A magyarellenes feketeleves még hátravan

A román belpolitikai válságoknál valahogy menetrendszerűen előkerül a magyar kártya is.

Fábián Tibor
2017. 06. 26. 18:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma Romániában gombnyomásra beindul a nacionalista gépezet, nyilatkozta az alig pár napja befejeződött román kormányválságról Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Pedig nacionalista hangoktól mentes, hétköznapi román belpolitikai válságnak indult az egész. Az érdekességét az adta, hogy maga a kormánypárt buktatta meg a saját miniszterelnökét, ami azért, valljuk meg, nem mindennapi történet.

Csakhogy a román belpolitikai válságoknál valahogy menetrendszerűen előkerül a magyar kártya is, és ebből kifolyólag minden más színezetet kap. A többnapos magyarellenes fröcsögéssé vált politikai hajcihő még azokat is meglepte, akik a rossz emlékű kilencvenes években hozzászokhattak ehhez. Az RMDSZ végül kimaradt a bizalmatlansági szavazásból, de ezt megelőzően még tárgyaltak a szociáldemokrata kormánypárttal, amelynek biztos, ami biztos alapon a 30 magyar szavazat is jól jött volna a Grindeanu-kabinet megbuktatásához. A politikai alku végül nem jött létre, de a történtek fényében kérdéses, hogy a szövetség részéről bölcs döntés volt-e egy ilyen kiélezett helyzetben tárgyalóasztalra tenni március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását. Merthogy ez a szokásos magyarellenes irányba vitte el az egész belpolitikai cirkuszt. Innentől kezdve egy szempillantás alatt nemzetmentő egységbe tömörült kormánypárt és ellenzék. Nem véletlen hát, hogy az RMDSZ-elnök Európa farizeusaiként említi a román társadalmat, amit jól példáz, hogy miközben Klaus Johannis államfő éppen Németországban győzködte Angela Merkel kancellárt arról, hogy Romániában példaszerűen megoldották a kisebbségi kérdést (amúgy ez a mondat Ceausescu óta kitörölhetetlenül ott szerepel minden bukaresti diplomata szótárában), addig a bukaresti médiában éppen csúcsra járatták az Erdély elrablása miatti (ál)félelmet.

A politikai cirkusszá alakult román belpolitikai válság tanulsága az erdélyi magyar érdekvédelem és társadalom számára főleg abban áll: nincs új a nap alatt, van, ami nem változik. Azaz ha valakik megnyomják a gombot, rövid időn belül a kisebbségellenes gyűlölködés szabad utat kap a sajtóban és a politikában egyaránt. Valahogy mindig létrejön egy egységes, pártokon és világnézeten felül álló álláspont, amely szerint a magyarok a sötét erő hordozói. Ennek legsajnálatosabb lecsapódása a többség és kisebbség kapcsolatának romlásában, az egymás iránti bizalmatlanságban, vagyis a hétköznapokban jelentkezik. Az is tanulságos, hogy az a Traian Basescu, akit elnöksége idején kétszer is az erdélyi magyarok rokonszenve és szavazata tartott hatalomban, és aki székelyföldi útjai során olyan szépeket mondott az ott élőkről, most élen járt a magyarellenes kijelentésekben. Sőt, egyenesen Budapestre küldte az erdélyi magyarokat, ha március 15-ét akarnak ünnepelni.

Némileg meglepő, de cseppet sem mulatságos, hogy a magyarellenes Ceausescu-érán túl, a rendszerváltás után bő negyedszázaddal, a hátunk mögött a fekete Vásárhellyel és a nacionalista hőzöngésekkel teli kilencvenes évekkel, napjaink Romániájában még mindig az elborult agyú megközelítés jellemzi a kisebbségi kérdéseket. Mindez fél évvel 2018 előtt, amikor az egész esztendő az 1918-as gyulafehérvári egyesülés centenáriuma, Erdély megszerzése, a nagyromán álom megvalósulása jegyében telik majd. Vagyis a fentiek tükrében méltán tarthatunk attól, hogy a román feketeleves még hátravan.

A szerző református lelkész, újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.