Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Az űrkutatás is csak kommunikáció! Végleg elszabadul a Kétfarkú Kutya Párt

A humor az egyetlen fegyverük, de abban legalább jók. Készül a viccpárt radikális szárnya a felcsúti akcióra.

R. Kiss Kornélia
2017. 08. 03. 19:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önmagában is művészi értékkel bír az az interjú, amit az Átlátszónak adott a Kétfarkú Kutya Párt radikális szárnyának vezetője, Sebő Ferenc. Tudják, ők azok, akik űrállomást avatnak Felcsúton augusztus 20-án.

Úgy tűnik, a viccpárt poénja olyan jól sikerült, hogy talán már a kormányfő is érteni akarja ahelyett, hogy felkérne valakit, akadjon ki az újabb provokáción. Legalábbis erre utalhat az internet népe körében élénk érdeklődést kiváltó infó, hogy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is jelezte részvételét a happeningen. De sokkal valószínűbb, hogy a mindennél ördögibb kommunikációs trükk áldozatai vagyunk, amikor éppen (pozitív) kommunikációval támadnak a kommunikációt kifigurázó rendezvény ellen, még inkább megingatva teljesen viszonylagossá vált valóságunkat. Ez szinte már egy másik dimenzió.

Az űrállomás ötlete onnan jött, hogy Felcsúton már tényleg minden jelképpé vált, hiszen a kevéssé életszerű beruházások – kisvasút, stadion és Mészáros Lőrinc – valószínűleg sosem valósultak volna meg a településen, ha nem a kormányfő kedvenc falujáról van szó, és Orbán Viktor történetesen nem a fociért rajong. Hanem mondjuk a sajtkészítőkért. De inkább nem adnánk ötleteket.

A radikális viccpártiak akciójának középpontjában többek között az a gondolat áll, hogy Magyarországon kommunikáció által bármi lehetséges, az is, ami nem. Ha azt mondjuk kormányzatilag, hogy lőn világosság, akkor márpedig lőn világosság, de azonnal, még akkor is, ha amúgy tök sötét van továbbra is. A kommunikáció hatalma bármit létrehozhat, akár űrállomást is. Ráadásul mindezt megfejelik egy jó adag kincstári optimizmussal, mert minek siránkoznánk folyton.

Csupán egy rövid párbeszédet idéznénk az interjúból:
– Nem két nap egy űrállomást felépíteni, gondolom.
– Nem kettő, hanem négy.

Köszönjük a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.