A délszláv a szüleiért harcol, a magyar csak úgy eljár kézizni

A horvátoknak stratégiájuk, a szerbeknek életcéljuk van. A mi fiaink kényelmesek, és magukra maradnak.

Arday Attila
2017. 01. 20. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt-húsz éve tudjuk, a magyar kézilabdázás vékony jégen táncol, bár erősek a válogatottak, gyengék az alapok. Mégis sikerült megvárni, hogy ez a vékony jég tavaly télen brutálisan beszakadjon, így egyik nemzeti csapatunk se jusson ki az olimpiára.

Ha nekünk nem megy valami, érdemes megnézni, mások hogyan csinálják. A jelenleg zajló férfi-világbajnokság kapcsán elsősorban a látványosabb és népszerűbb férfiszakág feladataival foglalkozunk, hiszen míg mi annak is nagyon örülünk, hogy a vb-n kiderült, Juhász Ádám és Ligetvári Patrik személyében vannak bevethető tehetségeink, a délszláv nemzetek elárasztják Európát a fiataljaikkal. Szerbia és Szlovénia különösen a légiósként élő fiaira lehet büszke, Horvátország a nemzeti csapatára is, amely Jugoszlávia széthullása óta folyamatosan a világ élvonalába tartozik, két olimpiát is megnyert (1996, 2004).

– A délszláv iskolarendszerben a labdajátékok kiemelt szerepet kapnak, szemben a poroszos neveléssel, amely a gimnasztikát és a szertornát helyezi előtérbe – mondta honlapunknak az immár televíziós szakértőként is ismert Rosta István, utánpótlás-válogatottunk volt szövetségi kapitánya. – Életük a játék, a futball, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a vízilabda.

A gyöngyösi szakember szerint ki kell emelni a belső motivációt. A délszláv tinédzserek számára óriási kitörési lehetőséget, életcélt jelent a profivá válás, hogy így tarthassák el a családjukat. A légiósként nálunk élők sokszor hazaküldik a pénzt a nem túl magas életszínvonalon élő családjuknak,

százszor céltudatosabbak, mint a mi fiataljaink. Ha pedig harc van, nem ismernek tréfát.

Bánhidi Bence, Juhász Ádám vagy Győri Mátyás oda tud kerülni a legjobbak közé, de nálunk tíz tehetségből kilenc elkopik, tízből kilenc nem is akar kézilabdázó lenni, csak úgy jár az edzésre. Itthon mindent megkap a gyerek, a szülő az öltözőig viszi kocsival, és gyakran még számon is kéri az edzőt, hogy miért fárasztotta el annyira. Általános tapasztalat, hogy a szülők mindenbe beleszólnak, ez mondjuk nem csak erre a sportágra igaz. 

Dejan Perics, a Veszprém egykori világklasszis hálóőre debreceni kapuskonferencián mondott előadását idézte Rosta István. Ebből kiderült, hogy egy szerb fiatal, ahogy belép a sportcsarnokba, már száz százalékig a sportra koncentrál. Ha ez csak kilencvenkilenc százalék, elzavarják. Nálunk fél órával a meccs előtt még az okostelefonját nyomkodja, facebookozik. Nincsenek gyerekek a nézőtéren, sokszor a tévében sem nézik a nagy meccseket, ez társadalmi probléma. Miközben a hazájában Djokovic, Ivanisevic, Rakitic vagy Modric nemzeti hős, itthon sokkal kevesebben ismerik Szilágyi Áront vagy Berki Krisztiánt, utóbbiról legtöbben a celebre asszociálnak.

– A horvátok, a szerbek otthon nagyon fiatalon bekerülnek a klubok felnőttkeretébe, Zágrábban, Belgrádban szinte nincsenek idegenlégiósok, csak hazai fiatalok, akik éppen ezért a felnőttek terhelését kapják meg, és rengeteg felnőttmeccsen játszhatnak, vagyis nagyon tudatosan építik fel a pályafutásukat – említette a harmadik fontos tényezőt Rosta István. – Egyből exportálják a legtehetségesebbeket, húsz-huszonkét évesen, amint lehet, eladják őket külföldre. A menedzselésük rendkívül fontos, ezt meg kellene tanulnunk. Bánhidi Bence és Bodó Richárd ára a válogatott szereplésnek köszönhetően nagyon felment, de fontos lenne, hogy a fiatalok többsége tizennyolc-húsz éves kor után a felnőttek között játszhasson. Ez adatott meg évekkel ezelőtt Lékai Máténak és Balogh Zsoltnak a Plerben vagy még korábban Nagy Lászlónak és Budai Dánielnek Szegeden, Gulyás Péternek Veszprémben. A junior-világbajnokságra kijutó magyar válogatottból Győri Mátyás húszévesen odakerülhet a nagyok közé, a többiek viszont alig játszanak. Az rendben van, hogy Palmársson- vagy Ilic-szintű kézilabdázó Magyarországon szerepet kap, de

azt már nem tudom elfogadni, hogy két gyengébb NB I-es csapat meccsén, ahol az utolsó az utolsó előttivel játszik, a pályán lévő tizennégy játékos többsége külföldi.

De hasonló történik a kosárlabdában is, sőt Vízilabdában egy Eger–Szolnok meccsen kevesebb magyar van a vízben, mint légiós, ez sem véletlen. A szerbek és a horvátok ráadásul nagyon összetartók, egy edző viszi magával külföldre is a játékosait, és preferálja őket.

