Küzdeni is meg kell tanulni

Férfikézilabda-csapatunk még a hétvégi tragédia árnyékában is elvarázsolta a fél országot.

Arday Attila
2017. 01. 24. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti csapatunk még a hétvégi tragédia árnyékában is elvarázsolta a fél országot azzal, ahogyan vasárnap délután a kézilabda-világbajnokságon legyőzte az olimpiai bajnok dánokat. Csodaként éltük meg, amit az albertville-i meccsen láttunk, pedig a diadal messze nem mondható egyedi eseménynek férfiválogatottunk történetében. E győzelmeket viszont összeköti egy szomorú tény: nem használtuk ki a siker nyújtotta lehetőségeket, nem igazán tudtunk mit kezdeni a hatásukra fellelkesedő gyermekekkel, nem építettünk erős alapokat. A nagy győzelmek így jobb esetben szép emlékek lesznek, de leginkább elfelejtjük őket.

Éppen tíz éve, az utolsó öt percben négygólos hátrányból fordítva győzte le a vb-n szintén a férfikézilabda-válogatottunk Dániát. Az öt évvel ezelőtti Európa-bajnokságon felülmúlta az akkori olimpiai bajnok Franciaországot, majd a londoni játékokon kétszeri hosszabbítás után gyűrte le az olimpiai ezüstérmes Izlandot. Ilyenkor rendre kitört a kézilabdaláz, de mindig csalódás követte, a csapat pedig öregedett – már annak is örülhetünk, hogy a harminc-negyven éves játékosok közé legalább egy-két húszéves be tud kerülni.

Hol vannak a többiek? Tíz éve keressük – és időről időre megtalálni véljük – a választ, de egyik múlt heti összeállításunkban a megkérdezett magyar, szerb és horvát szakemberek nyilatkozatai új megvilágításba helyeztek mindent. Szeretjük a külföldiekben keresni a hibát, a magyar csapatsportokat ellepő légiósinvázióban, amely a szláv területekről különösen jelentős. Az idegenlégiósokat természetesen magyar klubvezetők hozzák ide, akik jelentős állami támogatással működő klubokat irányítanak. A probléma régóta ismert, de összetettebb, mint gondolnánk: nem csak szerb és horvát edzők keze alatt szorítanak ki délszláv játékosok fiatal magyarokat a pályáról. Az ok pedig, ami miatt ez megtörténhet, hiteles edzők elmondása alapján a gyermekeinkben rejlik – pontosabban a neveltetésükben és az őket körülvevő felnőtt társadalomban. Tanulmányok sora foglalkozik azzal, mi mindenre nem tanítjuk meg itthon a tinédzsereket, milyen készségeket nem sajátítanak el, de a legfontosabb közülük talán az, hogy nem tanulnak meg küzdeni. Miközben szeretünk panaszkodni, a jelek szerint annyira azért nem élünk rosszul: a gyerekek sportolását a legtöbb térségben – nem csak a valamivel olcsóbb tagdíjak miatt – megengedhetik maguknak a családok. A gazdagabb szülők pedig nemcsak a gyermekeikért, hanem helyettük is megtesznek mindent. A tízmilliós terepjáróval érkező apuka az öltözőig viszi a gyerekét, és beleszól az edző munkájába, mert azt hiszi, hogy a pénzéért joga van hozzá. Míg sportszakmai konferenciák sora szól arról – egyelőre hiába –, hogy a serdülőkor előtt a gyermekeinket hagyjuk meg gyermeknek, és engedjük őket önfeledten játszani, addig kevésbé feltárt probléma a serdülők, tinédzserek baja: a küzdeni tudás hiányossága.

A legfontosabb ok alighanem a céltalanság. Miközben egy horvát fiatal nemzeti hőst lát a nagy sportolókban, szerb kortársa pedig szerény körülmények között élő családját akarja segíteni profi sportolóként, a magyar tizenévesek többsége előtt nem lebeg hasonló motiváció. Mindent megkapnak, nem tanulnak meg küzdeni a sportpályán, így nem tanulnak meg küzdeni az életben sem. Vagyis mindez messze túlmutat a sporton, amelyről az olimpikon Balczó András hirdeti: nem maga a cél, hanem eszköz. Ha a dánok feletti vasárnapi diadal hatására még több gyermek akar majd kézilabdázni, kapunk egy újabb esélyt arra, hogy – miután hagytuk őket önfeledten játszani – segítsünk nekik elsajátítani a megküzdés, a küzdelembe feledkezés gyönyörét. Ezzel fontos lépést tehetnénk egy testileg, lelkileg egészségesebb társadalom felé. Nagy lehetőség ez, kár lenne ismét elszalasztani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.