Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Fullba’ nyomni a világvégét

Ráfázhatunk még arra, hogy a tények immár ugyanannyit érnek, mint a hülyeségek.

Fokasz Oresztész
2017. 08. 10. 9:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sose nyomjá’ full kretént! – E szavakkal figyelmezteti fiktív színésztársát Robert Downey Jr. – egyébként komikusan feketére maszkírozott – karaktere a Trópusi vihar című 2008-as paródiamoziban, amikor a Ben Stiller által alakított kolléga látványosan túlzásba esik munka közben. Never go full retard – így hangzik az intelem angol eredetiben, talán még sommásabban és hatásosabban. A jelenetből azóta afféle internetes mém is lett: súlyosan, pusztítóan ostoba gondolatokra szokás felhívni a figyelmet segítségével. Azért hozom ezt most fel, mert sajnos egyre inkább az az érzésem, hogy nekünk mindannyiunknak, úgy értem a teljes emberiségnek en bloc szüksége lenne hasonló, kendőzetlenül őszinte jó tanácsra. Egy baráti, de éppen ezért kellően szigorú és csattanós verbális arculcsapásra.

Merthogy már megint nyakunkon a világvége. Mármint állítólag. Ha szeptemberre (vagy az utánra) tervezte volna esküvőjét, last minute vakációját, netán élete befektetését, a konspirációteoristák szerint nem sok jóra számíthat. Szerintük ugyanis a jövő hónapban elpusztul a Föld, mégpedig egy titokzatos bolygóval, a Nibiruval történő ütközés következtében. A „megvilágosodottak” az augusztus 21-i, Amerikából látható napfogyatkozásra, valamint Biblia-idézetekre mutogatnak, hiszen egyetlen apokaliptikus vízió sem lehet teljes ez utóbbiak nélkül. Mindez persze úgy marhaság, ahogy van. A Nibiru nem létezik, egy egész bolygó nem grasszálhatna észrevétlenül a Naprendszer belsőbb régióiban, hiszen még távcső sem kellene az észleléséhez, elég lenne felpillantani az égre, hogy megláthassuk. Arról nem is beszélve, hogy mit művelne egy ilyen elszabadult hajóágyú a többi égitest pályájával. (Azt már tényleg csak így, zárójelben biggyesztem ide, hogy az amerikai űrkutatási hivatal már 2010-ben feltérképezte az úgynevezett Föld-közeli objektumok közül az egy kilométernél nagyobb átmérőjűek 90 százalékát, a munka pedig azóta is folyik. Nyilván épp egy tízezerszer ekkora azonosítatlan tárgy kerülhette el a figyelmüket.)

Ráadásul: pontosan ugyanilyen pusztulást jósoltak világunknak pontosan ugyanezek a szegény bolondok – tavaly decemberre. Mit ad isten, az sem jött be. Ahogy 2015-ben, 2012-ben, 2007-ben vagy 2003-ban sem; és még lehetne folytatni a sort. Mindez mégsem zavarja őket: a bolondok itt vannak, nyilatkoznak, jósolnak továbbra is, rendületlenül. Méghozzá egyre könnyebben, köszönhetően az egyre könnyebben hozzáférhető online kommunikációs csatornáknak. Sokan pedig hisznek nekik. Egyre többen. Ez utóbbiban nyilván a média is hibás, amely felkapja ezeket az „eszmefuttatásokat”.

A magyar média sem kivétel. A minap például terjedelmes interjú jelent meg az egyik élvonalbeli hazai portálon két úrral, akik váltig állítják, mi több, tudományosan (!) igyekeznek bizonyítani, hogy a Föld márpedig lapos. Igen, jól olvasták. A Déli-sark nem létezik, a második világháború színjáték volt, sőt a Hold és a Nap sem az, aminek a háttérhatalmak hazudják, hanem valami egészen más. Efféléket fejtegetnek a magukat egyébként teljesen komolyan vevő, felnőtt emberek.

És ez még mind semmi. Akadnak, nem is kevesen, akik szerint a Föld gömbölyű ugyan, ám üreges. Vannak, akik úgy vélik, gyíkemberek járnak közöttünk álruhában. És ami a legnagyobb baj, még náluk is sokkal-sokkal többen vannak azok, akik – nemritkán kilátástalannak tűnő élethelyzetük miatt – az iméntieknél talán kevésbé grandiózus, ám jóval valóságosabb veszélyeket hordozó áltudományos lázálmokban hisznek: a homeopátiában, az oltások káros voltában, és így tovább.

A köztünk élő kapzsi sarlatánok és mezei őrültek mindennek tetejébe elvárják, hogy – ahogy fogalmazni szoktak – „tiszteletben tartsuk” a véleményüket, a világlátásukat. Hiszen miért is ne érne az övék is annyit, mint bárki másé? A csillagászoké, az űrhajósoké, a mérnököké, az orvosoké. Vagy a józanul gondolkodóké. Mintha egyáltalán vélemény kérdése lenne, hogy lapos-e a Föld. Mondjuk az egyre nyilvánvalóbban létező párhuzamos világok korában sajnos egyre inkább úgy tűnik: tényleg az.

Tovább torzítja az összképet, hogy azok, akik a tényleges igazság birtokában vannak, soha nem ragadtatják magukat annyira kategorikus és hangzatos zajkeltésre, mint a másik oldal. „A tudomány mai állása szerint ”, „Egyelőre semmiféle bizonyíték nem támasztja alá ”: ilyesféle, korrekt, ám a kerítés túloldaláról harsogó, magabiztos nibiruzáshoz képest bátortalannak ható érvelésekkel próbálják a valódi tudósok az őrületet ellensúlyozni.

Mindannyian, akik ebben a mai, igazságon túli univerzumban élünk, komolyan ráfázhatunk még arra, hogy a tények immár ugyanannyit érnek, mint a hülyeségek. Nagy kár, hogy nem találjuk a mentális vészféket. De legalább emlékezzünk Robert Downey Jr. szavaira, és ne nyomjunk full kretént.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.