A többszörösen kiválasztott kaszt

Miért ne tudnának profipályafutásuk után ugyanúgy dolgozni, tanulni, mint például az andorrai pékek?

B. Molnár László
2017. 07. 04. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Orvosi Kamara nemrégiben kiadott egy közleményt, amelyben kendőzetlenül leírta: egyrészt a magyar lakosság egészségi állapota évtizedek óta kritikus helyzetben van, másrészt az egészségügyi ellátórendszer működése és biztonsága az elvándorlás miatt lassan végveszélybe kerül. A szervezet úgy véli, alapvető változásokra van szükség az egészségügyben tapasztalható pénzhiány miatt. Ma már egyre több a gond az oktatásban is. Elöregedett a szakma, és ha a következő tíz évben nyugdíjba megy negyvenezer pedagógus, hihetetlen űr marad utána. A pedagógushiány hosszú folyamat eredménye. Ebben a kedvezőtlen bérviszonyok mellett a megbecsültség hiánya és a rossz munkakörülmények is közrejátszanak. Nyugodtan kijelenthetjük, a 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodell nem vált be, csak rengeteg pluszmunkát, feszültséget, fáradságot hozott. Majd a nagy dérrel-dúrral bejelentett bérfejlesztés is megfeneklett, hiszen kikerült a törvényből az a biztosíték, hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kötik.

Hogy miért fontos ezt felemlegetni? Nem olyan régen, a magyar labdarúgó-válogatott arcpirító andorrai vereségével egy időben új adószabályt fogadtak el a hazánkban foglalkoztatott sportolók számára. Akik ennek alapján az eddigi 125 millió helyett évi 250 millió forintos jövedelemig kedvezményesen adózhatnak, bérük nagy részét ekhósan vehetik fel. Az összehasonlítás kedvéért: más foglalkozásúak is élhetnek a lehetőséggel, igaz, az élsportolókkal ellentétben az artisták, a grafikusok, az írók, az újságírók, a hangmérnökök és a filmesek számára a kedvezmény határa 60 millió forint, azaz a művészeti és szabad szellemi szférában megmaradt a korábbi limit.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás kedvezményes adózási forma, amelynek alapja a teljes ekhós bevétel. A munkáltató ennek 20 százalékát fizeti be a költségvetésbe 27 százalék helyett, míg a munkavállaló 15 százalék ekhót fizet bérének vonatkozó része után. Ezzel szemben azok esetében, akik nem ekhóznak, a járulékok teljes mértéke több, mint amennyit nettóban kézhez kapnak.

Mindeközben előáll Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető, és belemondja a kamerába, hogy téved, aki azt hiszi, a futballistáknak akartak kedvezni. Meg aztán egy sportolónak 10-15 éve van, hogy megalapozza a jövőjét, míg a civil szférában dolgozóknak ott az egész életük. Számomra nem teljesen világos, hogy az élsportolók – jelen esetben a labdarúgók – vajon miért ne tudnának profipályafutásuk után ugyanúgy dolgozni, tanulni, képezni magukat, mint például az (andorrai) pékek, portások, orvosok, villanyszerelők. Kétségtelen, hogy egy tüdőátültetést elvégző orvosi team vagy a nemzetközi tanulmányi versenyre a diákokat felkészítő pedagógusok sikere után nem foglalják el ünneplő tízezrek a főváros utcáit. Hadd legyek demagóg, mégis azt mondom: az ország jövőjét tekintve nem biztos, hogy a sportsikerek a legfontosabbak.

Ugyanakkor nagy tévedés, hogy egy gazdasági téren legfeljebb közepes teljesítményű ország felzárkózását az fogja megteremteni, hogy sok milliárdért egyre több településen új stadionokat építenek, majd adókedvezményekkel teret biztosítanak annak, hogy a tehetősebb élvonalbeli klubok külföldön középkategóriásnak, itthon csillagnak számító játékosokat igazoljanak. Állítom, ez nem hozza azt magával, hogy megteljenek az új stadionok lelátói, vagy hogy a nemzetközi kupaszereplés ne fejeződjön be augusztusra valamennyi kupacsapatunk számára, ahogy ez az utóbbi években történt.

De nézzük meg, hátha igaza van Kósa Lajosnak, és tényleg nem a labdarúgók a kiválasztott kaszt! A módosítás a többi csapatsport közül leginkább a kézilabdát érintheti pozitívan, itt elsősorban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülő  Veszprém lehet a nyertese, esetleg a női Bajnokok Ligáját megnyerő Győr is élvezheti a hasznát. De itt mintha el is vágták volna, hiszen egyéni élsportolóink közül Hosszú Katinka külföldön adózik a versenyeken összeúszott pénzdíjai után – őt a hazai reklámbevételeknél segítheti az új szabályozás –, Babos Tímea pedig az adott teniszverseny után adózva kapja meg a jutalmát. Nincs golfozónk, nincs dartsosunk, aki a világ legszűkebb elitjéhez tartozna, és megkeresné éves szinten a felemelt összeghatárt.

Az sem túlságosan megnyugtató az ország helyzetét tekintve, hogy a fenti javaslat úgy ment át a törvényalkotási bizottságon, hogy annak fideszes elnöke, Gulyás Gergely szinte semmit nem tudott a beadványról. Egy interjúban elismerte, fogalma sem volt arról, hogy milyen szakmai szervezet tette a javaslatot, de azt gondolta, a sportolók felől érkezhetett ilyen igény. Az információk hiánya ellenére a bizottság, majd az Országgyűlés megszavazta a változást, aminek köszönhetően Törökország után itt lehet a legkisebb adóval sportolókat és edzőket foglalkoztatni. Felemelkedésünk záloga ezek szerint mégis ebben rejlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.