Kire fogok szavazni 2018-ban?

Milyennek kell lennie a pártnak, amely mellé nyugodt szívvel húznám be az ikszet?

Mangel Gyöngyi
2017. 07. 03. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a tisztelt olvasó azt gondolja, mindjárt néven nevezek egy politikai pártot, vagy azt mérlegelem, kinek kivel kellene összefognia, akkor téved. Ha arra vár, hogy mondok egy miniszterelnök-jelöltet, vagy felsorolom a számomra elfogadható politikusokat, újfent csalódnia kell. Ehelyett azt vázolom, hogy milyennek kell lennie a pártnak vagy politikusnak, amelynek, illetve akinek a neve mellé nyugodt szívvel és nagy reményekkel húznám be az ikszet.

Először is, kire nem voksolok 2018-ban? Arra biztosan nem, akiknek pusztán a választás megnyerése a célja, és ennek rendeli alá minden döntését. Arra sem, aki mindenáron görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz, akit csak a saját jövője érdekel, és aki ellenfeleit úgy állítja be, mintha azok csupán a legitim hatalmat akarnák megdönteni.

Helyettük arra fogok szavazni, aki élhető jövőt hagy gyermekeinkre, unokáinkra. Aki a paksi atomerőmű építéséről szóló szerződést azonnal felmondja, mert a legkockázatosabb jövőt ez jelenti, a súlyos anyagi terhek, a veszteséges működés, a kiégett fűtőelemek végleges tárolásának százezer évekre húzódó megoldatlansága miatt. Ráadásul: az atomerőműbe ölt pénzek miatt a lehetősége is elvész annak, hogy a megújuló energiákra való átállással a globális éghajlatváltozás ellen is védekezhessünk.

Arra fogok szavazni, aki nem hagyja gyenge és elesett embertársait az árokparton. Aki emberi ellátást nyújt a fogyatékosoknak, nem engedi megfagyni lakásukban a nyugdíjnak alig nevezhető fillérekből élő öregeket, segíti a tanulási nehézségekkel küszködőket, emberi ellátást biztosít a kórházban fekvő átlagembernek.

Arra fogok szavazni, aki gyűlöletkeltés nélkül védi az országot az emberáradattól, de befogadja a legrászorultabbakat, és nem a letelepedési kötvényekből származó profitban érdekelt. Aki a tudásalapú társadalmat látja a jövő útjának, nem szüntet meg egyetemeket és szakokat, amelyek a jövő kihívásaira készítenek fel. Aki emberileg és anyagilag megbecsüli a pedagógusokat, és szabadságot ad a tanárnak, hogy a legkorszerűbb tankönyvekből, a legjobb módszerekkel készítse fel a növendékeket, olyan képességeket-tudást adva át, amelyekkel rugalmasan tudnak alkalmazkodni a munkaerőpiac kihívásaira a diákok.

Arra fogok szavazni, aki a központosított államigazgatás helyett együttműködő, de önálló minisztériumokat állít a legfontosabb területek élére, és aki nem gyűri be a kormányhivatalok alá a független szakhatóságokat. Arra, aki a jogalkotás és a kormányzati döntések megalapozottságát biztosító tudományos és háttérintézményeket nem szünteti meg, nem vonja össze, nem rendeli gigaminisztériumok alá. Aki nem az ötleteihez alakítja a jogszabályokat, és aki politikai döntések előtt kikéri a szakmai szervezetek véleményét. Aki nem akarja víz alá nyomni a civil szervezeteket, mert más a véleményük, mint a hatalomé.

Arra fogok szavazni, aki fontosnak tartja a természeti értékek megőrzését, nem vág ki minden fát, és nem akar a közparkokba építkezni. Aki nem saját szájíze vagy érdekei szerint alakítja át a folyópartokat, az erdőgazdálkodást, a halászatot, a vadásztársaságokat, a nemzeti parkokat, és aki figyelembe veszi az ott élők, a tudomány és a környezetvédők érveit is.

Arra fogok szavazni, aki megtalálja a jogi lehetőségét annak, hogy nemzeti vagyonunkat, közös kincseinket, az állami termőföldet, a tavakat, a kastélyokat és a más javakat most birtokló és a kormányhoz közel álló cimboráktól vissza lehessen venni, majd azokat közös hasznunkra fordítja.

2018 tavasza közeledik. Addig is várom azt a pártot és azokat a politikusokat, amelyek, illetve akik értik és érzik, hogy miről beszélek.

A szerző környezetvédelmi újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.