kordában tartását, a Wall Streetnek kedvező adókiskapuk bezárását, a bevándorlás vallási alapú korlátozását, a külföldi katonai jelenlét csökkentését, a NATO-n belüli szerep átgondolását és a Putyinnal való kiegyezést hirdeti. A konzervatív elit ma már nemcsak attól fél, hogy nyolc év után sem tudják majd megkaparintani a Fehér Házat, hanem attól is, hogy Trump széles körű negatív megítélése miatt a novemberi általános választásokon elveszíthetik a kongresszus mindkét házában jelenleg meglévő republikánus többséget, amellyel sakkban tudták tartani Barack Obama demokrata elnököt, akinek a kezdeményezéseit vagy rendre megtorpedózták, vagy nagymértékben felhígították.

Trump előválasztási repülőrajtját látva a republikánus vezetés kezdetben abban bízott, hogy a milliárdos üzletember egyharmad körüli támogatottsága a tetőpontot jelenti, és a maradékból kinő majd az általuk elfogadhatónak számító elnökjelölt: Marco Rubio floridai (aki azonban gyenge szereplése miatt már visszalépett) vagy Ted Cruz texasi szenátor. Cruz mára Trump egyetlen komoly kihívójává vált, habár a pártestablishmentben sokan csupán a Trump elleni „szükséges rosszat” látják benne szélsőségesen jobboldali nézetei és túlzottan opportunista stílusa miatt. Roppantul téves számítás volt! Trump eddig meglepően fölényesen nyert a fontos államokban (Florida, Michigan, Illinois stb.), jelentősen elmélyítve és kiszélesítve bázisát számos államban, köztük olyanokban is, ahol korábban esélytelennek tartották. „A Donald” támogatói köre már korántsem csak a leszakadt, kiábrándult, politikailag haragos fehér bőrű munkásosztályból áll: széles bázisú országos jelölt lett. Ezért is félnek annyira tőle a pártjában.

Trump sikereivel egyenes arányban fokozódik a republikánus vezetés azon törekvése, hogy mindenáron megakadályozzák hivatalos jelöltté választását a július végén Clevelandben tartandó elnökjelölő konvención. Megosztónak, kirekesztőnek és rasszistának tartott kijelentései miatt számos konzervatív véleményvezér (George Will, Bill Kristol stb.) már élesen elítélte Trumpot, és a párt jövőjének megmentése érdekében egy független, hiteles jelölt indítását sürgetik, ha netán ő kerülne ki végső győztesként az előválasztásokból. Ilyen erős ellenszélben milyen esélye van Trumpnak, hogy elnyerje az elnökjelöltséget?

Három reális forgatókönyv jöhet számításba. Az első szerint Trump előválasztási sikerei folytatódnak, és a konvencióra sikerül majd begyűjtenie a biztos jelöltséget szavatoló 1237 delegátust. Jelenleg – a kampány felezőjén túl – 741 delegátussal rendelkezik, és a hátralévő fordulókban a maradék delegátusok 53 százalékát kellene elnyernie június 7-éig, az előválasztások záró napjáig. Ez nem lehetetlen, de nem is igazán valószínű. A fő trófeának számító Kalifornia nélkül pedig biztosan nem menne, ahol – a közvélemény-kutatások szerint – Trump győzelme meglehetősen kétesnek tűnik.

A második forgatókönyv – és a politikai megfigyelők többsége – szerint a konvencióig Trump a szükségesnél mintegy 100-200 delegátussal kevesebbet tud majd csak begyűjteni. Ezért Clevelandben „alkudozó”, versengő konvencióra kell számítani, ahol minden lehetséges, többek között az is, hogy a pártvezetés célirányosan úgy formálja a gyűlés jelölési játékszabályait, hogy azok Trump biztos bukásához vezessenek a várhatóan többfordulós szavazásnál. Erre számos lehetőség van, beleértve például a „lelkiismereti klauzula” bevetését, amelynek révén már a szavazás első körében valamennyi delegátus kötöttség nélkül, szabad belátása szerint voksolhatna, figyelmen kívül hagyva az előválasztás eredményeit. Trump viszont abban reménykedik, hogy a delegátusok többségével a tarsolyában de facto győztesként érkezhet Clevelandbe, ahol – az el nem kötelezett delegátusokat meggyőzve – már az első választási menetben nyerhet. Trump a pártvezetést többmilliós táborának „fellázadásával” fenyegette meg, ha – az előválasztók akaratára fittyet hányva – megakadályozzák az elnökjelöltség elnyerésében.

A harmadik forgatókönyvben Trump – megunva a pártvezetés cselszövéseit – független jelöltként száll ringbe novemberben az elnökségért, Ross Perot 1992-es modelljét követve. Annak ellenére, hogy aláírt választási hűségnyilatkozat köti őt a Republikánus Párthoz, Trump már többször megmutatta, milyen gyorsan képes véleményt váltani. Már év elején fölvetette, hogy „szükség esetén” független jelöltként is indulhat.

A Republikánus Párton belül folyó eddigi puha polgárháború igen keménnyé válhat Clevelandben. Hogy a három fölvázolt forgatókönyv közül melyik valósul majd meg, azt ma senki sem tudja pontosan megjósolni. A kiszámíthatatlanul szertelen Donald Trump minden eddigi politikai prognózist megcáfolt. Szinte semmi nem úgy történt eddig az előválasztásokon, ahogy azt a politikai szakértők előre jelezték. Trumpnak már régen el kellett volna buknia, a korábbi „vasvillás” lázadókhoz hasonlóan. A választók viselkedésében is új vonások mutatkoznak – hogyan lehetne másképpen magyarázni, hogy az Amerikában „demokratikus szocializmust” hirdető demokrata jelölt, Bernie Sanders több államot megnyerve még mindig versenyben van? A „jól fésült”, politikailag faltól falig korrekt, pénzes szponzorok által távirányított megélhetési politikusokból mintha elegük lenne a választóknak.

Csupán egy dolog bizonyos: a republikánus szavazatok várhatóan nagyfokú megosztása miatt mindhárom forgatókönyv végső haszonélvezője Hillary Clinton. Ahogy 1992-ben Perot az „első” Clinton elnökségének ágyazott meg, úgy most Trump a „második” Clinton elnökségét készítheti elő.

A szerző a Világbank volt vezető közgazdásza, jelenlegi főtanácsadója

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.