A magyar szakember szerint a hazánkban dolgozó külföldi edzők esetében gyakran igaz, hogy a mának élnek,

csak az fontos nekik, hogy megnyerjék a meccseket, teljesen mindegy, mi lesz a magyar fiatalokkal, mi lesz holnap vagy holnapután.

Ez a horvátoknál, a szerbeknél elképzelhetetlen. A klubvezetés feladata, hogy ebbe beleszóljon. Itthon azok a klubok, városok nevelnek ki a komoly játékosokat, ahol a csapatvezetésben, a klubvezetésben olyan magyar szakemberek vannak, akik az utánpótlásban dolgoztak. Ilyen a Balatonfüred Bene Tamással és Csoknyai Istvánnal, a Tatabánya Marosi Lászlóval, a Csurgó Sótonyi Lászlóval. A klubvezetőket is képezni kellene, máshol semmilyen szakmai hátterük nincs, nem is fontos nekik az utánpótlás.

A fiatalokkal kapcsolatban összefoglalásként elmondta: játékosság, játék, játék, játék és győzni akarás, mentális erő: ide kellene nekünk is eljutnunk.

Veszprémben a 2000-es évek elején a horvát Zdravko Zovkónál – bár magyarokat is játszatott – honfitársai Zlatko Sarasevictől Slavko Goluzán át Mirza Dzombáig kulcsemberek voltak.

– Erős a horvát ifibajnokág a fiúknál, több mint háromszáz csapat játszik benne, ezért nagyon sok fiatalt nevel az ország – mondta a Magyar Nemzetnek Zdravko Zovko. – Sok jó edző dolgozik a bajnokságban. Persze a nőknél más a helyzet, ott a magyaroknál sokkal kisebb a horvátok bázisa.

A futball mellett a kézilabda a leginkább szeretett sportág

a horvát válogatott és a Zágráb eredményeinek köszönhetően. A felnőttválogatottnál a stratégia is nagyon fontos, és Magyarországnak az elmúlt hat évben nem volt stratégiája. Kell tudni, hogy mit akarunk. Ez az utóbbi húsz év nagy pozitívuma Horvátországban: nemcsak a világbajnokságokra készül a csapat, hanem a következő olimpiára is. A horvát válogatott topcsapatnak számít, és a keretben sok a fiatal a rutinos játékosok mellett, akiket Duvnjak és Strlek képvisel például. Ez egy jól felépített válogatott Balic, a menedzser segítségével. Sokan nem nézték jó szemmel, hogy annak idején kikerült Balic a csapatból, de a fiataloknak van alkalmuk játszani, és amikor kell, be lehet őket vetni.

Marko Krivokapics, a szegediek vajdasági másodedzője szerint a volt jugoszláv országok között van különbség, más és más a helyzet Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Macedóniában. A horvátoknak jó a rendszerük, így az eredményeik is azok a nagy válogatottnál. A szerbek bizonyos szempontból lemaradtak, sokszor túl fiatalon kerülnek külföldre, és még nem elég képzettek. Úgy látja, a Magyarországra kerülő délszlávok közül vannak, akik hoznak pozitívumot,

mások viszont nincsenek a megfelelő szinten, szakmailag nem lenne itt a helyük, mégis idehozzák őket.

– Nálunk, Szegeden régebben az NB I B-ben fejlődtek a külföldi fiatalok, de az új szabályok szerint ott már nemigen játszhatnak, ami bonyolítja a helyzetünket – mondta honlapunknak Marko Krivokapics. – Egy külföldi játékjoga hárommillió forint. Csak azok játszhatnak, akiknek van magyar útlevelük, a játékosmegfigyelők főleg a határhoz közeli vidékről, a Vajdaságból hozzák ide őket. Megvan, hogy milyen játékost keresünk milyen posztra, bekerülhet az NB I B-be, a juniorcsapatba, majd a felnőttbe. Ha beilleszkedik a rendszerbe, fel tudjuk hozni erre a szintre. Az NB I B-ben az U23-as csapatunk játszik, ez nekünk nagyon kedvező, mert ott tudnak fejlődni a fiatalok. Nagy viszont a különbség az NB I B-s csapatunk és a felnőttcsapat között, amely nagyon magas szinten van, a Bajnokok Ligájában játszik. Van olyan kézilabdázó, aki a juniorban és a felnőttben is játszik, tavaly viszont öten mentek el más NB I-es csapatokhoz kölcsönbe vagy végleg. A cél az, hogy minél több fiatalunk bekerüljön a felnőttbe – három és fél éve működik ez a rendszer, jó úton járunk, de idő kell. A mostani juniorok közül három-négy játékos előtt ott lesz a lehetőség, hogy a nagy csapatnak is tagja legyen.

Más kérdés a hozzáállás.

– Ha Szerbiában van esélye egy játékosnak arra, hogy eljusson a legjobbak szintjére, azt sokkal jobban kihasználja. Más a hozzáállása, mert tudja, így az átlagosnál sokkal magasabb életszínvonalon élhet majd. A szegedi utánpótláscsapattal is dolgozom, látom, hogy hatalmas a különbség a szerbek és a magyarok között mentalitásban, karakterben – mondta a magyar édesanyától származó Marko Krivokapics.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.